Kategoriarkiv: Naturfenomen

Örebrobesök och tallriksis

Efter frukost i Mariestad och en stunds prat med Raili blev det ”Melodikrysset” och sedan satte vi oss i bilen och körde mot Örebro. Tyvärr innebar resan att jag inte kunde lyssna till Johan Gustavssons föredrag om sitt arbete med rapportcentralen som startade klockan 13. Men det var i alla fall drygt 50 åhörare som hängde på.

Eftersom det var soligt och en klarblå himmel tog vi på oss varmt efter att ha fikat (hemgjorda fettisdagsbullar!) vandrade vi ut i det lätt minusgradiga (sex) vädret. Eftersom jag inte hade med nog varmt fick jag låna täckbyxor, tröja och vantar. Jag till och med fick låna en mössa.

På väg mot Karlslundsfallen passerade vi vattenverket och när vi gick över en fördämning där vattnet strömmade fram under oss fick vi syn på en grupp tallriksis som snurrade runt ute i forsen. Så himla kul! Jag har visserligen sett issnurror tidigare men det här var första gången.

Jag har ju skrivit om dessa små fina köldfenomen i mina böcker men att se dem på riktigt var lite magiskt.

Beredda.

Sedan blev det korvgrillning. Vi plockade fram allt ur våra ryggsäckar och startade engångsgrillen. Nu visade det sig att ett yngre par hade startat en fast grill ett par meter bort och att den tog sig betydligt snabbare så vi tog helt enkelt över deras eld när de gick.

Den fasta grillen.

Det var lite bistert och man ville helst behålla vantarna på men när korven var klar så fick man ändå ta av sig ena vanten och det var det värt. Hemgjord bostongurka var inte så dumt.

Vi satt väl där en timma innan vi packade ihop våra sittunderlägg och vandrade hemåt.

Korven kontrolleras.

Det var inte så dumt att komma in i värmen och vi satte oss i vardagsrummet och pratade en stund innan det blev köksarbete för vårat värdfolk. Det hela resulterade i en utmärkt svampsoppa på blandsvamp med gott bröd, som vi ett tag trodde hade varit inne för länge i ugnen, men så var det inte, och därefter entrecôte med rotsaker från ugnen och sås. Gott vin till detta givetvis.

Efterrätt i form av chokladmousse signerad Clara.

Sist på kvällen hjälpte jag en observatör i Danmark att identifiera ett okänt föremål hon fotograferade i torsdags och plåtade. Efter en kolla på Flightradar24 kunde man se att det var ett DHL-flygplan på väg in för landning på Kastrup. Planet passerade nästan rakt över observatören.

Framåt midnatt hade vi pratat klart och tyckte att det var dags att hoppa i säng.

Några ensamma tallriksisar.
Här ute höll den större gruppen till.
Anneli zoomade in.

 125 total views,  1 views today