Dagsarkiv: 19 november 2018

Fullt hus på föredraget i Piteå


I dag flög jag till Piteå, via Luleå, för att hålla föredrag på Kaleido på Storgatan 44. Arrangör är Kulturföreningen Ordmån.

Dagen började med ett telefonsamtal från en man i Trelleborg som tidigare haft UFO-Aktuellt men slutat prenumerera i samband med en stroke. Nu saknade han tidningen. Jag erbjöd mig att skicka ett inbetalningskort och det blev han glad över.

Så jag skrev ett brev, fyllde i inbetalningskortet och stoppade med det senaste numret som bonus i kuvertet.

Har också fortsatt ladda in material på nya NAS-enheten och har nu kommit fram till D.

10.30 körde Markus mig till Arlanda och på vägen svarade jag några på Facebook och ett par mejl. En vän på Radio Kristianstad hörde av sig och ville göra en intervju nästa vecka. För en tidning faktiskt!

Och så ringde min tidigare arbetskamrat Bengt från Piteå och bjöd hem mig efter föredraget i kväll. Kul!

Framme på Arlanda var planet försenat. Inget ovanligt tyvärr. Men när vi väl kom iväg så tog det bara en timma upp till Luleå. Det var länge sedan jag flög den här sträckan, under 80-talet var det väldigt vanligt!

Sedan blev det flygtaxi till Stadshotellet i Piteå. Mesta tiden av de 45 minuterna ägnade jag åt att svara på ett långt Facebookinlägg från Anna som ville att jag skulle berätta om hur jag såg på den kritik som vi i UFO-Sverige ibland får. Jag publicerar både Annas inlägg och mitt svar här nedan.

Väl framme var klockan strax före 15 och jag checkade in på rum 123. Ett litet men trevligt rum i ett vackert äldre stenhus. Klockan 17 blev det mat på Bishops Arms (en fin entrecôte och en en trevlig öl) och 19 föredrag.

Jag och Siv, som arrangerade, kom fram till Kaleido strax efter 18 och då satt det redan ett tiotal personer där och väntade. En av dem var en reporter från Radio Norrbotten som gjorde en lång intervju med mig innan jag och teknikern började kolla ljud och bild. Allt funkade perfekt.

En äldre man som satt sig längst fram berättade att han bodde granne med en man som jag intervjuat på 90-talet och som varit med om en ombordtagning vid Öjeby kyrka för många herrans år sedan. Jag har skrivit om fallet i ett gammalt nummer av UFO-Aktuellt.

En kvinna berättade att hennes man varit med om en mycket märklig observation kring 1982 och snart kom vi fram till att jag varit hemma hos dem och intervjuat mannen för en stor ufobilaga till Norrbottens-Kuriren 1993. Det var lite som att komma hem!

Snart anlände en grupp journaliststuderande från Högskolan och deras lärare. Eleverna hade som uppgift att skriva en artikel med mig som utgångspunkt! En av dem kom fram efteråt och gjorde en längre intervju.

Men innan dess hann jag också prata med Frida från Piteå-Tidningen som intervjuade mig innan jag drog igång.

Och så, klockan 19, började jag prata och då satt 75 personer bänkade. Fullt hus! Jag började med att berätta lite om min egen bakgrund, UFO-Sverige och AFU innan jag gick in på fyra ämnen ur mina böcker: destruktiva sekter, ovanliga naturfenomen, ufo och det okända i största allmänhet. Jag hade plockat in en del lokala fall både från spökraketåret 1946, andra lite senare och ett naturfenomen i Piteälven.

Det blev en mycket lyckad kväll där vi höll på drygt en halvtimma efter utsatt tid eftersom ingen ville gå hem. Många bra frågor och flera som kom fram efteråt för att få böcker signerade. Jag tror att vi hade riktigt kul allihop!

Sedan vandrade jag och Bengt Larsson till Piteå-Tidningen där Frida, som intervjuat mig, som bäst höll på att skriva sin artikel. Ni kan se en del av resultatet här ovan.

Det var kul att träffar Kristina, Frida och Kata på PT och prata bort en stund med dem. Men framåt 21 åkte vi vidare hem till Bengt och Mariannes hus i Hortlax för en macka, några bra öl och så lite musik på Bengts fantastiska Linnstereo. När man har hört en vinyl på en sådan anläggning vill man inte gärna sätta på sin egen!

Riktigt kul också att träffa Bengt och Marianne igen i alla fall och vi hade mycket att prata ikapp efter några år utan att ha ses. Men vid 01-bläcket blev jag hemkörd till Stadt i Piteå av Bengt. Och där bor jag i natt. Fortsatte att svara på lite Facebookinlägg fram till 02 innan jag satte punkt för den här dagen.

Fullt hus när jag pratade i Piteå i dag.

Ett slitet besök på Piteå-Tidningen blev det också. Bengt, Kristina, Kata och Frida på plats.

Bengt har ett riktigt pojkrum med 3.500 vinyl och en massa böcker plus en Linnanläggning som lät gudomligt!

Solen var på väg ned när vi närmade oss Luleå. Dessutom två fina reflexer i den dubbla flygplansrutan och ett extra litet ”ufo” nere vid vattnet. Alla ligger givetvis lika långt från kameran, alltså inne i linsen.

Här är Annas inlägg:
Skulle vilja tacka att UFO Sverige bedrivs i seriös anda. Ni gör ett bra jobb, fast än en del misstror er. Det behövs faktiskt en viss kritik och ifrågasättande , men utan att man för den skull ska få stämpel på sig som att ni ”debunkrar” sanningen.

Om man ska komma någon vart i detta, så att man får gehör hos allmänheten, är det bra att ha sökt alla naturliga förklaringar först. Och den tid som läggs ned på detta är rätt omfattande och kräver sitt, så bra där!

Efter så är gjort, ser man att då i vissa fall finns det verkliga behov att söka vidare efter djupare svar, och då är det ju även bra att ha ett öppet sinne med samtidigt, då saker faller ur våra vanliga referensramar inom dessa saker man försöker förstå sig på…

Det krävs en sund balansgång, helt enkelt. 🙂

Ni ska ha kred för att ni dokumenterar allt så bra och så vidare. För det är mycket att hålla ihop och mycket ideell tid går åt till dylika saker… Så vill ge er en eloge för bra jobb. Tack!

Dock måste jag även få fråga om ni är medveten om att således viss kritik finns mot er? Att folk ändå känner sig missförstådda ibland av er… Varför tror ni att det är så? Tänker om Clas Svahn kanske vill svara mig här? Det skulle uppskattas. 🙂

Och mitt svar:

Då sitter jag i en taxi till Piteå. Nå, lite kort. Har sysslat aktivt med ufoutredningar sedan 1974 och varit med om all slags kritik – från troende för att vi tvivlar, från skeptiker för att vi inte är nog kritiska, från forskare för att vi sysslar med sådant som inte finns och från allmänheten för att vi inte tror på det folk säger sig ha upplevt.

Jag är stolt över att vi står för en tredje vägens ufologi, varken troende eller förnekande. Vi lyssnar på ALLA och tar ALLA på allvar. Men vi vet att de flesta kan väldigt lite om det som syns på himlen.

Visst finns det kritik. Och visst kan folk känna sig missförstådda. Det är inte konstigt då man vänder sig till oss i tron att man sett något från en annan värld och vi sedan kan förklara det.

Men vi försöker absolut inte pracka på någon våra förklaringar. Vi kan bara visa vad vi kommit fram till.

Tyvärr saknar många av de som kritiserar oss den ödmjukhet man bör ha när man sett något man faktiskt inte säkert vet vad det kan vara.

Sedan är denna grupp väldigt liten men verkar ibland stor på grund av hur internet fungerar.

Vi kan aldrig göra alla glada. Men många är oerhört tacksamma när de faktiskt får ett svar. Ett svar som kan ta timmar att få fram.

Sedan önskar nog en och annan att vi vore mer troende men, som jag brukar säga, det är alltid bättre att veta än att tro.

Har vi besök? Det vet i alla fall inte jag. Men det finns ett eller flera okända fenomen som är så intressanta att jag varje dag sedan 1974 lägger ner timmar på att ägna mig åt dem.

 441 total views,  2 views today