Nedskjutna föremålen fortfarande oidentifierade

På plats i ”Morgonpasset i P3”.

De tre föremål som sköts ned av amerikanska jaktplan fredag, lördag och söndag är fortfarande oidentifierade. Och det är inte säkert att vi ska kalla dem just ”ballonger” även om de verkar ha färdats med vinden och dessutom inte visat några tecken på att försöka ta sig från platsen när de amerikanska planen gick till angrepp.

I dag konstaterade det nationella säkerhetsrådets talesperson, som är knuten till Vita huset, John Kirby att ”så här långt har vi inga indikationer eller tecken som tyder på att dessa föremål var en del av Folkrepublikens spionprogram med luftballonger, eller att de var inblandade i några försök att samla in underrättelsematerial”.

Nu har den amerikanska militären visserligen inte tagit reda på resterna av de tre föremål som sköts ned över Alaska, Yukon och Lake Huron så svaret kommer nog att vara svävande ännu en tid. Först då vet vi något med säkerhet skulle jag säga.

Men hittills har vrakdelarna inte kunnat hittas säger senator John Kennedy efter den hemligstämplade genomgång han och andra senatorer fick i dag.

”De ligger i svår terräng och det är kallt”, säger han.

”Och detta är inte något som har hänt just nu utan har pågått under lång, lång tid. Sedan minst 2017. Några har vi kunnat identifiera, några har vi säkert missat, men de flesta av dem vet vi inte vad de är”, säger han också.

Att de tre föremålen upptäcktes bara dagar efter det att den bekräftade kinesiska ballongen (som med stor sannolikhet var en spionballong) sköts ned kan ju antyda att också dessa var ute i samma ärende. Men det är inte säkert. Eftersom en amerikanska militären efter hård kritik ställde om sina radarsystem för att också kunna registrera föremål på hög höjd som rör sig långsamt kan upptäckten av de tre vara ett resultat av ändrade filter.

Det är naturligt för alla länder att spana efter föremål som flyger snabbt som ett jaktplan eller som en robot. Inte föremål som glider fram med vindens hastighet.

Exakt när den amerikanska militära luftbevakningen, Norad, gjorde sin justering vet jag inte men att den är gjord har bekräftats.

Att fler föremål nu har upptäckts kan också beror på att alla radaroperatörer spanar efter dem.

Under dagen publicerade också den välinformerade sajten The Drive och dess avdelning The Warzone en ljudupptagning från piloterna som sköt ned föremålet över Lake Huron. En av dem säger:

”You can definitely see strings below but don’t see anything hanging below.”

Flera av piloterna ska ha haft svårt att bedöma formen på det lilla föremålet, just för dess litenhet och för att de själva färdades väldigt mycket snabbare, men också för att de bara såg det då och då.

En säger att det liknar en ballong.

Och Vita huset att det inte finns några tecken på att det rör sig om utomjordingar.

Vad betyder då detta? Jo, att liknande små föremål som rör sig med vinden kan ha rört sig över USA under många år. Och kanske är de bara harmlösa ballonger i forskningssyfte eller något från en privatperson. Fast jag tvivlar på det senare.

Vad de tre föremål som nu har skjutits ned har haft för ändamål får vi vänta med att spekulera över.

Programledare på länk från Göteborg.

Under dagen har jag pratat om dessa ”ufoballonger” först i ”Morgonpasset i P3” mellan 07.45 och 08.10 och sedan blev det taxi till ”Rockklassiker där jag var med direkt 08.50 till 09.10 cirka.

I ”Morgonpasset” passade jag på att tacka Anneli för de hjärtan hon skickat till mig på All hjärtans dag; de hade fyllt telefonen några minuter innan jag gick in i studion. Nu fick hela Sverige höra det! Från mig fick hon en bukett tulpaner som är hennes favoritblomma när vi till slut träffades igen efter en lång dag.

Och jag i studion.

I ”Rockklassiker” fick jag träffa Jonas Nilsson  igen! Det var ett tag sedan. Ni kan se honom till vänster på bilden här ovan. Jonas har varit på kanalen rätt många år och vi har väl gjort tre, fyra program tillsammans. En vasstungad och rapp radiokille!

Lunch på Brödernas på Vasagatan 12 i Västerås.

Men efter de två radiointervjuerna bar det hem för att äta en macka och efter det satte jag mig i bilen och körde till Västerås där jag, Thomas Michanek och Håkan Ekstrand skulle titta på två lokaler som kan vara aktuella för UFO-Sveriges riksstämma i maj.

Jag var där redan vid 11 och satte mig med Håkan och väntade på Thomas tåg från Linköping som kom 11.25. Eftersom det var nära lunchtid gick vi in mot centrum och åt en burgare var på Brödernas. Tyvärr lite små men goda.

Erik Petersson och undertecknad.

Första besöket var en skola som hade en mycket sympatisk vaktmästare och som dessutom gav oss ett bra pris. Det andra var en lokal lite närmare centrum, med en sympatisk vaktmästare där också, men som var betydligt dyrare. Då hade vi lämnat av Håkan vid lasarettet där Mats hade en tid hos en tandläkare.

Efter några timmar i Västerås var det dags att köra Thomas till stationen så att han kunde ta tåget till Linköping och så körde jag hem till Järfälla för att plocka upp Anneli utanför badhuset där hon simmat.

Det blev en enkel Alla hjärtans dag-middag men korvpastan var det sting i, så den var god. Klockan 20 kom så Erik Petersson från ”Medierna” i P1 som jag hade avtalat tid med under körningen till Västerås. Erik är en vass och bra journalist och nu ville han göra ett tio minuters ufoinslag till lördagens program. Så vi pratade om hur massmediernas syn på och bevakning av ufo som fenomen har förändrats under de år som jag varit med och bevakat ämnet.

Det blev 40 minuters samtal på band i soffan men av detta blir det alltså inte så mycket kvar. Trevligt var det i alla fall och vi hann prata om mycket intressanta saker.

Sedan blev det ett avsnitt ”Downton Abbey”, packning inför morgondagens resa till Umeå och så läste jag korrektur på ett dokument som Anneli skrivit.

Sängen vid midnatt. Helt okej eftersom jag vaknade 05.15 i morse. Lång dag men givande.

Loading