Lång resa via AFU och hem

Ett hårt arbetande gäng efter det att allt burits ut ur skåpbilen.

Upp 07 och sedan blev det frukost tillsammans med Lu i Borrby. Några rostamackor, juice och melon. En bra start men kanske inte så mycket som jag skulle ha behövt med tanke på den mycket långa dag som låg framför mig.

När jag körde från Lu var bilen verkligen full till bristningsgränsen och jag höll en låg och försiktig hastighet vilket underlättades av att jag under den första halvtimmen hamnade bakom en traktor med långt släp.

Väl ute på Europavägen gick det lite snabbare men jag hll mig strax över 80 för säkerhets skull. Ett dieselstopp i Ljungby och sedan mil efter mil mot AFU i Norrköping. När jag pratade med Anders längs vägen insåg jag att vi inte skulle bli så många som kunde lasta ur den enorma lasten, i princip jag, Anders och någon till.

Så jag ringde upp Johan i Linköping som först var lite skeptisk då han nog hade andra planer men som den AFU-vän han är ändrade han sig och ställde upp. Jag stannade till i Linköping och plockade upp honom.

Ringde också Tobias och han lovade komma och dessutom ringde han upp sin kompis Efraim som också dök upp när det väl var dags att bära och kånka. Men det kändes som att det behövdes åtminstone någon mer så jag stannade till och skrev ett inlägg på Facebook där jag frågade om någon kunde komma till Ljuragatan 79 för att hjälpa oss.

Johan och Tobias hjälps åt.

Och tänk, en person läste och kom! Magnus från Åby utanför Norrköping som visade sig vara en mycket god bärare. För det tog ett par timmar för oss att tömma lastbilen i två olika lokaler och allt förevigades av Tobias för ett inslag på Instagram.

Efraim packar böcker.

Det var mycket tungt som skulle bäras så några av oss jobbade med att plocka böcker ur kartonger och lägga dem i kassar för att spara våra ryggar. Böckerna och tidskrifterna kommer från nedlagda Selskabet for psykisk forskning i Danmark och det var Thomas Brisson Jörgensen som såg till att de nu hamnar på AFU.

Nu på AFU.

Massor av fina böcker, många 100 år gamla eller mer.

Massor av kassar från Carl-Anton.

När allt var inburet körde jag till Carl-Anton i Nyköping som väntade på mig utanför Öppen hand där han överlämnade långt mer än 100 papperskassar och två kassar med böcker och annat till mig. De tomma kassarna kommer väl till pass när nya boksamlingar ska transporteras.

Här stod jag en stund. På väg in mot Kungens kurva.

Den sista delen av sjutimmarsresan blev som jag fruktade då halva Stockholm var på väg hem efter det att deras semester tagit slut. Eftersom jag levt på Dextrosol och en macka från Köpenhamn under resan hem blev jag glad när jag hittade en halv ostbågspåse i min väska i sätet intill mig. Den fick fylla behovet tills jag var hemma 19.50.

Anders, som vaktat vårt hus, hjälpte mig att snabbt tömma bilen för där fanns ett antal lådor med böcker som kom från AFU och som jag nu ska sälja till förmån för arkivet eftersom de faller utanför våra intresseområden.

Det var lite bråttom eftersom jag skulle lämna igen bilen före 20.45 och köerna hade sinkat mig men det löste sig så att jag och Anders kunde åka tillbaka hem. Där fixade Anders spaghetti med egenfixad köttfärssås och så tittade vi på en totalsömning OS-avslutning som bara fick lite fart när Tom Cruise hämtade OS-flaggan och tog den till OS i ett delvis live och delvis inspelat inslag.

Jag passade också på att gå igenom fyra lådor med kassettband från Bertil Falk, sorterade upp dem i sådana som ska till AFU och sådana som ska säljas. Startade en tvättmaskin och fixade undan lite packning från resan innan det blev sängen efter midnatt.

Fast först smet jag ut en stund för att se om det gick att se några perseider. En hann jag se vid 00.45 och den gick strax under Vega i Lyran. Kanska med en magnitud på omkring +2.

Loading