Paramount, Frank Zappas grav och annat


Det är ju alltid lite knepigt att sova när man är jetlaggad men jag kom i säng 22 i går kväll och somnade snabbt. Vaknade utvilad vid midnatt… Nå, det är ju bara att kämpa på och försöka sova igen och det gick ju men jag vaknade nog fem gånger under natten för att till slut strax efter 07 ge upp och gå in i duschen.

Dagens första mål var Paramount Pictures på Melrose Avenue dit jag kunde gå på tio minuter. Slank in på ett fik som hette c+f snett över gatan från Paramount och åt en god macka och drack ett glas färsk apelsinjuice innan det var dags att gå till turen.

Vi var en liten grupp, bara fem personer. Tre damer från San Francisco och en ung kille från Polen. Vår guide, Dominique, var bra och trevlig och vi fick se mycket spännande under de två timmarna vi åkte runt i vår lilla vagn.

Vi fick veta mycket roligt, bland annat att Marlon Brando aldrig lärde sig en enda rad till ”Gudfadern”-filmerna utan läste allt från lappar, i en del fall satt de tejpade på motspelarnas bröstkorg. Vi fick se en hel liten fejkstad, i alla fall några kvarter, som skulle föreställa olika delar av New York. Vi fick gå in på inspelningsstudion för ”Grace and Frankie” med Jane Fonda och Lily Tomlin (som inte var där) och vi fick besöka ”murder alley” (där många scener där folk dör otäckt och hemskt spelas in) och vi fick höra att Hitchcock tvingat ett antal personer att knuffa bilar ute på ”gatan” i scener till ”Fönstret åt gården” när han inte fick låta dem köra omkring på riktigt eftersom de andra skådespelarna blev sjuka av ångorna och att man faktiskt kan se dessa bilknuffare i filmen.

När vi lämnat den rätt kassa souvenirbutiken gick jag ut och tog en bild på den ikoniska infarten till det stora studieområdet innan jag gick tillbaka till rummet och laddade om för att entimme senare ta bilen till Westwood och Westwood Village Memorial Park Cemetery där Frank Zappa ligger i en omärkt grav.

Jag parkerade i ett p-hus mitt emot men det hade varit bättre att ta bilen hela vägen in på kyrkogården. Ett råd till andra som tar sig dit. Zappas grav har alltså ingen sten och inget namn utan är bara ett stycke gräs til höger om Lew Ayres grav och nära vägen som leder in på området. Det står ett stort träd i samma rad.

Jag stannade där en stund, tog några bilder och tänkte goda tankar innan jag gick över gatan till det dyra p-huset (det gick på 90 kronor) och krånglade mig ut sedan jag först fått veta att man betalade i receptionen ett par våningar upp (fel) och sedan inte fått godkänt av den första biljettautomaten på vägen ut och fått backa och ta en annan.

Eftersom jag ändå var i området körde jag vidare längs Wilshire Avenue och passerade Rodeo Drive för att komma fram till La Brea Tar Pits med bubblande asfaltsjöar och ett museum med 3D-biograf. Svindyr parkering även här (15 dollar) och sedan lika mycket i inträde plus 5 dollar för filmen, ”Titans of the tar pits”. Vill man hålla sig ute och titta på den bubblande asfalten som för 20.000 år sedan svalde en massa djur (mammutar, sabeltandade tigrar, vargar och mycket annat smått och gott) så är det gratis.

Det är bara att konstatera att man har hittat massor av djur här. Djur som har gått ned sig och dött för att sedan pressas upp av den bubblande asfalten.

Tog mig därifrån vid 16-tiden och hade då bara en kvart hem men stannade till på matvarubutiken Pavilions på Vine och köpte lite att äta. Fantastiskt fin butik med mycket godsaker. Fick också hjälp av en anställd som visade var jag kunde åka för att köpa ett wifisimkort på Santa Monica Blvd men när jag kom dit var butiken stängd för dagen. Får fixa den saken i morgon.

Vid 17-tiden parkerade jag bilen i garaget och gick upp på rummet för att äta och dricka lite och sedan började jag jobba igenom mitt föredrag. Gick ut och köpte en burrito på en liten texmexholk i hörnet på gatan (Cactus #1) för 7 USD och lite vatten och en macka till i morgon på 7 Eleven.

Sedan jobbade jag vidare med föredraget fram till 22. Sedan började jag känna av det förskjutna dynget och tog tag i tandborsten istället.

Frukost på c+f på Melrose Avenue.

Det berömda vattentornet på Paramount. Parkeringen i förgrunden kan fyllas med vatten och det var här som scenen när Moses delade vattnet i ”De tio budorden” spelades in – då fylldes p-platsen med vatten!

Här spelades en öm scen ur ”Top Gun” och vår guide visar att det är samma staket i bakgrunden fortfarande. Faktiskt bara en trist gränd som blev hur fin som helst på film.

En liten fejkstad med olika tiders New York.

Innanför fasaderna kan det se ut så här.

Efteråt fick vi titta in i ett rum med lite spännande rekvisita. Som här, Tintin och kapten Haddock och Milou.

Och till och med testa Star Treks ”beam me up”-apparat.

Så här såg det ut inne på den lilla utställningen.

Frank Zappas grav är den gröna gräsplätten i mitten.

Så här gick det till när djuren försvann ned i asfaltsjön.

Ett mammutskelett.

Många vargskallar har man hittat bland asfalten.

Forskarna själva är också utställningsföremål.

Ett av de asfaltshål som forskarna arbetar med just nu. Här har man hittat 63 sabeltandadde tigrar, 56 vargar, 12 bisonoxar och en mammut. Bland annat.

194 total views, 1 views today