månadsarkiv: januari 2024

Samtal om jordkast och möten på DN

På morgonen ringde Bjørn Roar Gisnås från Norge och ville prata med mig om jordkast, ett av de många underliga fenomen jag skrev om i min numera slutsålda ”Stora boken om naturfenomen”. Bjørn jobbar med en dokumentär om Hessdalen och eftersom ett sådant fenomen har uppträtt i området 1988 så ville han veta mer. Jag skickade honom sidorna ur min bok efter att vi hade pratat klart.

Alltid trevligt att träffa Fredrik.

Sedan bar det av till DN för att träffa Fredrik Rimmerfors som är en av mina spanare när det gäller böcker och den här gången hade han hittat en Sven Hedin-bok som jag saknade. Så han överräckte den och så satt vi och pratade en stund.

När jag ändå var på min gamla arbetsplats gick jag upp på redaktionen och träffade lite folk där också. Satte mig en stund med Martin Jönsson som håller på och analyserar hur AI kommer att påverka läsarnas beteende för hela Bonnier News. Spännande och intressant. Roligt också att höra att året börjat bra för DN vilket man inte kan säga om flera andra medier.

Erkki bland sina bilar och serier.

Nästa anhalt blev att jag tog bilen till Serieslussen för att träffa Erkki och kika igenom hans utbud. Hittade två Asterixalbum jag saknade och ett Linda & Valentin-album plus en nyutgåva av Tintin som jag också slog till på. Erkki har det tungt eftersom folk inte köper lika mycket serier längre utan det är faktiskt mest bilar han säljer. Dystert.

Ayan bakom masken.

Sedan var det bara att vandra några kvarter till Ayan som är min tandhygienist och den här gången chockade hon mig med att ge mig beröm! Inte något man är van vid. Skönt i alla fall att det inte var några större problem.

Hade egentligen tänkt att ta bilen lite längre mot söder men fick ett besked från killen jag skulle träffa att han fått ta sig till sjukhus då ett operationssår krånglat. Så vi får se när vi kan träffas nästa gång.

Spännande butik.

Istället högg Anneli mig och jag fick i uppdrag att köra till Rot på Renstiernas gata 20 där jag skulle inhandla ett par påsar vetekorn (hela) för att fixa vår utslitna vetevärmare. Häftig butik. Såg ut som en gammaldags lanthandel med mycket spännande i hyllorna.

Väl liten.

Eftersom jag inte ätit något (gör aldrig det före ett tandläkar- eller tandhygienistbesök, tog jag en halv special på Daisys i Vällingby på vägen hem. Alltid gott men den här var väldigt liten. Inflationskrympt. Det fick bli en macka när jag kom hem också.

Färdig att börja jobba.

Framåt 17-tiden åkte jag och Anneli över till Markus för att jag skulle få tillbringa några timmar i hans förråd där jag numera har ett boklager. Där också… Medan Anneli gick med Markus upp och fikade gick jag igenom några tusen böcker och sorterade dem i olika kassar. Ett antal som ska till Böckernas hus, ett annat gäng som ska till Röda rummet, ett gäng som ska till AFU och så några som jag själv vill spara och en bunt som jag tänker sälja vid ett senare tillfälle då de är lite bättre.

Hemma igen åt vi sensen middag och tittade på andra delen i Tom Alandh-serien som är så himla bra. Nu har vi bara en del kvar.

Har också hjälpt en kommun i norra Sverige med en bild och lite uppgifter som den vill ha i samband med en utställning.

I säng efter midnatt, då hade Anneli hunnit sova en stund.

Loading