Närkontakterna som skakat världen

Min bok ”UFO – Närkontakterna som skakat världen” (Semic 2024) är den mest omfattande bok som hittills skrivits på svenska. Intresset för den har varit stort och när Bibliotekstjänst recenserade den för Sveriges bibliotek skrev lektören Daniel Gustavsson bland annat: ”I den här gedigna boken presenterar han många av de händelser som är svåra att hitta andra icke-övernaturliga orsaker bakom. /…/ I vanlig ordning gällande Clas Svahn är boken välskriven. Oavsett om man tror på övernaturliga fenomen eller bara gillar dem ur ett populärkulturellt perspektiv är detta en mycket läsvärd och intressant bok. Helhetsbetyg: 4.”

Vill du beställa ett exemplar: Skriv till clas.svahn[at]gmail.com. Se också längre ned. Vill du köpa ljudboken (som säljer väldigt bra) kan du göra det på AdLibris. Det går också att köpa boken från AFU Shop men det blir lite dyrare.

Men i dag är det svårt att få böcker recenserade av tidningar och andra massmedier så jag bad läsarna att höra av sig med sina intryck. Här är vad de skrev:

”Clas Svahn trollbinder om ett ämne jag fnyst åt. ’Varning’ för sträckläsning!”
Johan Anderljung

”Med stor nyfikenhet , men inte utan kritiska ögon, skriver Clas om uppmärksammade ufofall. Då ämnet är både fascinerande och lätt att raljera om är det lätt att författaren blir alltför färgad av sina egna åsikter i frågan och att boken blir subjektiv. Detta gäller inte Clas bok, och inte heller de andra böckerna han skrivit tidigare. Han balanserar perfekt mellan sin fascination och kritisk granskning av ufoämnet.  Jag rekommenderar boken till alla som har intresse av ufofrågan oavsett vilka åsikter man själv har.”
Peter Berndts 

”En fantastiskt bra ufobok som tar upp spännande fall världen över in på djupet med otroligt noggranna detaljer och beskrivningar. Kan läsas om och om igen. Absolut den bästa ufobok jag läst.”
Lars Örström

”Har slukat boken från pärm till pärm, nu slår jag upp olika kapitel på måfå och bara mysläser. Är du intresserad som jag, köp boken! Är du helt ointresserad? Köp boken!”
Tom Eklund 

”Kjøp den nye boka til Clas Svahn. Den beste som er skrevet siden ”Passport to Magonia”.
Rune Krieghr Røstad

”Boken tar upp händelser som ej längre går att förneka. Har vi tekniken på jorden att utveckla dessa oförklarliga farkoster, eller ligger det något utomjordiskt bakom. Sträckläste boken när jag fick den.”
Mats Larsson

”Mycket intressant bok av Clas Svahn där han beskriver olika scenarior och händelser och intressanta personer med egna kritiska ögon. En mycket läsvärd bok!”
Jan Spaarw

”’UFO – närkontakterna som skakat världen’ är en spännande och tankeväckande bok om ett av vår tids största mysterier. Den är dessutom välskriven och underhållande. Betyg: 5/5.”
Martin Altensten

”Ämnet ufo är åter högaktuellt och här har vi en bok som behandlar fenomenet på ett trovärdigt sätt. Dels genom att ha en vetenskaplig syn på ämnet, dels för att författaren strävar efter att själv tala med vittnen och inhämta fakta.”
Jan Wasberg
Torhamn

”Boken innehåller mycket seriösa betraktelser av det absolut senaste inom ufologin, både lokalt och globalt. Tillsammans med utförliga reportage från äldre fall man minns, tar denna bok ett helhetsgrepp över en av vår tillvaros största gåtor. Få personer har som författaren, lika stor insikt i ufoforskningen och ännu färre lyckas beskriva detta subjektiva ämne på ett helt objektivt sätt!”
Arne Guldbrandsson
Charlottenberg

”Clas Svahns bok är en veritabel skattkammare för alla som intresserar sig för ufofrågan. Den kommer att bli ett svenskt standardverk i ämnet!”
Jan Gustafson
Nacka

”Som vanligt hög klass på både språk, innehåll och intressant fakta. Har läst Clas Svahns andra böcker, så jag jämför med dem. Känslan är lite ’äntligen får jag lägga mig och läsa’ och sen är klockan 02.00, och man har läst alldeles för länge!!!”
Per Larsson
Karlstad

”Läst boken tre gånger! Boken är spännande och ett mästerverk med bra atmosfär bra skrivet. Känner ett positivt flöde i boken. Ett problem att man inte kan sluta läsa när man väl börjar.”
Andreas Cromnow
(som bidrog med illustrationen på sidan 145.)

”Clas Svahn har gjort det igen! Med sitt fängslande skrivsätt och sina intressanta djupgående analyser på ett mångfacetterat tema så är boken mycket läsvärd!
Markus Johansson
Grästorp

”En dramaturgiskt skickligt uppbyggd bok som slussar läsaren genom en bergochdalbana där sakligt torra men nödvändigt och trovärdigt underbyggda fakta omväxlande blandas med vittnesskildringar av i nuläget tillsynes utomjordiskt oförklarliga och ibland ytterst häpnadsväckande fenomen och på så sätt fångar läsaren inför ett av de mest fascinerande mysterium i vår nutid.”
Bernhard Lindström

”Som vanligt skriver Clas Svahn även i denna bok faktabaserat men också med förmågan att ha ett öppet sinne för olika möjligheter och synvinklar samt respekt för de upplevelser personer upplevt utan att tappa den vetenskapliga grundtanken. Tack för en intressant ufobok!”
Hans Forsberg 

”Clas Svahn belyser många av de allra mest uppmärksammade svenska och internationella fallen i vår tid. Boken bidrar till djupa kunskaper om ett fenomen som gäckat mänskligheten i århundraden.”
Andreas Ohlsson 

”238 kronor är alldeles för billigt för en sådan bok!”
C G Norlén

”En väldigt läsvärd och informativ bok om ufoämnet på såväl svensk som amerikansk mark. Håller sig neutral till ämnet vilket ger läsaren rätt att avgöra sanningshalten i vissa av påståendena.”
Jens Persson

”Jag fick boken av min dotter och den var helt klart läsvärd. Jag har bara gott att säga om den och jag vet att Clas Svahn är bra på att skriva för jag har andra böcker av honom.”
Lennart Åkesson
Hyssna

”Clas senaste bok är mycket läsvärd.”
Gunnar Karlsson
Sala

”’UFO – närkontakterna som skakat världen’ är en faktaspäckad och underhållande bladvändare. Clas Svahn skriver som alltid på ett lättläst och medryckande sätt. Rekommenderas!”
Mathias Dewoon

”Kanske den allra bästa boken på svenska hittills om ufofrågan. Clas Svahns sätt att ta sig an ämnet är så proffsigt att det är en njutning att läsa varje sida.”
Thomas Gustafsson

”En välskriven, mycket kunskapsrik och fascinerande bok om de sammansatta ufofenomenen. Med Clas Svahn som sakkunnig ciceron är det ett äventyr att ta del av.”
Bruno Franzon

”Det är helt enkelt så att Clas Svahns ”UFO – Närkontakterna som skakat världen” är den definitiva svenska boken om ufofenomenet, både från ett lokalt och ett internationellt perspektiv. Alltid nyfiken, alltid undersökande – och lika välkomnande för det oförklarade samt det förklarade. Boken är en resa genom ett landskap av militärer, piloter, samt civila observationer och upplevelser. Och här och där en rejält hög Märklighetsfaktor!”
Fred Andersson

”Heltäckande och noggrann genomgång av svenska och internationella närkontakter. Ett måste för den ufointresserade.”
Gunnar Axelsson 

”Mycket intressant och trevligt skriven bok. Uppskattar den vetenskapliga grunden samtidigt som författaren behandlar människors ovanliga upplevelser med stor öppenhet och respekt. Tre fall intresserar mig speciellt. Backsjön: Bor cirka 20 kilometer därifrån, minns den surrealistiska stämning som rådde i Arvika med all militär och rykten som spreds. Kändes som att befinna sig mitt i ett ”Arkiv X”-avsnitt. Operation Dacapo: Händelsen inträffade före min tid men jag minns att mina föräldrar berättade om dessa mystiska händelser när jag var barn. Har dessutom åkt mycket skidor i dessa trakter. Ljusklotens gåta: Har läst mycket om fenomenet då jag tror att jag själv råkade ut för ett en augusti kväll för cirka 2 år sedan. Vet inte vad det skulle ha varit annars.”
Francisca Lydén
Arvika

”En oerhört intressant bok.”
Angelika Söderberg-Gladh

”Om man inte vet så mycket om ufofenomenet är Clas senaste bok ’UFO – Närkontakterna som skakat världen’ mycket läsvärd. Den ger en inblick i fenomenets bredd och väcker nyfikenhet att studera vidare i ämnet.”
Jonas Rundberg

”Clas Svahn hör utan tvekan till de välrenommerade ufoforskarna i världen. Hans nätverk är världsomspännande och det omfattande arbetet med att bygga Arkivet för det okända, AFU i Norrköping, väcker intresse långt utanför landets gränser. Clas Svahn sätter Sverige på världskartan för det speciella forskningsfält som rör det okända. I boken ’UFO – Närkontakterna som skakat världen’ sammanfattas ufogåtans komplexitet över decennierna insiktsfullt och med känsla för detaljer. Det är ett område som inte saknar hypoteser, men väl bevis. Svahn lotsar oss genom ufofallen utan att för den skull tro något för egen del. Det ökar trovärdigheten. Som journalist kan han också skriva, de nära femhundra sidorna blir aldrig tråkiga. Boken tjänar dessutom väl som uppslagsverk för ufofrågor; då och då har jag anledning att söka efter fakta i boken. Jag kan med andra ord varmt rekommendera ’UFO – Närkontakterna som skakat världen’ av Clas Svahn.”
Örjan Larsson 

”Den är rätt och slätt fantastisk. Jag anser att denna, tillsammans med Svahns tidigare bok ’UFO – Spökraketer, ljusglober och utomjordingar’ från 2014 är en oslagbar ’tour de force’!”
Ole Brænne

”Kanonbra rätt och slätt!”
Linda Thörnberg

”En utmärkt upplevelse och saklig! Kan jag varmt rekommendera!”
Dan Trygg

”Boken är en av de bästa jag läst i perspektivet ’förstå och belysa fenomenet’. Och innehållet inte ens en gnutta av ’jump to conclusions’. Bra jobbat!”
Patrik Wiksten

“Din bok”Boken är mycket intressant och synnerligen läsvärd med sin omsorgsfullt genomförda research. Rekommenderar den varmt.”
Stig O E Hedman

”Vill bara tacka dig för din senaste bok ’UFO – Närkontakterna som skakat världen’. Som född 1972 har jag haft ett starkt intresse för ämnet sedan jag som liten pojk på 80-talet upptäckte böckernas spännande värld. Den första boken som på riktigt drabbade mig var mitt lokala biblioteks upplaga av ’Otroligt men sant’. Har ett eget ex sedan länge och det har blivit hemsk många böcker efter det, inte minst de du har skrivit, men det var så det började. Anledningen till att jag skriver är att din bok öppnade upp intresset igen hos mig. Det har ju hänt massor i ämnet senaste åren och av all gröta på internet var det en gåva att få det gallrat och presenterat på ett överskådligt, sansat och fängslande vis. Tack för det och för allt arbete du lägger ner.”
Mikael Rosenius
Jönköping

Om ni själva funderar över att köpa boken så går den att beställa direkt från mig. Mejla i så fall till: clas.svahn[at]gmail.com. Den kostar 238 kronor inklusive porto.

Bokens innehåll.
Totalt 463 sidor.

Den första stora recensionen av boken publicerades i UFO-Aktuellt 2/24:

I boken ”UFO – Närkontakterna som skakat världen” tar Clas Svahn med läsaren bakom kulisserna på TV4-serien ”Ufo-mysteriet med Felix Herngren” och berättar om de ufoobservationer och uforelaterade platser som förekommer i teveserien. Resultatet är en bra, gedigen och spännande bok om ufo i Sverige och övriga världen som med lätthet kan läsas oberoende av teveprogrammen.

Som dansk ufoentusiast visste jag egentligen inte så mycket om ufo i Sverige. Det vill säga tills jag öppnade Clas Svahns senaste ufobok.

Faktum är att spökraketerna under tiden strax efter andra världskriget var några av de enda svenska ufohistorier som jag egentligen kände till ens lite grand. Jag visste också att det fanns ett ufomonument någonstans i närheten av Ängelholm, strax norr om Helsingborg. Men av någon anledning hade jag aldrig kommit mig för att ta reda på varför det fanns där.

Men det gör jag nu. Precis som jag har lärt mig om en hel del andra svenska ufoupplevelser, varav många inkluderar nära möten med besättningen på de ufon som folk har sett. En kategori av observationer som vi inte har haft särskilt många av i Danmark under de snart 70 år som Skandinavisk UFO Information har samlat in uforapporter i Danmark.

Clas Svahns bok inleds med en genomgång av några av de tidigaste iakttagelserna av något mystiskt på himlen, och den går tillbaka till tiden före vår tideräknings början. Vi får till exempel höra om den märkliga upplevelsen av att solen år 166 före Kristus sken hela natten över staden Casinum i dåvarande Romarriket.

Boken fortsätter sedan med de tidigaste svenska berättelserna om himlafenomen som påminner om ufon. Den 28 november 1569 lyste till exempel en stjärna så starkt på himlen över Sverige att ”hästar svettades vitt skum” och människor blev solbrända i ansiktet om de tittade på fenomenet för länge.

Därifrån tar Clas Svahn oss förbi de mystiska luftskeppen över USA i slutet av 1800-talet och svänger även förbi de ”Foo Fighters” som följde allierade

bombplan under andra världskriget. Detta leder mycket naturligt till spökraketerna över både Sverige och övriga Skandinavien, vilket nog är det som de flesta ufointresserade känner till om den svenska ufoscenen.

Om du har hört det minsta om de spökraketer som observerades över hela Skandinavien – och särskilt i Sverige – under åren strax efter andra världskriget, så vet du säkert att många av dem tenderade att störta i en svensk sjö.

Denna trend verkar ha fortsatt ända fram till i dag. Ett oidentifierat flygande föremål som kraschade i Backsjön utanför Gunnarskog norr om Arvika i Värmland den 27 juli 1999 fick militären att under flera dagar söka av sjön. Men militärens dykare dök inte upp förrän långt in i september, flera månader efter att föremålet setts krascha i sjön av flera vittnen. Och de hittade aldrig något.

Jakten beskrivs i ett helt kapitel i boken och visar tydligt att kraschen togs på allvar av den svenska armén – även om de var lite sena med att dyka upp. Berättelsen följs upp med fler svenska liknande fall. Den berömda kraschen i Djupsjøen i Norge – som liksom Sverige har otroligt många rapporter om ufon som störtat i sjöar – behandlas också i ett eget kapitel.

En av de viktigaste delarna i boken är närkontakterna. Vilket är logiskt, eftersom det är de som sätter sitt namn på boken.

Clas Svahn börjar med den förmodligen mest kända närkontakten som makarna Betty och Barney Hill hade 1961. Därefter går boken tillbaka till Sverige där vi får ta del av ett antal svenska närkontakter som är ganska okända för mig.

Det handlar om allt från ett mystiskt svävande snöhus med två äldre personer i dörröppningen till Gösta Carlssons möte med ett landat ufo och dess besättning strax utanför Ängelholm 1946 – där det tidigare nämnda ufomonumentet står i dag.

Med andra ord en tredje gradens närkontakt som ägde rum bara ett år innan Kenneth Arnold gjorde sin historiska observation 1947. En amerikansk journalist återanvände smeknamnet för lerduvor – flying saucers, ”flygande tefat” – för att beskriva farkosternas flygbeteende. Därmed fick termen en helt ny innebörd.

Dagen efter närkontakten återvänder Gösta Carlsson till platsen. Han hittar någon form av kristallstav, en ring och några andra föremål som besättningen lämnat på marken. Natten därpå drömmer han att han tas upp i ufot, där han också besöker besättningens hemplanet i ett slags drömlikt tillstånd.

Vad som sedan hände utvecklas längre fram i boken. Clas Svahn har följt fallet och mannen som upplevde det under många år.

Naturligtvis får vi ett kapitel om UFO-Sverige, där Clas Svahn är ordförande. Vi får också stifta bekantskap med det stora Archives For the Unexplained (AFU), som Clas varit en aktiv del av under många år.

Clas Svahn tar oss också med bakom kulisserna på spelfilmen ”UFO Sweden”, där han gett både namn och karaktär till en av filmens huvudpersoner. En större ära har nog inte tilldelats någon annan ”ufolog” sedan Jacques Vallée porträtterades av François Truffaut som vetenskapsmannen Claude Lacombe i ”Närkontakt av tredje graden” – där J Allen Hynek också gör en kort cameo som sig själv.

En stor del – nästan 100 sidor – av boken går ut på att titta närmare på vad den svenska militären, den svenska underrättelsetjänsten och andra statliga institutioner har gjort för att undersöka ufofenomenet i Sverige.

Vi börjar med att återfinna pärmarna – och de är ganska många – med den svenska militärens uforapporter. Och vi går igenom i detalj vilka som har haft ansvaret för att utreda inkommande ufoobservationer från någon gång i början av 1960-talet fram till i dag.

Under en tid var många av de över 2 000 rapporterna – om inte alla – hemligstämplade. Men sedan 2010 har det varit möjligt att få tillgång till samtliga rapporter.

Men det finns inte mycket att gå på. Försvarsmakten har tydligt deklarerat att filerna inte innehåller några verifierbara ”riktiga ufon”. Detta bekräftas av att innehållet, med Clas Svahns egna ord, är ”mycket magert och de intressanta ufohändelserna lyser med sin frånvaro”.

Det är alltså inte de som fyller de nästan 100 sidorna om den svenska militären och ufo. I stället tar Clas Svahn med oss på ett besök på en hemlig och numera nedlagd radarstation. Här får vi höra om en serie märkliga radarobservationer som tycks sakna en naturlig förklaring.

Vi hör också om en händelse där en svensk pilot på ett trafikflygplan på väg till USA såg ett par stora flygande föremål komma dånande mot sig strax norr om Danmark. Föremålen var dock långt borta och kom aldrig i närheten av flygplanet.

Denna berättelse följs av flera andra ufoobservationer från både civila och militära piloter. Samt andra observationer relaterade till militären i de följande kapitlen. Och mycket mer.

Under bokens (och teveseriens) gång reser Clas Svahn också över Atlanten till dagens USA. Här passerar vi Area 51, intervjuar Luis Elizondo (på telefon), pratar med Chris Mellon och Tom DeLonge. Vi får också höra om den senaste utvecklingen i USA med visselblåsaren David Grusch, de öppna och slutna utfrågningarna i den amerikanska kongressen, UAP och hur ufon hamnade i den amerikanska budgeten.

Ja, ”UFO – Närkontakterna som skakat världen” täcker en hel del – både här och i resten av världen. Läser man boken från pärm till pärm får man en bra och gedigen introduktion och genomgång av ufofall från tidernas begynnelse fram till i dag sett från Sverige. Allt berättat i Clas Svahns alltid lika läsvärda och mysiga berättarstil, som gör det svårt att lägga boken ifrån sig.

Det bästa är nästan bokens efterord. Det råder ingen tvekan om att man har att göra med en författare som har en stor kunskap och en mycket förnuftig och jordnära inställning till vad ufo kan vara.

För hur snabbt går det inte att förklara oidentifierade flygande föremål med något som är lika ”okänt”. Vare sig det är besökare från rymden, dimensionsresenärer eller något annat lika okänt.

Så saknar du boken som kan ge dig en överblick över ufofallen? Eller känner du någon som precis har börjat intressera sig för ufo?

Då är ”UFO – Närkontakterna som skakat världen” en självklar presentidé som varmt rekommenderas.

Benny Christen Grandahl

Loading