Badminton, coronajobb och falsk sedel

Okänt eller känt?

Efter en timmas arbete med att ordna mitt arkiv i källaren så fortsatte jag till Komethallen i Stefans bil. För i dag fick ha plocka upp mig då Anneli behövde vår bil i jobbet. Och det blev en match som svängde från totalt underläge för min del till vinst på slutet. Man vet aldrig hur nästa set ska se ut när vi två möts. Till slut blev det 5–15, 15–12 och 17–15 efter mycket tappade bollar från båda sidor.

Det är i princip tomt i hallen när vi spelar mitt på dagen. Att hålla fysisk distansering är verkligen det minsta problemet och det känns skönt att få röra på sig vilket är viktigt. Allt för många sitter framför sina datorer hela dagen och riskerar att dra på sig olika sjukdomar.

Håller på att försöka få till en intervju med en radiostation som jag ofta framträtt i. De hörde av sig i förrgår men hittills har våra scheman inte gått att få ihop. Däremot har jag blivit bokad för en intervju med en större tidning nu på fredag. Det bir före jobbet.

Man kan ju fråga sig hur det kommer sig att jag är så efterfrågad. Svaret är ganska enkelt men bygger på två delar:

Dels blir det bra intervjuer eftersom jag brinner för ämnet och vill berätta att det finns okända fenomen och att dessa inte är så enkla att förklara som en del kan tro. Det är skönt att vi har passerat det stadium där allt handlade om ”gröna gubbar” och sedan början av 90-talet, då jag blev en allt oftare sökt gäst i olika program, kunnat föra ett intelligent samtal om okända fenomen och föremål. Där har vi tagit ett stort steg framåt.

Dels handlar det om att jag kan mitt ämne efter 44 år på fältet och med kontakter runt hela världen. Många upptäcker att jag har en kunskap som få andra kan leverera.

Detta blir bra radio och teve och bra texter. Och kan jag lära människor något nytt om dessa underliga och fantastiskt intressanta fenomen så är jag nöjd.

Som jag hoppas att jag gjorde i kväll när en man kontaktade mig via Linkedin och berättade hur han flugit från Doha till Helsingfors den 17 december och då fått syn på något som han liknar vid en diskus utanför planet. Han såg det under ett antal minuter och tog bland annat en film av det och ni kan se en skärmdump från filmen här överst.

Eftersom jag själv sett samma sak så kände jag igen det som en del av en kondensstrimma som blivit kvar i luften efter ett passerande flygplan och som blivit mörk eftersom den befinner sig i skugga.

Klockan 15.30 tog jag taxin till jobbet och några minuter efter16 hade jag tvättat händerna och satt mig vid datorn för att börja jobba. Och det blev mest coronaskrivande som vanligt. Men också en artikel om hur de två amerikanska legoknektar, som det verkar, som greps i måndags nu pekas ut som att de skickats ut på order av president Trump. Åtminstone är det så som landets diktator Maduro målar upp bilden.

Mat hämtade jag på La Barca och hade turen att få en pljeskavica som fanns kvar efter lunch. Billigare och väldigt gott. Satte mig ensam i lunchrummet och åt innan det var dags att återvända till datorn.

Kikade på lite statistik och det är bara att konstatera att läsningen fortfarande är stor på de mest lästa artiklarna. Jag hade två från förra passet som hade lästs av en bra bit över 200.000 personer.

Det blev trots allt en ganska lugn kväll vilket inte betyder att det är noll att göra. Skrev på i vanlig ordning fram till 01 då det var dags att gå ned till taxin. Och det blev en av mina ”ordinarie” chaufförer som ofta står och väntar utanför DN och Expressen.

Han berättade att han fått en falsk 500-lapp när han tog ut pengar på en bankomat, vilket var oväntat. Men det upptäcktes när han skulle betala med den senare samma dag. Nu skulle banken fixa en äkta åt honom men det var intressant att se hur väldigt bra den var gjord – vid en första anblick. Men det var rätt många varningstecken:

Äkta sedel nederst med vattenmärken och svart tråd. Falsk ovanför.

När jag höll upp den mot lampan bak i taxin och jämförde med den 500-lapp jag fått av Anneli när jag fyllde år i mitten av april så var det lätt att se att såväl vattenmärken som den mörka tråden saknades. Dessutom fungerade inte hologrammet och själv sedeln var mattare, som om den körts i en tvättmaskin väldigt länge.

Här syns ur hologrammet på den falska sedeln (överst) inte funkar.

Man undrar ju hur den hamnat i bankomaten och klarat sig igenom den kontroll som borde ha gjorts innan dess.

När jag kom hem tog jag ned tvätten och fixade lite annat innan det var läge att sova vid 02.30.

 277 total views,  1 views today