Dagsarkiv: 08 september 2019

Löfte om ny fin donation


Det löner sig att fråga och det lönar sig att hålla kontakten med folk. Det är egentligen två av mina ledstjärnor när det gäller att rädda arkiv och samlingar till AFU. Ibland kan det ta år av besök, mejl och brev innan det ger resultat. Och många gånger blir det givetvis inget alls.

I vilket fall fick jag ett mycket positivt mejl i dag från sonen till den 2011 avlidne författaren och samlaren av svårförklarade fenomen i naturen, William Corliss. Corliss har alltid varit en av mina ledstjärnor. Hans böcker i serien Source Book Project är oundgängliga och fantastiskt läsvärda för alla som är intresserade av forteana. Jag har de flesta hemma i hyllorna.

Under några år brevväxlade jag med Corliss och när han gick bort köpte jag en del av hans bibliotek för AFU:s räkning. Tyvärr upptäckte jag det för sent och det skingrades på Ebay innan jag fick tag på sonen Jim. Som så många andra skrev Jim till mig att bara han hade vetat om AFU så skulle han ha sålt hela biblioteket, till ett bra pris, till oss.

Vi är stora men för många helt okända.

Strax efter William Corliss bortgång kontaktade jag Jim igen och frågade vad som nu skulle hända med hans pappas papper. De artiklar som han mödosamt kopierat ur tusentals vetenskapliga tidskrifter och byggt sina böcker på. Jim svarade artigt att familjen ännu inte beslutat vad de skulle göra med allt och det var bara att svara förstående. För det är ju så, det är inte lätt att fatta sådana beslut när en närstående gått bort.

Men jag fortsatte hålla kontakten med Jim och förse honom med information om vad som händer på AFU och i dag fick jag ännu ett svar – ett som jag givetvis hade hoppats på! Nu hade Williams änka, i dag 92 år, kommit fram till att det var dags att låta arkivet gå vidare. Jim skriver: ”My mom remembers your organization and is happy for the materials to be archived with AFU. She also believes that my father would be pleased with that decision.”

Det tackar jag och AFU för. Och nu gäller det att få hem det hela till Sverige också. Kanske dags för en ny Facebookinsamling.

Min dag startade vid datorn för att jobba med nästa nummer av UFO-Aktuellt några timmar. Hann med det mesta av Rapportcentralen Noterar och dessutom att skriva klart en egen artikel. Sedan blev det lunch, som Anneli fixat, innan hon och Markus tog bilen till en granne för att hämta en motionscykel som hon fått låna för att köra rehab på.

Framåt kvällen lyckades Sverige inte vinna mot Norge i EM-kvalet, trots hemmaplan och ett stort publikstöd. 1–1 blev det efter en avgörande miss av Andreas Granqvist. Men CMore tyckte att vi ändå borde ha vunnit (bilden ovan). Och det tyckte väl jag också.

Fick äta ensam i kväll då jag tog mig till La Barca för en entrecôte. Gick ju bra det också.

En sansad kväll på jobbet.

 360 total views