Dagsarkiv: 26 maj 2018

Rimforsa Strand, sf-fynd och god glass


Med solen skinande startade jag och Anneli vår lilla roadtrip mot Rimforsa Strand vid 09.30 i morse. Efter att ha fyllt på bensin på Circle K körde vi söder ut förbi Nyköping och Norrköping för lunchstopp i Linköping och Wayne’s Coffee.

Men först Bergqvist Skor på Nygatan där jag äntligen kom mig för att köpa ett par nya svarta skor som ska funka i alla lägen. Mina gamla ser inte roliga ut längre även om de är sköna att gå i. Och faktiskt, vi hittade ett par som liknade dem fast mycket finare då!

Fullt med folk i centrala Linköping den här vackra dagen och vi satt ute i skuggen och åt i godan ro. Anneli hade också spanat in ett antikvariat lite längre bort på Nygatan men när vi kom dit fanns det inte längre kvar. Borta och nedlagt som så många andra antikvariat.

Men nästan vägg i vägg låg Bengans som vi kikade in på istället. Mycket gammal och ny vinyl och det var bara att konstatera att den nya vinylen var svindyr. Oftast över 250 kronor. Den gamla hade en avdelning för 40 kronor där jag köpte en Brand X från 1980 och en bit bort hittade Anneli en Supertramp live in Paris för 90 kronor.

Precis innan vi skulle betala fick jag syn på en Zappaskiva som jag var tvungen att slå till på: En liveinspelning från konserten i Stockholm 1967 kostade måttliga 149 kronor. Inget att tveka på!

Efter det började vår p-tid att ta slut så Anneli gick och passade bilen medan jag tog mig till stans andra antikvariat som faktiskt var öppet. Men Linköpings antikvariat hade inte mycket som lockade mig så efter en kvart anslöt jag till Anneli och så körde vi mot Stafsäter där 73:an loppis fanns i en lada och mitt emot en gårdsförsäljning med hemgjord glass.

Jag gjorde faktiskt en bunt fynd på loppisen. Ett helt gäng Rekord-Magasinet med Allan Kämpe-serier som Eugen Semitjov tecknat och dessutom två med fantastiska science fiction-omslag. Allt till utmärkta tio kronor styck.

Efter att köat till glassen kunde vi slå oss ned i en backe och konstatera att den smakade riktigt bra. Lite längre bort på ett grönområde hade ett tjugotal Corvetter med ägare börjat samlas för något slags möte. Där hörde kanske vår Toyota inte riktigt hemma.

Nöjda med besöket i Stafsäter fortsatte vi den sista milen till Rimforsa och hotellanläggningen Rimforsa Strand. Och et är här vi är när jag skriver detta. Vi fick ett litet me fint rum en trappa upp med utsikt över Åsunden dit vi snart hade tagit oss för ett dopp i det 22-gradiga vattnet (termometer fanns) och bastubad i den fräscha bastuanläggningen.

Där kunde vi också sitta och dricka var sin cider och äta jordnötter medan vi laddade för nästa bad eller bastusväng. Inte mycket folk.

Kvällen bjöd på en trerätters middag bestående av, och jag citerar, ”lättgravad Fröjalax med blomkålspuré smaksatt med brynt smör, krasse- och honungsvinigrette, Kindagurka (som de visserligen isärskrev…) samt kavringsjord och skott från trädgården”.

Tyvärr fanns ingen av de tre intressanta alen som menyn utlovade vlket var svagt. Åtminstone London Pride går ju att köpa på vilket bolag som helst. Så det fick bli en Oppigårds istället medan Anneli drack Mesta Verdejo Organic från Spanien.

Varmrätten var också den utmärkt: ”Vildsvin från Grensholmstrakten (isärskrivet…) serverat med ramslökssmörsås, rostade vårprimörer, citron- och salviasky samt nypotatis i smör från Löts gårdsmejeri.”

Efterrätten var ”chokladpastej med färskostchokladmousse med vaniljkokt rabarber, färska bär (björnbär och hallon) och rostad vit choklad”.

Vi satt ute och det blev lite svalt men inte så farligt. Anneli hade en tunn filt över axlarna och jag långärmad skjorta. Men när vi sedan gick en sväng före läggdags så tog jag på en jacka och Anneli en tröja.

Det är väldigt mycket landsbygd här i utkanten av Rimforsa. Vackert och lugnt med goda dofter när vi gick längs vägen. Gott om tid att inte göra särskilt mycket. Och det skulle bli en tidig kväll. Anneli snusade redan vid 22.30 med en tappad tidning liggande på bröstet medan jag anslöt när allt var färdigskrivet för dagen.

Det lustiga var att Anneli en kvart tidigare gått ned till bilen för att hämta tidningen så att hon skulle ha något att läsa i sängen. Tror hon läste två meningar innan hon somnade.

Nu ska jag se om jag kan göra en bättre insats.

Ett av de fina sf-omslagen på ett Rekord-Magasinet från 50-talet.

Här kisar vi i solen framför Rimforsa Strand.

22 grader i vattnet.

Lite champagne på rummet.

Kvällspromenad vid 21.30-tiden.

 683 total views