Dagsarkiv: 03 januari 2019

P4 Extra om liten månlandning


Kina fortsätter sitt månprogram med den fjärde sonden i raden och den andra som också landat på månens yta- men den första som landat på dess baksida. Chang’e 4, som den heter (Expressens tevegäng uttalade den som engelska för växel- change!) har landat vid månens sydpol och dit har den med sig en liten rover och ett antal experiment.

Själv hörde jag av mig till Eva som kan kinesiska för att få rätt uttala innan också jag gjorde bort mig eftersom jag skulle vara med i radio lite senare.

P4 Extra ringde upp mig i förmiddags och undrade om jag kunde vara med och prata lite om detta så jag läste på och klockan 15.53 var jag så med i direktsändning. Kort men kul. Den nya programledaren heter Titti Schultz och verkar bra.

Bilden ovan är från när den lilla rovern på företrädaren Chang’e 3 rullar ned på månytan och kommer från Kinas rymdstyrelse CNSA/CLEP.

Fantastiskt nog började en av mina Facebook-kontakter skriva en massa dumheter om månen när jag hade puffat för mitt deltagande fem minuter innan det var dags.Marcus Nilsson, som verkar vara en person som inte hängde med på lektionerna, trodde dels att en animerad film som visade landningen var äkta och dels trodde han att månens ”baksida” är svart.

Suck! Att solen faktiskt skiner lika ofta på den som på den sida som är närmast oss hade han inte en susning om och verkade heller inte bry sig om. Kanske är allt Pink Floyds fel…

Det finns så mycket okunskap bland folk. Jag tänker till exempel på Glenn Steckling som var och pratade om George Adamski på fältundersökarkursen i höstas. Hans kunskaper om astronomi var också mycket nära noll, vilket gör det mycket lättare att tro på konstiga saker givetvis.

För detta är regeln: ju mindre man vet, detso mer kan man tro.

Mår lite bättre i dag men sov illa i natt så det blev inga mästerverk under dagen. Har fortsatt att sortera in papper, svara på mejl och lite annat som inte kräver allt för mycket.

Roligast var att jag fick ett försenat julkort från en kvinna här i Stockholm som skrev att hon hade satt in en slant till AFU. När jag ringde Anders och han kollade in kontot hade vi fått in 10.000 kronor från henne. Fantastiskt snällt, inte minst då hon redan tidigare donerat material till oss. Ett stort tack!

Har alltså legat lågt i dag och hoppas på förbättring till i morgon.

372 total views, no views today