Dagsarkiv: 19 november 2019

Mariestad tor med lyckade stopp

I dag packade jag bilen full med böcker från garage och källare och körde mot Mariestad med Markus intill mig. Då hade jag gått upp alldeles för tidigt och somnat lite för sent men trots regn och rusk kändes det fräscht i skallen och roligt att vara på väg till Mariestad igen.

Markus satt intill och läste sin bok och vips var vi framme i Tidan och Böckernas hus vid 12.10-tiden. Peter mötte upp trots att han hade semester och så lastade vi ur den välfyllda bilen. Själv nosade jag runt i några nyinkomna lådor med böcker från ett dödsbo i Österäng och hittade en hel kasse till AFU och några andra böcker till mig.

Peter tog med oss till ålderdomshemmet för att äta lunch och när vi kom dit var det bara en kvart kvar innan de skulle stänga lunchen så vi fick rejält med panerad fisk och potatis i en god sås plus dubbel efterrätt i form av soppa och kaka. Vi satt där och pratade en stund och körde sedan tillbaka till antikvariatet så att vi kunde göra upp priset på den bokhög som jag hittat.

Nästan anhalt blev Stefan Svenssons föräldrar i Mariestad där Stefan hade lämnat ett stativ och ett objektiv som jag får låna för att kunna plåta av spökflygardokumenten. Väl där ringde Ulf från Skåne som jag brukar ha en del bokaffärer tillsammans med. En av många som jag kan sälja till och få in väl behövliga pengar till arkivet.

När vi sagt hej till Stefans pappa ringde jag chefen på ett museum som vill hyra UFO-Sveriges utställning i sommar och så bestämde vi träff så att jag kunde titta på lokalerna. De såg bra ut och där kommer det säkert att gå att visa en del av det AFU och UFO-Sverige kan visa upp.

När klockan var 16 knackade vi på hos Raili som precis hade kommit från ett par timmars träff med sina vänner. Det var ett tag sedan vi sågs och nu satte vi oss vid köksbordet och pratade en stund. Och så bestämde vi att jag skulle hämta henne till jul och att Markus skulle köra henne tillbaka. Det var bra! Det blir så mycket trevligare när Raili är med på julen.

Jag passade också på att ringa upp Ulf Trolle på Trollenäs som jag sökt i ett par dagar. Skälet till att jag sökte honom var att jag fick ta ett fotoalbum från 1908 som Ernst Linders släktingar skulle kasta bort. Begripligt eftersom ingen av kände igen någon i albumet. Inte helt oväntat när det gäller sådant.

Men jag fiskade upp det ur skräphögen och tog mig en titt och såg att många av bilderna var från Trollenäs och dessutom var flera på den dåvarande kronprinsen, alltså den blivande Gustaf V som blev kung 1907. Alltså var albumet äldre än så. Ulf blev väldigt glad över att jag hittat det och nu ska jag skicka det med post till honom.

Fick också besked från en kvinna i Småland att hon nu postat en banankartong med böcker, klipp och annat som ska till AFU. Jag swishade henne pengar för portot och tackade för omtanken. Fick också telefon från killen som ska starta en sektpodd och nu blev jag inbokad till att vara med i två program, inte bara ett. Soltemplarorden och Plymouthbröderna.

När vi kramat Raili körde jag till Ingo och tankade och sedan vidare till Karl-Arne Blom i Tived som vi hade lovat att komma och hälsa på.Karl-Arne bor längst in i den mörka skogen, men har faktiskt en granne, och stjärnhimlarna här ska vara spektakulära, säger han. Men nu var det mulet och trist och det var skönt att komma in i en varm stuga där värmen kom från en gammal järnspis.

Medan Markus fortsatte läsa sin spännande bok tittade jag och Karl-Arne igenom hans riktigt fina samling böcker om astronomi. Jag blev imponerad, inte minst över de äldre böcker som han lyckats skaffa sig. Efter att ha tillbringat en halvtimma bland böckerna gick vi över till att kika på de frimärken som hans bror lämnat efter sig. Där fick jag ta med några hem för att se om jag har dem eller inte och dessutom skickade Karl-Arne med en del astronomiböcker som han hade dubbletter av.

När vi väl kom iväg hade klockan rusat på och vi hade en lång väg kvar, inte minst den första halvtimmen genom skogen. Väl fram i Örebro stannade vi till på Burger King för en hamburgare och när jag och Markus satt där fick jag ett tips om en nyhet som jag tog tag i direkt. Plockade fram bärbara datorn och skrev direkt i mejlen som som sedan skickade till DN och redaktionen på DN.se.

Ni kan se resultat här. När vi åter satt i bilen toppade nyheten DN.se och det kändes fint att ha kunnat bidra lite även på en ledig dag som denna.

23.15 var vi så äntligen hemma. Packade ur bilen (medan Markus satt kvar och läste en stund), tog lite mat, diskade och fixade lite annat som måste fixas. Fick mejl från Richard Svensson som lämnade sin spalt till UFO-Aktuellt vid 00.30 och skannade en bild till en annan artikel som ska in i samma nummer.

I säng en timma senare.

Peter bland sina böcker.

Hemma hos Raili.

Det blev ett besök hos Karl-Arne Blom också.

 277 total views