Ghost Rockets och Ole i Köpenhamn

gruppkopenhagen800
Köpenhamn har rustat för jul och det var fullt med folk på Ströget och i butikerna. Julskyltningen lyser upp och det var kul att vandra omkring och titta även om jag fick stänga av hjärnan ibland när det blev lite för många klädbutiker som Anneli ville kika in på.

Själv hittade jag ett antikvariat inne i en kyrka på Ströget där alla böcker kostade 25 danska kronor och där gick vi och kikade en stund. Hittade en konspirationsbok som jag köpte åt AFU, ”Pavemordet: Attentatet mod paven – KGB eller islam?”

Lunchen hade Anneli bokat från Sverige, nämligen den kända och vackert inredda Royal Smushi Café där det serveras smörrebröd i långa banor. Och tillsammans med en julöl till Anneli och en Crazy Duck till mig blev det en riktigt bra ”frukost”.

Relativt mätta och nöjda (portionerna är ju inte jättelika trots allt) gick vi genom stan till hotellet för att lämna några kassar, och sedan till Kungliga Biblioteket med sin nya futuristiska tillbyggnad som gett det sitt namn ”Svarta diamanten” där vi vandrade runt i lokalerna en stund innan Ole Henningsen från Sufoi anslöt och vi fick en kort guidad tur.

Ole är en av mina favoritdanskar eftersom han går att förstå helt och hållet! Vi behöver inte prata engelska.

Ole började engagera sig i ufofrågan 1959 (!) och är en mycket skicklig utredare. Inte minst när det gäller bilder och filmer. Vi har mycket gemensamt och står för samma värderingar när det gäller hur ufofenomenen ska undersökas. Just nu arbetar Ole med att noggrant gå igenom det danska försvarets alla tänkbara arkiv i jakten på uforapporter. Han, liksom jag, är intresserad av hur militären har närmat sig frågan genom åren.

Vi hann prata någon timma om gemensamma saker innan Ole körde oss till biografen Empire där kvällens visning av ”Ghost Rockets” visades. Salongen var välfylld och efteråt blev det en frågestund med Kerstin, Michael och undertecknad där jag fick en rad mycket bra frågor. En av mina Facebookvänner, Thomas Brisson, dök också upp och vi hann prata en stund efteråt. Thomas köpte också ett exemplar av nyutgåvan av min bok ”Mötet i gläntan”.

Med sig hade han också sin kamrat Teis Amundsen och så stannade en av åskådarna, Simon Hesselager Johansen, kvar en stund och diskuterade.

Efter allt prat körde Ole oss alla (jag, Anneli, Kerstin och Michael) till restaurangen Sult där vi hade bokat bord och avnjöt en trerätters måltid under mycket prat om filmen, ufo, AFU och mycket annat. Ni kan se oss här ovan på en lätt oskarp paddabild. Vi levde lite lyxliv i kväll då Kerstin och Michael hade fått en liten budget för att bjuda oss på restaurang, något vi tog vara på. Själv satsade jag på en fin entrecote.

Kerstin berättade hur de först anlitat en klippare som skulle göra klart ”Ghost Rockets” men efter flera veckors jobb skippat honom eftersom han fick oss i UFO-Sverige att framstå som ett gäng udda typer som man kunde skratta åt. Och det var inte alls den bild som Kerstin och Michael ville få fram.

Så efter att ha betalat honom och kastat hans jobb anlitade de en annan klippare som direkt fattade och fastnade för hur filmen skulle göras. Och resultatet blev den ömsinta och fina film som ”Ghost Rockets” i dag är. Men, som vi alla konstaterade, den vinner inga priser. Den är helt enkelt inte konfrontativ och spekulativ nog.

Under senare delen av kvällen följde jag DN:se-rapporteringen från Sverige–Danmark-matchen i kvalet till EM där Sverige ledde med 2–0 men tappade till 2–1 vilket ger ett betydligt sämre läge inför returen i Köpenhamn nästa vecka. Illa.

När vi väl kommit tillbaka till hotellet fick jag en mindre bunt med filmaffischer att signera så nu är det gjort.

I morgon bär det av hemåt igen. En lång och kul dag får ta slut vid midnatt.

Ole och jag satt och pratade på Kungliga Biblioteket.
oleochjag151114
En kyrka full med böcker. Religion när den är som bäst.
bokirke151114

Loading