Fundamentalism

Fundamentalism är att inte ta del av andras åsikter och att strunta i uppgifter som skulle kunna tala mot den egna tron. Den inriktningen har orsakat mycket elände i världen. I dag hade jag en diskussion med en vän i Jönköpingstrakten som menar sig stå i kontakt med Jesus. Vilket i och för sig inte är så sällsynt att folk tror. Vännen skickade mig en bild på ett så kallat molnhål som jag skrivit om i mina böcker om naturfenomen, ett sällsynt fenomen som inte är helt förstått.

Bilden hon skickade var äkta men hade manipulerats av folk som vill luras och gjorts om till en video där några lysande föremål som rörde sig kring hålets kant hade lagts in. Filmen har för länge sedan bevisats vara en bluff (ni kan läsa allt här) men min kamrat sa sig ha fått besked av ”den gudomliga världen” att den var sann.

När jag bad kamraten att läsa på den länk jag skickade henne och ta del av den undersökning som gjorts av bluffen blev svaret: ”Jag kan inte diskutera. Jag får bara till mig sanningen”. Jag påpekade att detta är ett tecken på samma fundamentalism som jag mött hos Jehovas vittnen som när jag ville ge dem UFO-Aktuellt i utbyte mot Vakna! svarade att ”vi läser inte andras skrifter”.

Så där hamnade vi. Tron istället för nyfikenhet. En väldigt farlig väg. Att jag till sist får svaret att min kamrat är ”tronängeln Didarion” gör ju inte saken bättre.

Annars började dagen lugnt med sol ute och lunch med Anneli och Markus. Jag svarade på en del mejl och klistrade in urklipp. Och vid 14-tiden blev jag skjutsad till jobbet av dem båda.

Dagen blev rätt intensiv då jag intervjuade läkare och politiker i Stockholm och Göteborg samt Anders Tegnell och anestesiläkaren Johnny Hillgren som är ordförande för det ideellt drivna Intensivvårdsregistret. Det blev två mycket lästa artklar.

Dessutom skötte jag lajven under kvällen med bistånd från kollegor.

Mat blev det egentligen inte, bara ett par mackor från Convinikylen men det har varit en intressant nyhetsdag och det är minst lika tillfredsställande.

Hem vid 01.

 130 total views,  1 views today