Ufopoddprat med Moa Gammel i bonus-avsnitt

Jag och Moa med producenten Louise i bakgrunden. Pontus Bergman på SR tog bilden.

I dag publicerade Sveriges Radio mitt och Moa Gammels samtal i samband med det sista avsnittet av ”Ufopodden i P3”. Ni kan lyssna på det här. För nu är det slut för gott. En podd där jag har lagt ned mycket tid för att se till att den skulle bli så bra som möjligt. Vilket bland annat inneburit att jag skaffat fram vittnen och intervjuobjekt.

Det finns mycket positivt och en del kritiskt att säga om podden som utan tveka bidragit till att skapa ett förnyat intresse för ufofenomenet. Sedan är vi många som tycker att den ibland blivit för dramatiserat och då förvandlad till något helt annat än det ursprungliga fallet.

Jag har vid ett tillfälle varit med om att en man som haft med ett fall att göra inte har känt igen sig när han hört händelsen i dramatiserad form. ”Är detta verkligen det jag var med honom?”, sa han då han ringde mig.

Vid ett annat tillfälle tog podden livet av en man som fortfarande är i livet. Vid flera tillfällen har nya element förts in i en historia vilket gjort att lyssnarna fått en felaktig bild av det som verkligen hände. Inte bra.

Men podden har lyft ufofrågan och med all säkerhet skapat ett intresse hos många unga lyssnare som kommer att gynna UFO-Sverige i framtiden. Jag är övertygad om att vi inom ett antal år kommer att få höra att det var ett avsnitt, eller hela serien, som fått en kille eller tjej intresserad av frågan.

Innan jag åkte till jobbet satsade jag några timmar på att göra klart de 16 tipspromenadsfrågor som vi ska sätta upp under Annelis 60-årsfest till helgen. Bilder som jag letat reda på från några av alla våra resor.

Detta är alltså sista dagen på jobbet på ett tag. Kommer inte att vara tillbaka på DN förrän den 4 september. Långt dit!

När jag kom till jobbet ringde en släkting till en kvinna som av hans beskrivning uppenbarligen lider av covid-19. Men kvinnan har inte lyckats få någon hjälp, vare sig från sin vårdcentral eller från någon som kan testa henne. Mannen hade reagerat på min artikel i dagens tidning om gratis testning och ville nu berätta att alla minsann inte fick den hjälpen.

Problemet var att damen, när hon ringde 1177 för att få en tid, inte fick det eftersom hon inte hade tillgång till en app eller Bank-id. Hon hade inget av dem. Kanske inte ens en mobil.

Jag lovade att hjälpa mannen och ringde den högste ansvarige för covid-19-testningen i Stockholm som i sin tur ringde vidare till en ännu högre instans och en timma senare messade han att en kontakt nu kommer att tas med mannen så att kvinnan kan få hjälp. Det var skönt att det gick att hjälpa till så snabbt.

Annars startade jag dagen med att skriva en lång blogg för DN.se om den nya kometen, Neowise, och om andra kometer jag sett plus lite annat som syns på himlen just nu. Men det ska göras en film till bloggen också och den blir inte klar i dag så den kommer att publiceras under onsdagen.

Sedan var det en lugn kväll där jag mest skötte liven och skrev en och annan mindre artikel. En hel del Trump. Gick till Ewog på Lilla Essingen för lite kebab med Björn.

Hade lite kontakt med en brittisk ufolog som vill att jag skriver ett kapitel i en ny bok och en annan brittisk ufolog som vill ha hjälp med lite information om ett särskilt fall.

Framåt kvällen fick jag en mindre chock när en vän skickade mig en länk där polisen bekräftar att man gripit Mufons högste ansvarige i ett försök att locka en 13-årig flicka till sex. Jag känner ju Jan Harzan som vän och kollega och att säga att beskedet kom som en kalldusch är inte att ta i. Vad ska hans fina och djupt kristna fru säga?

Ni kan läsa en artikel om gripandet här och även se det polisen skriver på sin Facebooksida. Nu är detta tidigt och vi vet ännu inte hur det kommer att sluta. Men ärligt talat så ser det inte bra ut.

Klockan 01 var det slut på jobbet för några veckor och jag sa hej och trevlig sommar till mina arbetskamrater. Själv har jag semester!

Loading