
Klockan 09.30 plockade jag upp Fred i Märsta och en halvtimma senare knackade vi på hos Jan Fridegårds dotter, Aase Fridegård. Med oss hade vi en bunt papper som jag ville ha kontrollerade av Aase, för frågan var om de var skrivna av hennes pappa eller inte.

Jan Fridegård (1897–1968) var en av Sveriges mest kända författare och en av de stora proletärförfattarna. Något som Ebbe Schön alltid intresserade sig för. Ebbe och jan blev med tiden goda vänner och nu när jag går igenom Ebbes kvarlåtenskap finns där en hel del med kopplingar till Jan.

Det blev två timmars riktigt trevligt samtal med en knivskarp och supertrevlig 87-årig dam. Och vad mycket jag och Fred fick lära oss om Jan Fridegård och om hans tid. Dessutom hann vi prata en del om Fridegårds engagemang inom spiritualismen och om hans bortgång.


Vi kände oss verkligen välkomna och Aase sa att vi måste komma förbi och fika med henne nästa gång. För det hann vi inte den här gången.

Istället blev det lunch på Zocalo i gallerian på Dragarbrunnsgatan 50 där vi båda slog till på var sin burrito men med lite annorlunda innehåll. Och de räckte till en halv armé! Goda och riktigt mätande.
Nästa stopp på vår Uppsalatur blev ett besök på Fantastikbokhandeln på S:t Eriks Gränd 6 där ägaren Clas inte var på plats men hans inhoppare som jag träffat vid ett tidigare tillfälle. Rätt mycket folk i den lilla butiken som specialiserat sig på sf och fantasy men som också har en del annat.

Jag hittade en bok med den spännande titeln ”Stormar och jordbävningar” som jag slog till på eftersom den innehåll en massa roliga naturfenomen. Lite dyr som det mesta i den här bokhandeln tyvärr.

Sedan vandrade vi tillbaka till bilen som vi ställt nära Röda rummet och körde till Skivcentrum där vi hade hoppats träffa Ejdar men hann var ute på fika och det blev till att lämna de fem kassarna till en inhoppare istället. Ejdar lovade att titta på det hela redan i morgon. Också detta ska ge pengar till arkivet.

Eftersom vi redan hade burit in kassarna på Röda rummet så snart vi kom fram till Uppsala i förmiddags kunde vi parkera bilen lite längre bort från antikvariatet och sedan gå för att vara på plats på slaget 14 som vi kommit överens med Karl-Axel om.

Nu ska Karl-Axel gå igenom böckerna och ge mig ett pris. Han fick också en kasse med mina egna alster som han begärt att få så de kan skylta med dem när jag ska Sommarprata. Vi blev sittande en halvtimma och pratade och jag berättade om vad som hänt i bokväg sedan sist. Det är alltid rätt mycket. Köpte också en bok om kometer som jag misslyckades att ropa in på auktion för några veckor sedan.
Boken är från 1613 och heter ”Cometoscopia” och är skriven av Laurentius Paulinus Gothus (1565-1646) och tar upp även andra himlatecken som alla kan tolkas i en biblisk kontext och också förutsäga den yttersta tiden. Den ska bli rolig att gå igenom.
Men sedan bar det hemåt och efter att ha släppt av Fred i Märsta var det bara att fortsätta till Järfälla i den 25-gradiga värmen. Äntligen en fin sommardag.

Hemma plockade vi upp några av våra potatisar och sedan blev det matjessill med färskpotatis och gräddfil med vår egna gräslök plus ett glas iskall mjölk på verandan. Perfekt! Vi satt där en stund i värmen innan vi gick in för att uträtta några digitala ärenden men så föreslog Anneli att vi borde åka och bada. Även det en premiär för i år.

Det var inte så många på plats vid Allmänna badet trots solen och det var inte svårt att förstå när vi hoppade i. Iskallt! Men några småtjejer som simmade omkring under överinsyn av sin pappa påstod att det var ”jättevarmt!”, vilken ingen av oss märkte det minsta spår utav.

Vi gjorde dock ett tappert försök att hålla oss i vattnet en stund och med tiden hade kroppen domnat bort nog mycket för att det skulle kännas enbart ”kallt”.

I vilket fall var det väldigt uppfriskande att bada en stund och väldigt skönt att stå i solen på bryggan och torka.
Kvällen avslutades med att vi såg stackars Finland spela 1–1 mot Schweiz och därmed åka ur EM. Kul för Schweiz och den svenska ledartrion å andra sidan.
I säng efter midnatt rätt precis.