Dagsarkiv: 10 november 2019

Far dags-lunch och jobb i Ernsts förråd


Ännu en dag med en trevlig samling kring ett matbord! Och i dag var det hela familjen plus Ylva som åt tacos och som firade fars dag en liten stund. Niklas och Markus hade sammanstrålat i Barkarby och köpte en 2020-kalender till mig (ville jag ha!) plus några böcker till sig själva.

Det är inte så ofta vi äter tacos numera, när Niklas bodde kvar hemma var det mera naturligt. Och till lunch tror jag aldrig att vi har gjort det tidigare. Men, det gick det också.

Vi hade lite bråttom då jag skulle köra Ylva och Anneli till en lägenhetsvisning i Alvik där de skulle vara på plats 13 och sedan hade jag själv lovat att vara på plats i Ernst Linders lägenhet på Östermalm strax efter 13.

Där träffade jag flera släktingar som fortsatte att tömma hans bostad på saker. Det mesta i möbelväg är borta men det fanns ändå en hel del saker kvar. Jag fick ta hand om rätt mycket papper som jag sedan gick igenom hemma i soffan men vi gjorde också nedslag på vinden och i källaren.

Som alla läsare av den här bloggen vet var Ernst Linder mycket ufoengagerad på 60-talet och jobbade också tillsammans med Henry Kjellson. En hel del av de papperen har jag redan räddat och nu fortsatte jag spana efter liknande saker. Och en del fynd blev det även om det knappast var några sensationer.

En av dem, som kan komma till pass i ett framtida museum var ett par minipyramider som var så populära på 70-talet då de sades kunna vässa rakblad och göra att mat höll sig längre om man lade sakerna inne i dem. Men så funkade det givetvis inte. Katten vet vad det var som fick folk att tro på detta.

Ute kom årets första snö som faktiskt låg kvar en stund till Järfälla och bilden här ovan visar hur det såg ut på vår uppfart vid 23-tiden. Inte särskilt imponerande kanske men det har i alla fall snöat flera gånger under dagen. Mer lär väl komma.

Hemma efter fyra timmars jobb hos Ernst sorterade jag alla prylar och papper som jag fått. En del var bara att kasta medan annat sparas eller säljs till förmån för AFU. Och på tal om AFU har Tobias tagit fram ett brevhuvud med en logga som vi kan trycka på kuvert när vi ska skicka saker för arkivets räkning. Pratade med honom en stund på kvällen och det såg bra ut.

När SVT skulle sända kvällens lokalnyheter gick något fel och reportern syntes resa på sig innan bilden försvann. När den kom tillbaka var stolen tom och sedan flimrade det till igen och så fick vi Skånenyheterna istället. Märkligt. Undrar vad som hände egentligen.

En kul sak som jag hittade bland Ernsts negativ var bilden här nedan. Jag vet att Ernst har berättat hur han träffade Sophia Loren under en resa i Grekland i slutet av 50-talet. Han och den kända skådespelerskan hade suttit och pratat en god stund på den båt som han seglade med.

Men nu hittade jag en bild på Sophia Loren som Ernst tagit i en paus i filminspelningen (som skulle resultera i ”Boy on a dolphin” 1957) med ett antikt monument i bakgrunden. Jag har bara plåtat av det rödnande negativet och inte jobbat nog mycket för att få bort sticket men ni kan tydligt se att det är hon med samma klänning om ni jämför skärmdumpen från filmen här nedan.

När kvällen slog till startade jag en tvättmaskin, hängde den, plockade in disken och såg till att de sista frimärkena kom in på sina platser i albumen. Det var faktiskt några nya rymdfrimärken också den här gången även om det blir allt svårare att hitta några som jag inte redan har.

00.30 var jag klar med det mesta och stängde av datorn.

Ernst Linders bild på Sophia Loren.

En skärmdump ur filmen ”Boy on a dolphin”.

 270 total views