En dag på AFU

leifastrand120815

I dag har jag tillbringat större delen av dagen på AFU i Norrköping och ätit lunch med Anders Liljegren, Håkan Blomqvist, Tobias Lindgren och nye Fas 3-anställde Håkan Bengtsson. Enda negativa var att jag missade raggmunken med en dag. Brukar nästan alltid åka ned på tisdagar och då är det raggmunk på restaurangen vid biblioteket, och det är en klar matfavorit. Men spättafilé fick duga det också.

På vägen ned stannade jag till hos Carl-Anton Mattsson i Nyköping, en av deltagarna i Norrlandsexpeditionen. Plockade med hans ryggsäck och kommer att skicka upp den som bussgods för att Steve ska få den i tid och vi ska slippa onödig packning på flyget.

Slog en signal till Gudrun i Västerbergslagens UFO-förening för att stämma av läget. Och så ringde VA-bolaget som gräver upp gatan utanför vårt hus och var dem som lade upp stenhögen som skadade min bil. Det var någon slags chef som hade fått mina papper och krav på ekonomisk ersättning. Det kunde de givetvis inte betala fick jag veta eftersom det var många som ansåg sig ha fått skador på sina bilar. Och hur skulle det se ut om jag fick pengar? Då ville ju alla ha? Bländande logik. jag svarade rätt skarpt (understatement) och förklarade hur jag såg på hans och bolagets uppträdande och efter en stund så lovade han att undersöka saken igen och återkomma.

Kan inte påstå att jag blev särskilt imponerad av vare sig chefen som ringde eller hans sätt att resonera.

Men vid 11-snåret var jag framme i Norrköping med ett antal kassar med böcker, tidningar, band och annat som nu ska katalogiseras och plockas in i samlingarna. Ett stort tack till Sam J. Lundwall, Ingvar damm, Owe Lewitzki, Lennart Lund och Stefan Roslund för det ni har skänkt!

På AFU jobbade en hel kader med personer och det är underbart att se hur mycket som faktiskt blir gjort där numera. Leif Åstrand (bilden ovan), som ansvarar för skanningen, hade åter överträfat sig själv när han inte bara skannat in hela Henry Kjellsons material utan också det komplicerade material från Bufora som jag nu ska ta med mig tillbaka till London.

Buforamaterialet var alltså allt annat än lätt eftersom det var bundet i en mycket tjock volym som ni kan se på bilden ovan. Leif kunde inte skanna alla sidor utan fick fotografera av många. sedan sammanförde han det hela till ett enda pdf-dokument.

Efter att allt packats upp och identifierats så åkte till restaurangen på biblioteket där vi pratade och åt i godan ro. Sedan gick jag med Anders en runda för att se vad som hänt på AFU sedan sist, och det var som vanligt mycket. Anders själv har fokuserat på boksamlingen under några veckor och där börjar det bli en viss ordning även om en hel del återstår.

Den här gången hade jag faktiskt tid att sätta mig och prata med Anders om olika idéer och problem vilket var bra. Ofta är det så kort om tid att det bara blir det allra mest akuta.

Ute har det varit en fantastisk dag, 25 grader som mest. Och när jag ringde till en av våra dykare som ska med på expeditionen, uppe i Kiruna så satt han och solade sig i den där 24-gradiga värmen. Samtalet, och några till, gjorde klart för mig att vi trots att jag i går var optimistisk, ännu inte har löst frågan med hur vi ska få dykarnas utrustning från Kiruna till Porjus. Suck!

Hemma hade klockan hunnit bli 18 så efter att ha packat ur bilen var det bara att börja grilla och sedan åt jag och Anneli våra lammfärsbiffar i bröd på verandan. Fortfarande riktigt varmt och härligt ute. När Markus kom hem några timmar senare hade vi hunnit se den eländiga matchen mellan Sverige och Brasilien på teve. Sista landskampen på Råsunda var det och skulle väl egentligen blivit en festlig match. Men Sverige var uselt och man skämdes över hur spelarna inte kunde hantera  bollen, Brasilien gjorde vad laget ville. Pinsamt.

Eftersom Carl-Anton var vänlig nog att skänka mig ytterligare rymdfrimärken och en del andra märken också så satt jag framför teven och sorterade dem medan Sverige skämde ut sig.

Slog en signal till Niklas som satt och tog en öl med nya kompisar på torget i Skövde. Han hade det bra och skulle jobba med en bilaga för SLA i några dagar till. Åker antagligen hem på måndag. Det ska bli skönt att få hem honom igen. Han är saknad!

Nu har mejlen, Facebook och bloggen hållit mig vaken till framåt 01. Framför allt tar mejlen sin lilla tid. Det är många som skriver och frågar om än det ena och än det andra. Men det är bara kul även om det tar tid. Fick bland annat in en film som en kille tagit från Stora Essingen klockan 21 den 13 augusti. Han trodde att det kunde vara ett föremål som ”brann”. Nu var det lätt att se att det var en kondensstrimma från ett flygplan, upplyst av solens ljus.

Anders och Håkan efter den närande lunchen.

andersochhakan120815

Anders i en av de två bibliotekslokalerna.

andersibiblioteket120815

Anders och Roland Kindahl som arbetar med att digitalisera band.

bandarbete120815

Loading