månadsarkiv: januari 2021

Zoomföredrag inför 73 åhörare

Här har folk börjat samlas. Till slut blev vi 74.

I dag var det min tur att hålla föredrag i UFO-Sveriges lilla föredragsserie via Zoom. Start klockan 13 och jag hade själv gett mig 45 minuter, en tid som jag höll exakt. Vilket inte är så svårt om man har en klocka att kika på.

Vi blev 74 – inklusive mig själv – som hade samlats till en stunds digital samvaro och efter föredraget tog vår duktige moderator Thomas Michanek hand om en 45 minuters frågestund.

Jag hade fått sålla hårt för att klämma in det mest intressanta på denna korta tid men hann i alla fall med att prata om spökflygare, spökraketer, operationerna Argus och Dacapo, Backsjökraschen och så vårt samarbete med FOA/FOI. Plus en hel del annat.

Det var en bra och seriös grupp som hade loggat in och frågorna var mycket bra. Så jag tror att alla var nöjda när vi slutligen satte punkt.

Fem minuter efter det att jag satt på mobilen igen ringde en reporter på Bärgslagsbladet och ville ha hjälp med tips på namn han kunde kontakta. Han var nämligen i färd med att skriva en artikel om UFO-Sveriges fantastiskt lyckosamma utställning i Köping 1978–1979 (och även in i 80-talet) och jag gav honom två namn att ringa.

Kungsbackabilden.

En stund senare såg jag att en kvinna i Kungsbacka hade skrivit till UFO-Sverige via Facebook och även skickat in flera bilder som hon hade tagit under lördagen. En av dem kan ni se här ovan.

Efter att ha bett observatören att skicka mig råfilerna ringde jag upp henne och så gick vi igenom hur fotot hade tagits. Det visade sig då att hon från början tänk ta en bild av månen med en kamera med ett kraftfullt teleobjektiv men också upptäckt ett annat lysande föremål på himlen och riktat kameran ditåt.

Det föremålet visade sig ligga på exakt den plats där stjärnan Sirius syntes just då och jag kunde berätta för observatören att det var denna hon hade fångat men under stark oskärpa vilket skapar precis den effekt som syns ovan.

Hon blev mycket tacksam för detta och vi kom överens om att hon skulle testa att ta nya bilder under liknande omständigheter för att hon skulle få se hur det hela fungerade.

Framåt kvällen blev det dramatisk handbollsfinal där Danmark till slut vann över Sverige med två bollar. Jag hade verkligen unnat det här svenska laget att gå hela vägen men Danmark blev värdiga världsmästare även om det hade räckt med att några bollar till hade gått Sveriges väg för att ändra på detta.

Vi åt vår kvällsmat, hemrullade älgfärsbullar med potatismos, framför teven.

Sist satsade jag en halvtimma på att hjälpa vännen Maurizio Verga i Italien med att få ett antal artiklar som han letat efter. Skickade en bunt via Sprend och hoppas att han blev nöjd. (Det blev han visade det sig!)

Det blev sängen med en god bok vid 23.30-tiden.

 127 total views