Dagsarkiv: 18 maj 2019

Final i Tel Aviv och jobb till 06.30


I dag är det final! Och den inledde jag med att ringa runt och göra lite intervjuer och förberedelser inför kvällen. Har gjort upp med ett antal svenskar om att få snabba kommentarer direkt efter tävlingen är avgjord och förskrivit en hel del som ska användas i samband med färska intervjuer senare i natt.

Dessutom har jag börjat förbereda texter till måndagstidningen. Mycket kretsar ju kring John Lundvik men också kring andra svenskar som är med och skriver låtar.

Höll kontakt med Anneli medan jag satt och skrev vilket tog rätt många timmar. Har också stämt av med redaktionen i Stockholm om kvällen och måndagen, hur långa och många texter det ska bli och när de ska lämnas. Det kommer att bli en lång natt, den saken är klar.

Gick ned på det i stort sett sabbatsstängda köpcentrumet där McD blev enda räddningen i matnöden. Åt mina burgare framför dator och teve som visade repris på andra semifinalen, mycket lägligt som ni kan se här ovan.

Har också fixat bilder på folk som jag behöver i en intervju som ska ut i natt.

Vid 18-tiden tog jag en taxi till arenan där jag satte mig vid Schlagerprofilerna och Lina Åhman, Victor Crones ansvariga för sociala medier. Efter en stund blev jag utplockad som intervjuobjekt av Hannah Kolås på norska Radio P4, som ville veta vad jag trodde om Norges chanser och sedan av Anders Bone Verstad från NRK som ville veta jag tycker om säkerheten på arenan.

En stund före sändning bestämde jag mig för att göra en Facebook live, nu utan stativ och med telefonen i handen för att få lite liv i den. I dag flöt allt mycket bättre, inga lappar att kika på utan prat ur hjärtat.

Fick bra nyhet också när TT:s fotograf berättade att det var problem med vilka som skulle få ta bilder under Madonnas show (som jag får följa på teve från presscentrumet). Det visade sig att Madonna krävde att alla bilder från de tre fotografer hon godkände skulle kollas och godkännas innan de publicerades.

Är man 60 år så kanske man vill se bättre ut än vad man egentligen gör.

Vi var inte så många svenskar på plats i pressrummet. Jag och Schlagerprofilerna (bild nedan) medan Expressens tre journalister satt ute i ingångshallen och tittade på storbildsskärmen där. TT och Aftonbladet hade valt att stanna på hotellet eftersom de var oroliga för att det kunde hända något i pressrummet då två personer tagit sig in där utan att vara ackrediterade i förrgår.

Jag kollade med folk på plats och pratade med min säkerhetsansvarige på DN och bestämde mig för att, tillsammans med 600 andra sitta kvar (en del av dem på bilden ovan). Något hot fanns inte och säkerheten var utökade i dag på finaldagen.

Sedan blev det ett chatt- och artikelrace där jag hade sytt upp de svenska låtskrivarna för Nederländerna, Schweiz och Sverige för snabba kommentarer direkt när allt var klart. Fick mess från Joel Sjööl som varit med och skrivit vinnarlåten direkt och snart också från Anderz Wrethov som var med och skrev ”Too late for love”.

Jag skrev slutsignalstext och sedan ut till bussen för att vänta på John. Tog sällskap dit med Expressens tevereporter Ellinor Svensson, en mycket duktig tjej som är en rullande studio.

Allt hade gått bra förutom att det var trist att John inte kom högre, det är låten värd. (Han blev ju femma till slut efter en justering från EBU.)

Innan vi gick på bussen gjorde vi intervjuer med John när han kom ut från arenan, jag filmade en del och sedan också när han mötte sin familj. Hälsade på mamman och pappan som börjat känna mig nu. Men sedan var det dags att gå på bussen som tog oss till svenskhotellet.

På vägen dit fick vi fortsätta intervjuandet med John längst bak i bussen. Trångt om saligheten men det gick bra. Han var trött, det syntes, och lite besviken givetvis. Men nöjd över att ha fått ut låten till 200 miljoner tittare.

Framme vid hotellet samlade jag familjen och tog en bild av dem tillsammans. Sedan tog vi oss upp till terrassen där det var mingel och tal och pizzabitar plus öl. Jag hann äta en pizzabit och ta en öl innan jag hamnade i prat med kollegor och The Mamas.

Framåt 4 gick John och lade sig medan vi journalister, Aftonbladet, Expressen, TT, TV4 och så jag satte oss för att skriva och lägga ut våra texter. Träffade en gammal Eurovisionvän från TV4 som jag mötte i Köpenhamn första gången och vi pratade ett bra tag om AFU och min nya bok. Han var sugen på att komma ned och filma i september.

Sedan pratade jag ett bra tag med Carolina Norén från Sveriges Radio som jag känt i många år. Den stackarn går med en likadan sko på foten somAnneli efter en fotoperation. Carolina berättade om ett par märkliga observationer av lysande föremål ”stora som månen” som hon sett och vi får prata mer om detta när jag kommer hem.

Jag hade stora problem med vårt publiceringssystem som var trögt så till slut, när jag fixat det mest akuta, så tog jag en taxi till mitt eget hotell för att fortsätta där. Försökte också skicka in mina filmklipp men hotellets wifi orkade bara inte.

När jag skriver detta är klockan 06.20. Tänkte sova lite innan taxin kommer 10.30. Sedan flyg hem.

Ett glatt gäng på hotellets uteplats klockan 04.00.

Sitter med det här svenska gänget. Schlagerprofilerna: Anders Ringqvist, Kris Boswell och Ken Olausson.

Så här såg det ut när kollegorna på Aftonbladet intervjuade John i bak i bussen.

På hotellet och jobbar och Sverige på teve.

Stängt! Det är är ett stånd och inte en ubåt.

 342 total views