Ufostatistik

Nya dokument släpps nu från Storbritannien, det är den fjärde samlingen på bara några år och det kommer att släppas fler. Den ufointresserade allmänheten har aldrig haft tillgång till så mycket material som nu, inte minst med tanke på att Brasiliens försvar släppte ytterligare en stor mängd tidigare hemligstämplade uforapporter bara för några dagar sedan. Men trots mängden spännande material fortsätter de flesta att älta Roswellkraschen och andra söndertröskade historier.

Märkligt? Inte alls. Det kräver helt enkelt mycket mer av den som vill gräva i de avhemligade försvarsarkiven trots att de bara är att tanka hem från nätet. Här ställs man inför förstahandsuppgifter, råmaterial, som saknar den glans och överdrift som massmediakokade program om kraschade tefat kan erbjuda eller det man kan läsa i tillspetsade böcker som har skrivits för att sälja största möjliga upplaga.

Faktum är att de tiotusentals sidor med ufodokument som släppts de senaste åren inte har påverkat allmänhetens syn alls. De märks inte i insändare och absolut inte när jag själv möter en publik som lyssnar till mina föredrag. Istället är det en exklusiv krets, ofta kritiskt granskande, ufologer som ägnar sig åt dessa nya uppgifter.

Brittisk press skriver i alla fal ofta om de nysläppta dokumenten. The Guardian hade en artikel för ett par dagar sedan där man kan läsa statistik om antalet uforapporter i Storbritannien mellan åren 1959 och 2008. Intressant att notera är att det brittiska försvaret hamnar på en uppklarningsprocent på cirka 90 procent. Inte olik den siffra som ofta nämns när det gäller uforapporter runt om i världen. Intressant också att det inte syns någon koppling mellan science fiction-filmer och antalet inrapporterade ufon. Lite slentrianmässigt säger ibland skeptiker att om det visas filmer med ET-teman så går folk ut och ser flygande tefat. Men så är det inte och detta styrks av de brittiska siffrorna.

Själv har jag ägnat dagen åt att fortsätta läsa och besvara epost men också åt att skriva några artiklar. Hemma blev det tacos, vilket var längesedan, och sedan några timmars pappersarbete för att sortera material som ramlat in under semestern. Men nu ska jag lägga mig. Upp i ottan i morgon igen för tredje dagen på passet.

Loading