Dagsarkiv: 21 januari 2019

Blodmåne över världen


Klockan 05.30 stod jag ute vid Lövstabadet och lyssnade på när isen sjöng till den tolvgradiga kylan och såg månen bli allt rödare framför mig. Till vänster jagade Lejonet och till höger hängde Castor och Pollux. Om jag vände mig om såg jag Venus och Jupiter stiga över horisonten. Inget dåligt sällskap.

Det var en isig och lätt slirig väg ned till stranden och om jag nu hade trott att jag skulle få sällskap så kom den tanken kom skam. En och annan fågel lät höra sig men annars var det bara jag. Den tidiga morgonen och kylan var säkert avskräckande.

Min packning, förutom kamera och stativ, bestod av en ficklampa och en plastflaska med vatten som snabbt frös till is.

Att ta bilder av astronomiska fenomen är ofta en utmaning. I dag var det alltså kylan som bet i fingrarna. Det är nämligen svårt att ha vantar eller handskar på sig när man ska sköta en kamera. Så de mjuka vantarna jag hittat i en låda i byrån hemma i hallen åkte snabbt av och sedan fick jag försöka värma fingrarna i fickorna mellan fotovarven.

När jag monterat upp stativet så var det bara att njuta av skådespelet för även om det fanns ett lätt dis i luften så var det bra sikt mot den vackra månskivan. Men inte ens under totaliteten klockan 06.12 var det mörkt nog än att några få stjärnor syntes. Visserligen hängde Karlavagnen i all sin prakt rakt över mitt huvud men något stjärnmyller blev det aldrig här över Mälarens norra strand.

Under den timme jag stod nere vid stranden sjönk månen allt mer mot horisonten medan Venus och Jupiter steg upp bakom min rygg. Venus lyste som strålkastarna från ett landande flygplan och orsakar säkert mången tidig bilist bryderi.

När jag väl satt i bilen igen var händerna så frusna att det värkte i dem när jag fick lite värme från fläktsystemet och jag tog på mig vantarna för att slippa hålla i den kalla ratten på vägen hem.

Vid 7 kom Anneli upp och efter att jag laddat in mina bilder i datorn satte jag mig i köket och åt en macka tillsammans med henne. Snäll som hon är hade hon inte bara grävt fram mina långkalsonger, som låg på golvet i hallen i morse, utan också gjort en kopp varm choklad åt mig nu till frukost.

Även om det bara blev 3,5 timmars sömn i natt så tänker jag inte lägga mig under dagen. För i morgon ska jag också upp i ottan för att köra till Kristianstad så det är lika bra att somna i tid i kväll, så där lagom trött då.

I väntan på att åka till badmintonen fixade jag med en del urklipp och en film som jag lovat att skicka till Tobias. Men sedan blev det match mot Stefan där jag öppnade säkert och vann första med betryggande 15-9. Tyvärr vacklade jag i de två övriga seten och fick däng med 11-15 och 10-15 där. Får skylla på Håkan E som ringde mitt under det andra.

Hade bokat tid hos frisören i Jakobsberg 13.30 där jag också åt lunch i form av två grillade special (alltså brickor, han missuppfattade min beställning) innan jag besökte det lilla antikvariatet Bokhörnan och sedan vidare till frisören. Bäst att se hyfsad ut när man ska iväg och prata i morgon.

Annars har förberett mitt föredrag, tvättat och sett Sverige få stryk mot Norge i handbolls-VM genom att slarva sig igenom nästan hela matchen. Massor av egna misstag.

I kväll blir det tidigt i säng. I morgon upp klockan 05.

Månen vid 06.12.

Venus och Jupiter i morse.

460 total views, no views today