Sista passet före semestern

Så var det dags att gå på det sista femdagarspasset innan det blir semester. Och vädret utanför fönstret har verkligen antytt att sommaren är här på allvar – åska och ösregn. Själv höll jag mig inne och tvättade och städade men satte mig också en stund vid datorn för att mejla med England och en del andra länder där jag har mina krokar ute.

Bland annat väntar jag på en hårddisk från England som ännu inte har dykt upp efter mer än en månad.

När vi skulle äta lunch hemma upptäckte Anneli att det rörde sig bland salladsbladen och där visade det sig krypa omkring en liten mätarlarv. Larven och bladet förflyttades från tallriken och när jag lade den en bit ifrån det gröna så hittade den snart tillbaka. Ni kan se filmen här ovan.

Innan det blev dags för taxin till jobbet så fixade jag en stund med frimärkena också. Bästa att få ordning på dem innan Anneli ska ha sitt födelsedagskalas. Då ska källaren vara tömd.

När jag kom till jobbet fick jag en trevlig sommarpresent av en av mina chefer, nämligen boken ”Donald Trump and his assault on truth” av Washington Posts faktakollare Glenn Kessler, Salvador Rizzo och Meg Kelly som oförtröttligt kollar allt som presidenten säger. Och mycket av det är rena lögner eller i bästa fall halvsanningar.

Jag följer dem på Washington Posts sajt men det ska bli lärorikt att läsa deras sammanställning av de viktigaste lögnerna. Blir en bra sommarläsning.

Jag fick rätt mycket att göra redan från start. Pratade en stund med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson men inte för intervju utan för en del faktakoll och bakgrund. Sedan hade vi en semestervikarie på utrikesredaktörsstolen på papperstidningen som var lite ovan vid tekniken så allt tog lite längre tid. Vilket betydde att jag plötsligt fick snabbskriva fyra notiser så att hon skulle fylla sin ena spalt.

Erik med sin falafel.

Nu är snabbskrivande inte en av mina sämre grenar som tur är så det ordnade sig men betydde också att jag kom efter med annat och till slut inte kom i väg för att äta förrän vid 19-tiden. Då hängde jag med den biträdande redaktören Erik Glanell till Nyhetsgrillen för att köpa en Gretarulle (bygger på rostbiff istället för korv) och i väntan på att den skulle bli klar tog jag en korv med bröd.

Vi plockade med oss vår mat upp till redaktionen för att äta den i lugn och ro. Jag Gretarullen (döpt efter frun till hovmästaren på Stadshotellet i Karlstad) och Erik sin falafel.

Framåt midnatt ringde jag en man i Kalifornien som jag hoppades skulle ha en del material kvar efter sin pappa Björn Örtenheim som jag nämnt i en tidigare blogg. Mannen visade sig vara mycket positiv och han och hans fru hade tittat in på afu.se sedan jag skickat en länk till honom. Och han hade minsann sparat en hel del efter pappan. Plus att det fanns mer hemma hos änkan som bor kvar i Sverige.

Vi pratade en bra stund via Messenger, midnatt min tid och 15 hans, och kom snabbt överens om att han absolut skulle skicka material till oss. Dessutom var han på väg att flytta och skulle då få en bra möjlighet att leta reda på sådant som vi kan tänkas vilja ha.

Under dagen har jag också haft kontakt med Kerstin, en tidigare arbetskamrat, som har en massa böcker som hon vill skänka till arkivet. Inget i ufoväg men säkert en hel del som går att sälja. Ska försöka hitta en tid under min semester då jag och Anneli kan åka dit och plocka upp böckerna.

Såg att en ny komet ”Neowise” (C/2020 F3) börjat göra sig synlig på natthimlen. Tyvärr molnigt när jag kom hem i natt så mitt lånade teleobjektiv fick stanna inne. Den klättrar nu sakta uppåt i nordnordost och syns i en vanlig fältkikare strax till vänster om Kuskens stjärnbild. Jag hoppas verkligen kunna komma ut och se den innan den försvinner för gott. Men allt hänger som vanligt på vädret när det gäller astronomiska observationer.

Kom hem vid 01.40. Öppnade en iskall Pucko (det härliga klicket när locket lättar!) och åt en hård macka med Kalles. Tog ner tvätten och fixade lite annat. I säng en bra stund före 03.

 321 total views,  1 views today