Dagsarkiv: 11 november 2018

Gamla Uppsala och sf-besök


Mesta delen av dagen har vi tillbringat i Uppsala med omnejd. Så efter att Anneli lagat en luftrörsrensande chili con carne som vi åt till lunch alla fyra satte jag och Anneli oss i bilen och körde mot Gamla Uppsala där det skulle bli modevisning av kläder från Vendeltid och fram till 1500-talet. Det var knökfullt med folk och vi hade tur som hittade en parkering.

Museets föreläsningssal ligger insprängd i själva museet och inte bakom dörrar och väggar. Någon sittplats fick vi inte utan Anneli och Gunilla, som vi stämt möte med, stod på ena kanten och tittade ned medan jag hittade en plats högst upp bakom sittplatserna. Inte nog med att kläderna var snygga och intressanta, de var gjorda av de som visade upp dem. Dessutom hade de riktigt häftiga frisyrer som två frisörer hade skapat åt dem. Tidstypiskt rakt igenom.

Efter hängde jag på när hela gänget skulle ta en gruppbild framför högarna och ni kan se den här nedan.

Efter att ha pratat med några av dem som visade upp kläderna, tittat på shoppen och druckit en Festis sa vi hej då till Gunilla och körde till Johan Anglemark som har ett science fiction-antikvariat i sitt garage i Storvreta. Jag hade avtalat med Johan som också lovat skicka med ett par kassar sf-fanzines till AFU.

Det fanns gott om spännande böcker i garaget och jag köpte en kasse med mig därifrån. Anneli höll koll så att det inte blev mer än så men påpekade att det fick ses som en farsdagspresent. En sådan hade jag redan fått av Niklas tidigare i dag då han hade skänkt några hundra i mitt namn till ett av Röda korsets vattenprojekt. Markus dammsög som present.

Innan vi åkte från Strovreta bestämde sig Johan för att skicka med ett antal lådor med fanzines som jag sedan ägnade resten av kvällen åt att sortera. En riktigt fin gåva!

Men vi hade ett stopp till innan det var dags att åka hem och det var Kristina i Uppsala, en kvinna som hade hört av sig för ett par år sedan och sagt att hon hade en pärm med gamla UFO-Sverigesaker kvar hemma sedan 70-talet. Trots flera försök under åren har jag aldrig lyckats få till ett möte – men nu gick det!

Här fanns ett gäng UFO-Information som jag vet att Anders Berglund är ute efter och en del annat från 1979 och däromkring. Men roligast var några originalbrev från Carl-Axel Jonzon där han besvarade frågor från den då tonåriga Kristina.

Tillbaka genom regnet kom vi hem vid 18.30, då med pizzor till oss två och Markus som vi åt framför ett avsnitt ”Simpson’s”. Sedan blev det rätt många timmars jobb med allt jag haft med från Uppsala.

Niklas kom hem sent eftersom han varit och spelat innebandy i andra änden av stan. För honom blev det en överbliven pizzabit och lite frysmat.

Själv avslutade jag dagen med att svara på frågor på Facebook och på mejlen. I säng före 02 i alla fall.

Hela gruppen med sina egenhändigt sydda kläder.

Jag och Anneli framför Uppsala högar.

Så här gick visningen till.

Undertecknad på plats i Johan Anglemarks garage.

Enögda utomjordingar och en formation flygande tefat på ett sf-magasin från 1964.

I det här numret av norska Nova från 1975 diskuteras ufoforskning i Sovjet.

Pärmen jag hämtade hemma hos Kristina i Uppsala.

 422 total views