Personalvård och skrivjobb

class=”alignnone size-full wp-image-54963″ />
När jag ändå var i Jakobsberg och klippte mig (på tiden) så passade jag på att gå en runda på det uppfräschade biblioteket som blivit riktigt bra. Större och bättre på alla sätt. Man kan nu bara drömma om hur det skulle vara att ge AFU sådana här enorma utrymmen. Vi får smita mellan hyllorna, här kan man köra in med en mindre bil. Luftigt och överblickbart och rätt mycket folk som satt där och studerade, läste eller surfade.

Kikade på Bl-hyllan, där det mesta av det jag har skrivit hamnar, och hittade i alla fall några titlar som var inne just nu vilket ni kan se här ovan.

Passade också på att smita in på klockbutiken och byta batteri så att jag nu åter kan lita på min armbandsklocka, till Bolaget för ett kompletteringsköp och till Myrorna där jag hittade en Kalle och Hobbe som jag inte hade förut. Tio kronor, överkomligt.

Plockade upp var sina burgare på Burger King, tankade och sedan var det hem till Anneli och Markus för lunch. Maten här hemma börjar ta sina så Markus får åka och handla under dagen.

Håkan hörde av sig och leveransen av UFO-Aktuellt är försenad till på måndag. Inte bra eftersom de skulle ha kommit för flera dagar sedan. Förseningen innebär att Håkan nu inte kan ta med sig tidningen till mötet i Töreboda i morgon och på så sätt missar vi en bra möjlighet att få ned dem till AFU och en låda till mig.

Pratade en stund med min redaktör Andreas om hur jag ligger till med boken och han var nöjd när han fick veta läget. Den svenska texten ligger i framkant men nu gäller det att putsa på den och sedan göra en engelsk version. Så det är en bra bit kvar till färdigt manus.

Eftersom jag har små notiser om viktiga personer som jag nämner i texten så försöker jag kolla så att alla dem jag tar upp fortfarande är i liv eller – om de inte är det – när de avled. Något som fick mig att ringa folkbokföringen för att kolla läget med Harry Sjöberg, den andra av de två vittnena när det gäller Väddöfallet. Stig Ekberg gick ju bort 1999 och nu fick jag också bekräftat att även Harry var borta, han avled 2017.

Väddöfallet är en svensk klassiker som jag lagt ned mycket tid på så jag ringde upp Harrys ena son för att höra vad som hände med den andra delen av metallbiten som Harry hade. Stigs bit fick jag av honom innan han gick bort. Det visade sig att sonen tagit väl hand om biten plus en del papper, som jag tror att jag och AFU redan har, och vi bestämde att träffas framöver för att jag skulle få kolla det och ta bilder av biten.

Passade också på att kolla läget med Erland Sandqvist som även han börjar komma till åren. Erland skrev boken ”Spökflygarna -46” en gång i tiden, en bok som jag hjälpte honom en del med. Tyvärr döpte han alltså boken till fel fenomen eftersom spökflygarna drabbade Sverige under 30-talet och spökraketerna 1946. Men Erland är snäll och trevlig och skänkte för några år sedan hela sitt arkiv till AFU. Jag kunde hämta upp det på Bussgods i södra Stockholm.

Erland är 84 år och hade vissa minnesproblem (men kom ihåg en massa ändå!) efter en misslyckad bypassoperation då hans hjärta stod stilla i 43 minuter. Han var glad att jag ringde och vi pratade en god stund.

Mejlade med sonen till Norman Oliver också eftersom jag inte fått tag på hans pappa. Bekräftade att hon flyttat inom hemmet där han bor numera och lovade att hålla kontakten med mig om något skulle hända.

Kvällens stora tidsförstörare var ett besök på Elgiganten. Jag tycker att min dator är långsam och det höll personalen med om. Inte alls så snabb som den borde vara. Jag tillbringade faktiskt nästan tre timmar på Elgiganten och hann blev vän med flera bakom teknikdisken. Mycket trevliga och kunniga! Svaret på datorns långsamhet var att Apple monterat in en hårddisk som inte tillhör de vassaste. Faktum är att min gamla är snabbare och bättre och personalen som kikade på de prestanda som jag hade med var klart imponerade av den – men inte av min nya som de dömde ut.

Det värsta är ju att Apple bygger sina burkar så att man inte ska kunna fixa till dem. Inget ska kunna bytas ut eller göras bättre – istället ska man hela tiden köpa nya datorer. Det är som om biltillverkarna skulle svetsa igen motorhuven och när något krånglar be ägaren att köpa ny bil istället för att byta oljefilter.

Det är givetvis ett stort geschäft från Apples sida, ett cyniskt utnyttjande av kunderna. Att jag ändå köper dessa för dyra och inte alltid så vassa datorer beror på att jag gillar operativsystemet. Och hittills har alla funkat bra och utan klagomål. Men den nya Imacen är alltså en katastrof när det gäller snabbhet. Helt kass faktiskt.

Nu fick jag tips på en firma som kan ta sig in i burken och byta ut hårddisken så de ska jag söka upp inom kort.

När jag äntligen kom hem hade Anneli och Markus fått vänta med att laga maten hur länge som helst. Men gott blev det! Moules frites med rostade mackor med räkor som Markus köpt när han fick göra veckohandlingen på egen hand i dag.

Sedan hjälpte Markus mig att lasta in 34 fullpackade kassar med böcker i bilen så att jag slipper göra det själv i morgon bitti. När allt var fixat och klart satte jag mig i läsfåtöljen en stund med en Don Rosa och sedan blev det sängen – före midnatt!

Moules Fritesen kräver fina blåmusslor.

 395 total views,  1 views today