Staffan Stigsjöö 1949-2009

Efter att ha ätit frukost vid niosnåret så städade vi ur Tage Bångs stuga och gav oss i väg mot Mariestad. Håkan Blomqvist och Tobias Lindgren åkte mot Mantorp medan vi andra styrde kosan mot Mariestad där vi skulle sammanstråla med Anneli och barnen hemma hos mamma. Det blev riktigt trångt hemma på Borgmästaregatan under en stund innan Anders Persson och Mikael Sjöberg åkte tillbaka till Göteborg och jag, Håkan Ekstrand och Irre Bredin tog Håkans bil, nu med vidhängande kärra, för att åka till Alingsås. Kvar lämnade vi Mats Nilsson och Gunnar Karlsson som fick några timmar i Mariestad tillsammans med min familj och mamma.

Resan till Alingsås hade som syfte att hämta hem Staffan Stigsjöös efterlämnade boksamling. Staffan gick bort den 6 mars i år knappt 60 år gammal och för er som var med under det glada 70-talet så är hans namn välkänt. Staffan skrev tre böcker, ”Tefatsfolket ser oss!”, ”Tefatsfolket – vänner eller fiender?” och ”Tefatsfolket har landat!”, alla mycket lästa av oss som blev intresserade av ufofenomenet under dessa år.

Framme i Alingsås träffade vi Staffans syster Anna och deras mamma Hjördis som jag och Håkan hade besökt redan 2000 på väg hem från en Englandsresa. Nu hade de båda bestämt sig för att donera hela Staffans samling med böcker och klipp samt annat material till UFO-Sverige. Och det var en omfattande samling som väntade oss i hans lägenhet. Omkring 35 fullastat kassar med uforelaterade böcker plus ett femtontal andra böcker.

Roligast var nog de två pärmar med sammanlagt 200 handskrivna protokoll från Alingsås ufologiska sällskap som Staffan var ordförande i under några år. Dessa ska bli mycket spännande att läsa. Exakt vilka böcker vi lastade in i släpkärran vet ingen av oss eftersom vi aldrig hade tid att plocka upp några för att titta lite närmare.

Vi pratade en stund med Hjördis och Anna innan vi åkte tillbaka upp mot Mariestad med ett korvstopp strax utanför Alingsås. (Här har vi en kiosk som vet vad en hel special vill säga!). Tillbaka i Mariestad igen fikade vi innan Gunnar och Mats fick packa in sig i Håkans bil tillsammans med Irre och de fyra styrde upp mot Västerås där de senare lastade av allt material, inklusive tre bokhyllor som vi fick med, i Håkan förråd.

Jag och familjen åkte en stund senare och strax före Örebro så passerade vi kärrfolket vinkandes till varandra. Sedan susade vi vidare och var framme i Järfälla lagom till dess att de andra hade kommit fram till Västerås och börjat lasta in alla kassarna i förrådet.

Totalt rör det sig om cirka 800 böcker om ufo och näraliggande ämnen enligt Anna men eftersom vi ännu inte har hunnit titta vad som ligger i påsarna så känns det spännande att fundera över vad det kan vara. Jag vet att Staffan köpt mycket böcker också under senare år. trots att han var sjuk så fortsatte han hela tiden att läsa. Nu ska jag och Håkan E gå igenom alla böckerna och se till så att de som ska till AFU kommer dit medan övriga säljs till Böckernas hus i Tidan.

Klockan är snart 01 och de senaste timmarna har jag ägnat åt att sortera en fin samling med ufomaterial som AFU har köpt genom Philip Mantle i England. Men jag har också fixat de ändringar som behövdes i verksamhetsberättelsen och verksamhetsplanen som vi beslutade om i helgen och mejlat dem till Mats som ska skicka ut dem till grupperna i början av veckan.

Men nu ska jag sova.

Anna Linder, syster till Staffan, och deras mamma Hjördis Stigsjöö.

stigsjoos0904

En stor del av UFO-Sveriges styrelse plus min famlij samlade hemma hos mamma.

ufomamma0904

1,012 total views, 1 views today