Hjälper till på vinden – OS-fynd


Klockan 11 var jag och Markus på plats på Linnégatan för att hjälpa Ann och Yvonne med att röja på vinden. Vi gör ju detta för att jag känner Ernst Linder och för att de båda släktingarna har svårt att klara detta själva. Plus att jag förstod att det fanns historiskt intressant material på vinden som riskerar att hamna på tippen om inte vi hjälper till.

Så vi jobbade på det i 90 minuter, dammigt och mörkt eftersom ingen lampa fungerade. Det var bara våra ficklampor som kastade ljus över de gamla kofferterna. Jag hade ju börjat själv för en vecka sedan men det var så mycket som var tungt att lyfta att enda chansen var att få hjälp av Markus.

Och visst gjorde vi fynd! Bland annat Ernst Linder d.ä. och hans enorma diplom från när han tog guld i Olympiska Spelens dressyr under Paris-OS 1924. Ni kan se det här nedan. Så nu kan en glad Ann tillfoga också detta (undertecknat av Pierre de Coubertin!) till sina släktminnen.

Dessutom en mapp med andra minnen från detta OS där det bland mycket annat fanns ett passerkort som ni kan se här nedan.

Ernst Linder d.ä. var dessutom krigshjälte i Finland och generalmajor i Sverige och hade massor av kontakter, något som inte minst märktes av alla buntar med gratulationer som han hade sparat från sina jämna födelsedagar. Ni kan se en från kronprins Gustaf Adolf här nedan. Den person som skulle ha blivit Sveriges kung om han inte tragiskt omkommit i en flygolycka i januari 1947.

Hemma hade Ylva stannat över natt och lite senare på dagen anslöt Gunilla. Tillsammans fixade de tre vegetarisk mat och hade allmänt trevligt. Jag och Markus anslöt med från McD inköpta burgare, kanske inte riktigt lika vegetariskt som tjejernas måltid.

Sedan satte jag mig och gick igenom en del saker jag fått med från förra besök på Linnégatan plus det jag fått av Ann och Yvonne i dag. Hittade en del som ska tillbaka till dem eftersom det var personligt intressant för dem. Det blev en kasse ungefär. men också en del saker som jag själv tycker är intressanta som ett instrument för skallmätning från 30-talet, skulle jag tro. Alltså ett av pseudovetenskapen frenologins förhatliga instrument. Ett dystert, men intressant, minne från förr.

Tillsammans med Anneli tittade jag på ”sista” avsnittet av ”Stranger things” som var både spännande och knaggligt. I vilket fall öppnade det definitivt för en fjärde säsong om någon skulle vilja se en sådan.

Efteråt satte vi oss och fikade vi köksbordet. Anneli tog en kopp te och jag ett glas Pucko. Plus var sin macka.

Sedan jobbade jag på med lite pappersarbete till midnatt, startade en tvättmaskin och sedan var det dags för sängen.


Passerkortet till OS.

Gratulation från kronprins Gustaf Adolf i samband OS.

 263 total views,  2 views today