Dagsarkiv: 02 maj 2019

Lång väntan på SAS


Den här arbetsdagen kan summeras som en enda lång väntan på ett besked från SAS om företaget och de strejkande piloterna kommit överens eller inte. Redan när jag kom till DN fick jag ta över bevakningen av förhandlingen i Oslo vilket innebar att jag följde tre norska tevesändningar samtidigt under dagen.

Framåt kvällen kom beskedet att det skulle bli presskonferens på SAS huvudkontor så vi skickade en reporter dit medan jag följde det som hände från redaktionen. Jag bad Fredrik, som var vår hastigt utsände, att lägga sin mobiltelefon framme vid mikrofonerna där SAS-chefen skulle stå så att jag kunde lyssna med. Men presskonferensen flyttades fram hela tiden – utan att vi fick något besked.

Jag skrev olika versioner under vägens gång och fick hoppa av Björns matutgång till Rosa där det vankades ärtor och pannkakor för att äta en pizza vid arbetsplatsen.

Pizzan gick Mia till La Barca och köpte – det tackar vi för!

När så SAS-chefen äntligen kunde säga något, två och en halv timma efter utsatt tid, hade jag dubbla lurar på mig för att vara säker på att höra det han sa först. Det visade det sig då att TV4-sändningen låg 15 sekunder efter efter och Fredriks telefon i fas så där fick jag beskedet att strejken var slut och kunde snabbt skicka ut artikeln.

Sedan skrev jag en version åt papperstidningen.

Det blev fullt race med SAS fram till 00.30, då hade jag intervjuat några och skrivit ut ett band från Fredrik som var på plats och ställde frågor till SAS-chefen.

Annars var Björn i fokus också på ett annat sätt. För i dag firade vi hans 60-årsdag med bullar och blommor. Jag höll ett litet tal och överräckte 3.000 kronor från Ticket att resa för plus en namnlista. Sång blev det också.

Startade annars hemma med att jobba med boken. Fick några genomlästa kapitel från Bob Rickard i London. Och dessutom hann jag korrläsa en lång text som Värmlands Folkblad ska ha in till helgen om jordkast, där jag är intervjuad. Det blir en mycket bra text om detta häftiga fenomen tycker jag.

Klockan 10.45 intervjuade jag John Lundvik som befinner sig på Mallorca för att repetera sommarens Sverigeturné med Diggoloogänget. John är en trevlig person att prata med och han sa att han trodde det kunde ta sig vidare till final utan problem. Det tror jag med.

Jo, jag hann vara med på ett möte med fackstyrelsen också, precis före jobbet. Missade början men fick en bra summering så att jag kunde hänga med.

Lyckades också bita sönder en lagning (ännu en gång!) på slaget 17 och kastade mig på mobilen och fick tag på min tandläkares sköterska precis innan hon skulle gå hem. Fick en tid på måndag vilket var det tidigaste som gick eftersom tandläkaren inte jobbar fredagar.

När jag kom hem tog jag hand om tvätten och gick sedan igenom Bob Rickards korrade kapitel och förde in allt på sidorna i Indesigndokumentet där jag har den blivande AFU-boken. Tittade också på några filmer av en boksamling i USA som en man vill donera till AFU. Klar till 03.

Nu går jag av skiftet. Då blir det bok- och Eurovisionfokus.

I dag firade vi Björn Nordström.

Utrustad med dubbla lurar – en till TV4:s sändning och en till min kollega Fredriks mobil som låg framme under presskonferensen på Frösundavik.

 428 total views