Dagsarkiv: 24 november 2021

Pentagon vill ta över ufofrågan utan civil inblandning

I morse nåddes jag av beskedet att det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon nu tar strid om vem som ska ha makten över ufoutredningarna i USA. För samtidigt som ett förslag om en fortsatt militär utredning men med en civil rådgivande grupp ligger på kongressens bord lägger nu det amerikanska försvarsdepartementet fram ett rent militärt alternativ.

Det är i ett pm underskrivet av biträdande försvarsminister Kathleen Hicks, daterat 23 november, som Hicks nu ger underrättelse- och säkerhetschefen order om att inrätta en grupp som ska ta över arbetet från den tidigare arbetsgruppen, UAPTF. Alltså den grupp som på midsommarafton överlämnade sin rapport om 144 observationer av okända flygande föremål gjorda av militär personal till kongressen.

Hicks var redan i somras inne på att UAPTF-gruppen skulle omvandlas till något annat. I ett pm konstaterade hon då att ufofrågan inte enbart var ett problem för den amerikanska flottan och dess piloter.

Nu skriver Hicks att en ny grupp under namnet Airborne object identification and managemant synchronization group (AOIMSG) ska bildas. Gruppen ska samordna samtliga insatser som görs över hela försvarsmakten när det gäller ufoobservationer som görs inom avlyst luftrum, alltså luftrum där militära piloter tränar eller områden där försvaret har verksamhet.

Gruppen ska också samordna detta med andra federala myndigheter för att ”upptäcka, identifiera och ta reda på vilka egenskaper” som dessa föremål har. Gruppens arbete kommer att kontrolleras och styras av ett kansli bestående av underrättelsepersonal och den högste operative ansvarige inom de förenade försvarsgrenarna i USA.

All information som samlats in av den tidigare arbetsgruppen kommer omedelbart att föras över till den nybildade AOIMSG, skriver Hicks.

Försvarsmaktens initiativ är ett tydligt steg bort från det förslag som nu ligger på kongressens bord där senator Kirsten Gillibrand (D) vill skapa en liknande grupp men med tydliga kopplingar till civila vetenskapsmän och till och med ufologer.

New York-senatorn Kirsten Gillibrand lade i början av november fram ett tillägg till nästa års försvarsbudget där hon bygger vidare på ett förslag som tidigare lagts fram av Florida-senatorn Marco Rubio (R). Gillibrand vill skapa ett kansli kallat Anomaly surveillance and resolution office som ska ha makt att utnyttja ”varje tänkbar resurs, förmåga, tillgång eller process som försvarsmakten och underrättelsemyndigheterna har tillgång till” för att gå till botten med ufogåtan.

– Vi har inte sett över det här området på väldigt många år. Jag kan räkna antalet tillfällen som vi har haft utfrågningar i ämnet de senaste tio åren på ena handens fingrar. Detta är ganska oroande med tanke på vad våra försvarsanställda har varit med om under det senaste decenniet, sa Kirsten Gillibrand till Politico.

Förutom det nya kansliet föreslår Gillibrand även att en rådgivande grupp ska knytas till arbetet. En grupp utan militär inblandning. Nu utmanar alltså Pentagon det förslaget.

Pentagon kontrar troligtvis Gillibrands tillägg genom att sätta upp gruppen och rådet redan nu för att ta kontroll över situationen. De kan nu hävda för kongressen att mycket av det som Gillibrand efterfrågar redan kommer finnas.

När jag frågar UFO-Sveriges expert på Pentagons ufoarbete, Roger Glassel, säger han att Gillibrands tillägg visserligen fortfarande kan gå igenom, men om Pentagon börjar informera kongressen om att Hicks vision att omforma UAPTF till en ny aktivitet nu är påbörjad, så kommer nog inte Gillibrands tillägg klara sig så långt.

Och vi kan båda konstatera att om Gillibrands tillägg inte går igenom, så är det Hicks grupp som gäller och det blir i helhet ett militärt projekt utan större insyn.

Frågan är då vad som händer med den civila rådgivande gruppen. En sådan grupp skulle fortfarande kunna bli verklighet om Gillibrands tillägg går igenom, men i Hicks organisation är den ersatt med ett råd med endast personer från försvarsmakten och de amerikanska underättelseorganisationerna och inga medlemmar från olika vetenskapssamfund. Hicks organisation kommer bara utreda om fenomenen utgör en fara eller är ett hot mot rikets säkerhet. Den vetenskapliga aspekten är inte med.

Under förmiddagen intervjuades jag av Titti Schultz som är programledare i P4 Extra. Intervjun, som sänds 14.05, handlade om att USA nu skickat en sond mot ren asteroid kallad Dimorphos för att se om det skulle gå att knuffa den ur sin bana. Detta gör man eftersom det i framtiden kan dyka upp kometer och asteroider som kan ha en bana som korsar jordens och därmed kan utgöra ett hot mot oss.

Sonden, ”Dart”, kommer att nå den 170 meter stora asteroiden i slutet av september eller början av oktober nästa år och då får vi facit på om denna teknik fungerar. Krocken blir front mot front och ”Dart” håller då en hastighet av 24.000 kilometer i timmen. Nu lär det inte räcka med en liten sond om hotet är större än så. Då behövs sannolikt någon form av sprängämne också där kärnvapen tyvärr ligger närmast till hands.

Under kvällen har flera personer i Farsta och i Göteborg sett ”mystiska” ljus på himlen. I båda fallen strålkastare som lyser från marken. Bland annat filmade UFO-Sveriges medlem Ronny Thörnvall ljus som verkade leka med varandra på himlen från sin bostad i Göteborg. Klockan var 18.54 och riktningen mot Liseberg. Typiska strålkastare som lyser mot molnen och ni kan se hans film högst upp i bloggen.

En annan vän filmade från Farsta och det ljuset, som inte var helt olikt det i Göteborg, kunde han sedan hitta förklaringen på när han läste ”Mitt i”. Det ljuset har setts under några dagar från i Liljeholmen, Aspudden, Gröndal och Älvsjö bland annat, skriver tidningen som också har intervjuat en person på butiken Valostore i Segeltorp som bekräftar att det var en strålkastare av modellen Purelux SKY 7000 på 560.000 lumen med en räckvidd på ungefär 10 kilometer.

Anna Åberg och vi andra.

Under dagen deltog jag och min skyddsombudskollega Hans Arbman i Journalistförbundets kurs för skyddsombud, faktiskt för andra gången i år. Där kunde vi berätta om hur vårt arbete på DN fungerar och med var också redaktionschefen Anna Åberg och hr-chefen Ida Öhrmalm. Drygt 20 kursdeltagare lyssnade och ställde frågor. Det är riktigt kul att kunna berätta om hur DN lyckats så bra med det här arbetet.

Fick ett samtal från polisen i Norrköping i dag också. De hade hittat den mobil som stals vid inbrottet på AFU tidigare i höst i samband med ett beslag. Anders Liljegren var på plats och skulle hämta den men polisen ville först kolla med mig som är ordförande. Jag tror ingen av oss hade väntat sig att den mobilen någonsin skulle dyka upp igen.

I kväll tittade jag igenom de tre sista avsnitten i SVT:s serie ”Konspiration UFO” och det finns mycket att säga om dem. Tobias tycker att vi ska göra något i poddväg och det tror jag också vore bra. Det är många som undrar vad vi tycker om dem så vi spelar in så snart vi kan.

Fick en fråga om att vara med i två nya poddavsnitt i serien ”Sekter” som ska spelas in under nästa år och det sa jag ja till. Det brukar vara roligt att prata om ämnet.

Fick jobba lite med skyddsombudsfrågor också sent i kväll. Viktigt att vara tillgänglig och inte låta saker ta för lång tid. Jag hoppas kunna lösa just denna fråga under morgondagen.

Tog en frimärkspaus också då jag fick några nya kuvert med frimärken som jag köpt via Tradera.

I säng vid 01.

 645 total views,  1 views today