Dagsarkiv: 10 juli 2019

Sternoczky, Krokek och AFU


Det blev frukost hos Ebbe i Malmö med lika många pålägg som i går men nu också med löskokta ägg som extra tillägg. Jag och Carl-Anton hade vaknat 08 och hann duscha innan Ebbe kom ner tjugo minuter senare. Själv ägnade jag en god stund åt att leta efter mina långdistansglasögon som jag för mitt liv inte kunde hitta. Tömde väska och påse och snokade runt i halva huset innan Ebbe kom på att han trott att det var hans glasögon och burit upp dem på övervåningen.

Allt under kontroll tackade vi för gästfriheten och styrde mot Helsingborg. Nu med bilen full av böcker. Men eftersom vi också tagit med en del skräp och trasiga böcker för att hjälpa Ebbe så körde vi till Helsingborgs återvinning först. Där blev vi insläppta trots att vi var utbölingar och inte hade rätt leg för att få bommen att öppna sig.

Det fanns faktiskt en särskild container där man kunde kasta böcker (dystert) och det fanns en del som vi skulle velat plocka med oss men tyvärr ingen möjlighet att nå dem. Efter en stund var vi klara och körde in mot stan för att träffa Deszö (Dan) Sternoczkys mamma och bror. Deszö var en gudabenådad illustratör som hjälpte UFO-Aktuellt och UFO-Information med fantastiska bilder av ufofall och rymdteman under många år i slutet av 70-talet och början av 80-talet framför allt.

Tyvärr är han borta i dag men hans bror Robert hade räddat flera hundra av hans illustrationer som jag kommit överens med honom om att vi skulle få låna för att skanna. Vi satt och pratade en timma och tittade igenom varenda illustration; det måste ha varit närmare 300.

När vi lämnade Robert och Magdolna sken solen och temperaturen visade 22. Nu var målet Burger King vid Värnamo där det som vanligt blev bensin till bilen och burgare till oss. Också den här gången en jordgubbsmilkshake. Det är ju sommar!

En dryg timme längre norr ut blev det nytt depåstopp, den här gången i Stora Krokek hos Rickard och Victoria och deras flickor Emma och Linnéa. Ett varmt mottagande, inte minst från småtejerna som högg oss för att kramas och visa vad de kunde. Klättra i träd och slå kullerbyttor till exempel.

Rickard och jag tog en titt på listan över anmälningar till fältundersökarkursen i höst och kunde konstatera att Rickards senaste påminnelsemejl gett resultat och att det nu bara finns två dubbelrum kvar. Det lär bli fullt även på det nya och större stället.

17.25 landade vi så slutligen med hela vår last på AFU i Norrköping där Anders, Tobias och Johan väntade. Vi lastade in allt i skanningslokalen där Anders fixat två nya hyllor där vi kunde ställa allt efter att ha delat upp det i tre högar – Ebbe Johanssons, Bertil Falks och Nemo Mörcks. Vi öppnade och gick igenom varje påse och en del fick jag ta med till Järfälla för att sedan försöka sälja till antikvariat. Jag fick också med ett antal lådor med sf-dubbletter som jag också ska försöka sälja.

Gjorde två Instagramfilmer tillsammans med Tobias inna vi fortsatte norr ut till Nyköping där jag lämnade Carl-Anton och sedan hem dit jag kom klockan 21 efter 150 mil sedan i måndags.

Anneli var hemma och vilade foten men hade problem med ett för hårt knutet bandage. Markus var banan.

Tog mig lite mat som Anneli ordnat och sedan ägnade jag ett par timmar åt att tömma bilen och sortera allt som fanns där. Men efter midnatt var jag klar och nu står allt i rätt högar. En del måste jag gå igenom ordentligt när jag kommer hem från USA.

Sist på dagen hjälpte jag Norrköpings Tidningar med bilder till den intervju de gjorde med mig i tisdags. Ska få läsa den i morgon. I säng efter 01 efter att ha startat en tvättmaskin, diskat, sorterat in bilder och ljudfiler och betalat räkningar.

Magdolna Sternoczky framför några av sonens illustrationer.

Robert Sternoczky och Carl-Anton medan vi går igenom bilderna från Roberts bror.

Undertecknad, Rickard, Victoria, Emma, Carl-Anton och Linnea.

263 total views, no views today