Dagsarkiv: 19 september 2020

Tidan, Mariestad och meteoritköp

Meteoriter från USA och Uganda.

I morse tog jag och Anneli bilen till Böckernas hus och Peter som bjöd på mackor till lunch. Och som vanligt hade vi en massa böcker med oss som han nu ska gå igenom, värdera och betala pengar för till AFU.

Eftersom det fortfarande är sommar (enligt Peter – men vi tror att han bara är röksugen) så satt vi utomhus och åt och pratade. Nu gick det faktiskt bra även om vi åkte ifrån solen på vägen ner och mötte mulen himmel med regnstänk framme i Skaraborg.

Peter på plats i butiken.

Men vädret skulle ordna upp sig framåt kvällen då det blev klarblått igen.

Eftersom vi hade rätt gott om tid så blev vi sittande där ett tag och jag hann också gå en runda och kika i hyllorna. Inga större fynd men några små, bland annat en skiva med Earth, wind and fire som vi inte hade och några små häften.

Innan vi hann gå hade ett par som botaniserade runt i hyllorna lyckats hitta ett gäng ”Hälge” bland de kassar vi precis burit in och köpte dem. Så vår leverans har redan börjat ge resultat.

Innan vi lämnade Tidan postade vi ett brev vid Ica där vi hade köpt lunchmackorna och wienerbröden som vi åt hos Peter men sedan bar det av till Mariestad där jag lämnade Anneli hos Raili för att själv fortsätta till Vinninga där Inger väntade. Vi hade gjort upp om att ses eftersom jag skulle köpa en meteorit av henne, ni kan se den här ovan. Den stora alltså.

Den klumpen kommer från Arizona från Canyon Diablo-kratern (eller Barringerkratern som den också kallas) och slog ned för 50.000 år sedan. Den lilla kommer från Mbale i Uganda och föll 1992. En del av den träffade en pojke i huvudet men utan att skada honom eftersom den först föll genom ett träd.

Att jag ville köpa också den beror på att jag skriver om den händelsen i min nya bok och tyckte att det kunde vara roligt att kunna visa upp en bit av den om jag håller föredrag i framtiden. Jag fick också med en bit förglasad sten (vägande 122 gram) från Saharaöknen i Libyen, nära gränsen mot Egypten. Den tros ha uppstått vid ett meteoritnedslag som utvecklade så starkt värme att sten och sand förvandlades till glas.

Det var trevligt att träffa Inger igen och vi satt och pratade en stund innan jag var tvungen att åka tillbaka till Mariestad. Här blev det vandrarhemmet över natten men vi hann också träffa Raili och laga lite med tillsammans med henne. Lax blev det.

Sedan spelade vi kort (Chicago givetvis) och det var mycket skratt och bäst gick det för damerna. Raili sopade hem sista omgången då hon fick fyrtal i äss och gick ut på en tvåa!

Vi tittade lite på teve också men vid 23-tiden var vi på vandrarhemmet där vi fått ett bra rum med två sängar. Skönt att slippa våningssäng den här gången. Jag låg och läste i min Bibliotekstjänstbok (Gustav Erikssons ”De bevingade”) en stund medan Anneli somnade och vid midnatt släckte också jag.

Meteoriten med kratern som den större delen av den skapade för 50.000 år sedan.

 146 total views,  2 views today