Poddstart och föredrag i Lunnevad


Ska vi vara noga så började dagen klockan 00.00 i natt då Martin Willis körde igång sin podd Podcast UFO med mig i andra Skypeänden. Sedan pratade vi ufo, AFU, min nya bok, spökraketer och svenska ufofall plus en del Nimitz i två timmar med ett par korta reklampauser. I en av dem fortsatte vi samtalet via Youtube för Martins podd sänds även över en amerikansk radiostation. Där var det däremot reklam just då.

Det var tredje gången jag var med Martin och han kallade mig också för en vän i slutet av programmet. Även jag har stor respekt för honom eftersom han är seriös och aldrig far iväg i några publikfriande spekulationer. Ett riktigt UFO-Sverigematerial kan man säga!

När allt var klart och jag stängde den bärbara datorn var klockan 02.15 och det skulle bli en kort natt eftersom uppstigningen i morse var planerad till 08. Då packade jag bilen med kassar och lådor och gav mig av mot Norrköping och AFU.

Kom fram i ett regnigt Norrköping och kunde parkera på AFU:s p-plats (nummer 1!) varefter jag och Anders bar in några kassar med material, bland annat Wendelle Stevens-papper och band, innan vi åkte vidare till nästa lokal för att lasta av några lådor UFO-Aktuellt från Mats Nilsson och Håkan Ekstrand samt fyra kassar med böcker från mig som nu kan säljas för att få in pengar till arkivet.

Ni kan se mig och Anders Liljegren på bilden här ovan. Eftersom jag hade ett rätt tajt schema körde vi till Sisi och åkt buffé och pratade en stund och sedan tillbaka till AFU där jag lämnade av Anders och bytte skjorta och tog på mig kavajen inför föredraget i Lunnevad.

Väl framme togs jag emot av Sofia Cedvén som jobbat på skolan rätt många år nu och sedan gick vi in i aulan för att testa tekniken. Som så ofta när man kommer ut så här visade den sig lätt problematisk, något som de båda teknikerna som hjälpte mig med sladdarna redan var väl medvetna om.

Till slut fick vi skippa projektorn i taket och de hämtade en annan och med hjälp av en lång vga-sladd jag hade med fick vi det hela att fungera några minuter före utsatt tid, vilket var 14.00. Sedan höll jag låda om fejkade nyheter och konspirationsteorier i 90 minuter och sedan fyllde de nyfikna eleverna på med frågor i en halvtimma till. En liten grupp stannade kvar och frågade om allt mellan himmel och gjord, inte minst om mitt arbete på DN, innan de var tvungna att gå.

Det blev några mycket lyckade timmar och alla var nöjda. Själv tycker jag att detta är något av det roligaste man kan göra, alltså att komma ut och prata inför en grupp ungdomar. Det skulle jag gärna göra mer än vad det blir i dag.

Hemresan gick i mörker och med ett stopp hos Carl-Anton i Nyköping där jag lämnade några kassar böcker till honom och hämtade upp ett femtontal från hans lager på Parthenon. Här rörde det sig om böcker som Parthenon inte har kunnat sälja därför att de har för många exemplar av dem och som jag nu tar vidare till Tidan för att kränga dem där.

Vi hann också med ett kort besök på Öppen hand för att titta på en samling flygböcker som just kommit in från ett dödsbo efter en pilot. Och där fanns en bok jag länge letat efter! Boken ”F21 50 år och framåt” innehåller nämligen ett kapitel om hur F21 kom till som ett resultat av jakten på det första större svenska ufofenomenet, nämligen spökflygaren på 1930-talet. Det fanns en sida om detta i boken så nu kan jag infoga också denna i min ständigt växande bibliografi över böcker på svenska som tar upp ufo i faktaform. 644 poster där nu och jag har ytterligare två på gång.

Ni kan se mig och Carl-Anton utanför Öppen hand på bilden här ovan. Sedan körde jag hem Carl-Anton och fortsatte hem till Järfälla för kvällsmat och sedan lite jobb inför UFO-Sveriges 50-årsfirande i april. Jag gick också igenom alla de kassar som Carl-Anton skickat med mig och sorterade i tre högar: en som ska till Böckernas hus, en som ska till Stockholms Science Fiction-antikvariat och en som ska till AFU för koll om vi har böckerna eller inte. Själv hittade jag en bok om änglar som jag saknade.

Det är bara att konstatera att det går bra just nu. UFO-Sverige syns och märks och vi får möjlighet att berätta om den seriösa ufologin och hur vi jobbar dels som folklorister (där vi samlar in berättelser från människor) och dels som utredare av det folk har sett. Två vägar som båda leder oss till ny kunskap.

Efter lite sorteringsjobb i datorn blev det sängen 01.30.

Här är jag och Martin Willis igång och pratar.

 193 total views,  1 views today