Dagsarkiv: 18 juni 2012

Kjellson, tefat och pyramider

Är det någon person som jag skulle ha velat mött men aldrig fick chansen att möta så är det flygdirektören Henry Kjellson (1891–1962). Kjellson dog den 1 november 1962 när jag var fyra år så istället har jag fått nöja mig med att läsa hans böcker och tidningsartiklar. Dessutom finns det några radioinslag sparade på AFU. Egentligen är det orättvist att säga att han var Sveriges Erich von Däniken för till skillnad från schweizaren så stod Kjellson med båda fötterna på jorden, trots att han levde ett helt liv som flygexpert och flygplanskonstruktör.

Men en likhet fanns det. Henry Kjellson kunde se att forna tiders kulturer hade en högteknologi som inte låg vår tids långt efter. Givetvis saknade man mycket av det vi på 50-talet, då Kjellson var som mest aktiv i dessa frågor, kunde uppvisa i moderna teknik men ingenjören i honom letade hela tiden spår och tecken, både på plats och i gamla skrifter, som kunde visa att bland andra egyptierna hade tillgång till såväl elektricitet som maskiner när de uppförde sina fantastiska pyramider och andra byggnadsverk.

Kjellson studerade också hebreiska och sanskrit samt något arabiska och hieroglyfer och använde sina kunskaper till att skriva böckerna ”Forntidens teknik” (1952), ”Mellan fantasi och verklighet” (1957), ”Försvunnen teknik” (1961) samt den postumt utgivna ”Sju nätter på Cheopspyramidens topp” (1982), samtliga på Nybloms förlag. Alla ännu i dag värda några timmars läsning även om den sista mera är en filosofisk betraktelse än ett handfast ingenjörstekniskt försök att lösa forntidens gåtor.

När Henry Kjellson gick bort togs det mesta av hans papper över av hans son Lennart som jag talade med flera gånger och även hade förmånen att träffa i det vackra hemmet i Herrljunga. Och när så Lennart gick bort också han kontaktade jag sonen Anders som hade vänligheten att skänka alla papper och bilder som hade utgjort underlag till böckerna till AFU. Och det är dessa som jag suttit och sorterat i stort sett hela dagen i dag för att förbereda dem för skanning.

Henry Kjellson hade också en direkt koppling till ufo, eller flygande tefat som ju var det vanligare begreppet på den tiden. Han talade om dem som expert i radio och han höll föredrag vid en rad tillfällen. Ni kan se ett reklamblad för ett sådant föredrag från 1952 här nedan. Dessutom satt han redan 1946 med i den så kallade spökraketkommittén där han fick chansen att försöka hitta en förklaring på vad det var för märkliga raketliknande farkoster som flög över Sverige och då och då också störtade i olika sjöar.

Kjellson själv talade bland annat inför Ifologiska sällskapet men var långt ifrån någon tefatsentusiast. Nej, han var mycket tveksam till den ET-tolkning som var gängse på den tiden. I vilket fall var han intresserad och en av de pärmar som jag fick från Anders Kjellson innehöll hans ufomaterial. Den har jag ännu inte hunnit gå igenom.

Nu har det blivit lite mera gjort i dag också även om högen med Kjellson-papper är stor och spännande. Jag har varit iväg till Jakobsberg och klippt mig och konstaterat att priset nu gått upp från 290 till 300 kronor. När Anneli kom hem hjälpte jag henne med att grilla ett gäng flintastekar och ett par spett med grönt och sedan åkte vi och veckohandlade tillsammans innan det blev soffan för att se Spanien vinna mot Kroatien med en tallrik smarriga svenska jordgubbar framför mig och två sovande grabbar vid sidan. Anneli höll sig i alla fall vaken!

Men nu är klockan snart 01 och jag tänker följa deras exempel.

Ett reklamblad inför ett av Henry Kjellsons föredrag.

kjellson_19521009

Loading