Meteoritfyndet blev en stor nyhet

Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist med det unika fyndet, järnmeteoriten från Ådalen, som föll den 7 november 2020. Foto: Andreas Forsberg/Anders Zetterqvist

I dag vid åttatiden publicerade DN.se min långa artikel om den nyhet som jag inte kunde skriva om i går. Får då hade jag fått ett förhandstips med löfte om att inget publicera förrän i dag klockan 08 då ett pressmeddelande skulle skickas ut.

Och nyheten var verkligen något speciellt som ni kan se på bilden här ovan. För nu står det klart att den stora bolid som syntes över Svealand den 7 november 2020 också slog ned nära Ådalen inte långt från Fjärdhundra norr om Enköping.

Och det var den största järnmeteorit som hittats i Sverige efter det att man sett själva fallet. En klump på 14 kilo. Jag fick möjlighet att intervjua de två som hittat meteoriten, Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist, och även Dan Holtstam på Naturhistoriska riksmuseet och kunde på så vis jobba fram en lång och bra artikel som kunde läggas ut i dag.

Att en så stor järnklump från rymden hittats i Sverige är en sensation. Och givetvis väldigt kul. För mig själv som meteoritintresserad, och lite samlare, var detta den perfekta nyheten att skriva. Och läsarna var intresserade, närmare 65.000 hade läst texten när tisdags kvällen började ta slut.

I morse tog Anneli bilen till Romme för att åka skidor och kom sedan tillbaka på kvällen. Allt gick bra och hennes fot höll fint vilket var härligt att höra. Anneli har inte åkt slalom sedan hon slet av hälsenan för några år sedan. Nu visade det sig alltså att det gick bra.

För egen del var jag inbjuden att delta i ett möte med ledningsstaben på DN för att tillsammans med Hans Arbman redovisa vad vi hittills kommit fram till i samband med vår rundringning. Det blev ett mycket bra möte där vi kände fortsatt starkt stöd från ledningen för allt det vi skyddsombud gör.

Till sist var det dags att åka till jobbet men jag blev försenad eftersom taxikillen inte hittade fram. Inte första gången.

På jobbet fick jag tid att besvara en massa mejl som jag inte hunnit med tidigare och valde sedan att sköta liverapporteringen. Men framåt kvällen hettade det till när Tiger Woods skadades svårt i benen vid en bilolycka. Något som jag följde genom en rad kanaler under flera timmar.

När det blev dags för mat köpte jag Hoisinanka från Lilla Asien. Efterlängtad!

I kväll blev jag kvar på jobbet till 01.30 eftersom jag letade artiklar för Göran Norlén så att han ska kunna skriva ”Presspegeln” till nästa UFO-Aktuellt. I vanliga fall gör Anders Liljegren detta på Norrköpings stadsbibliotek men eftersom det är stängt nu så får jag rycka in.

 120 total views,  1 views today