Dagsarkiv: 18 november 2018

Venusvarning på morgonkvisten


Gick upp vid 9 och gjorde mig beredd på att åka till NetOnNet för att få hjälp med de problem som jag stötte på vid installationen av min nya NAS-enhet i går. Men innan jag somnade i natt kom jag på ett par sätt som jag ville prova och se det gick alldeles utmärkt! En kvart vid en av mina bärbara datorer och så hade jag löst alla tre problemen och en en kvart vid den stationära så hade jag hittat lösningen också på det fjärde.

Detta gör att jag känner mig väldigt nöjd med köpet av den nya NAS:en. Den kommer att bli en tillgång.

9.30 ringde en dam från Kramfors och berättade att hon och hennes man hade sett ett ufo vid 6-tiden i morse och sedan kunnat följa det under en timma, dock skymt av moln då och då. Det var ett mycket ljusstarkt klot som verkade ha andra ljusa prickar i sig. Föremålet hade varit synligt lågt över horisonten i sydväst och stigit uppåt under den tid de sett det innan solljuset började göra det svårt att se.

Som vanligt när någon ringer öppnar jag mitt astronomiprogram (Starry Night) och tittar vad som finns på himlen samtidigt som jag tar fram en karta över platsen där personen befann sig. Eftersom jag vet att väderstreck inte är de flesta människors bästa gren frågar jag istället mot vilka hus eller andra hållpunkter som föremålet syntes åt.

Då visade det sig att de två inte alls tittat åt sydväst utan åt sydost. Och där fanns Venus med den ljusa stjärnan Spica intill sig.

Jag sa till damen att tiden, riktningen, utseendet och rörelsen (Venus stiger uppåt under morgonen) stämde men att hon borde gå upp och titta även de närmaste dagarna för att se om det är klart nog att se Venus igen.

Venus kommer att bli ett säkert misstolkningsfenomen under de närmaste månaderna då planeten lyser mycket starkt på morgonen. Ljusprickar (även större sådana) är sällan något att bry sig om men samtidigt måste vi från UFO-Sverige vara de som berättar för folk vad de faktiskt ser.

Framåt eftermiddagen ringde en man vid namn Mats från Katrineholm och berättade om en intressant händelse som han mormor och morfar varit med om. Han trodde det var 1989 och det var också årtalet som gjorde att han hörde av sig.

Mats hade nämligen googlat på årtalet och ufo och då hittat UFO-Sveriges dörrknackningsprojkt i Björkvik och vår jakt efter flera vittnen till den händelse där 1989 som vi vill försöka gå till botten med.

I korthet hade hans morföräldrar vaknat mitt i natten av ett starkt ljus och ett brummande och drog då upp persiennerna för att se vad det var som hände. Utanför såg de då ett cigarrformat föremål som hängde över bilarna på en parkering där och som sedan började röra sig mot Storgatan. De kunde följa dess färd genom ytterligare ett fönster.

Nu hade Mats hört om detta i andra eller möjligen tredje hand så vi ska höras igen om hans mamma minns detta. Hennes föräldrar är sedan länge borta tyvärr. Spännande fall så här långt i vilket fall.

Det är viktigt att vi svarar när folk ringer och vill prata och få hjälp av oss. Annars förlorar vi vår legitimitet. Och bland Venus och annat i prickväg så dyker det ju upp ett och annat guldkorn.

I dag har jag skrivit klart mitt föredrag som jag ska hålla i Piteå i morgon. Platsen är Kaleido på Storgatan 44. Arrangör är Kulturföreningen Ordmån. Jag startar 19.00. Temat blir lite blandat med fokus på mina böcker så det blir mycket att berätta och jag har haft väldigt svårt att begränsa mig. Har bara en timma på mig!

Men nu har jag bantat och strukit så det ska nog funka.

Har också fortsatt kopiera över mitt digitala arkiv till den nya NAS-enheten. Det kommer att ta sin tid. Har bara hunnit en bit in på bokstaven B ännu så länge. Bland annat tog det rätt många timmar att föra över de 170.000 bilder jag tagit sedan jag började plåta digital 2005.

Anneli och jag har också hjälpts åt att laga Janssons och dessutom har hon bakat lussebullar! Rena julafton.

När Niklas kom hem pratade vi bostad. Anneli var och tittade på den tomt på Vackra vägen i Sundbyberg där det ska byggas och där det finns prospekt och möjlighet att boka sig för en lägenhet redan nu – två år innan allt ska stå klart. Så är det i Stockholm.

Nu får Niklas grubbla vidare på hur han ska ha det. Det är ju ingen panik men det är klart att han vill hitta något som han slipper flytta ifrån efter en tid igen.

Vi båda avslutade kvällen med en bastu. I morgon bär det av till Piteå.

En del av Annelis nybakade lussebullar.

 487 total views