Trevlig midsommar med uforapport och bilkrångel

Midsommar på familjen Lenanders veranda.

Vaknade till ösregn och ett mejl från Anders Tegnell som läst igenom den andra delen av intervjun jag gjorde med honom. Så det var bara att sätta sig vid datorn och peta in de fyra mindre ändringar han gjort.

Ringde redaktionen, packade bilen och så var vi klara, jag, Anneli och Ylva.

Men när vi kom fram till OKQ8 i Kallhäll visade det sig att något gått mycket, mycket fel. Den hyrbil vi hade bokat (en mindre lastbil) fanns inte på parkeringen. Det gjorde mig orolig. Och när jag lämnade Markus, Anneli och Ylva i vår bil, där de satt med knäna fulla av packning och bagaget fullt av tomma flyttlådor (över 30!) och frågade personalen i butiken besannades mina farhågor.

Den bil jag hade varit så noga med att se ut för att passa den transport vi ska göra var helt enkelt inte återlämnad av förra kunde. Som visade sig vara Postnord… Dessutom hade Postnord förlängt sin hyrtid men skulle ha lämnat lastbilen i går – men struntat i det och dessutom struntat i att höra av sig till OKQ8.

Nu imponerade ju knappast OKQ8 heller eftersom man inte efterfrågat bilen från Postnord och resultatet blev att jag stod där meds två stackars tjejer som sprang runt och letade såväl bil som nycklar.

Tjejerna gjorde verkligen sitt bästa. De ringde Postnord men ingen svarade. Och de började leta efter en annan bil på någon näraliggande mack. Den som var mest engagerad i mitt fall var till och med beredd att själv köra och hämta en åt mig.

Men det fanns helt enkelt ingen.

Till slut plockade de fram den enda lastbil som fanns, en bil som var större men lastade mindre. Inte bra. Men den fick det bli. Jag gjorde klart att jag inte tänkte betala fullt pris och de gick med på att dra av 25 procent, som jag krävde.

Det var inte slut med detta för när en av tjejerna skulle visa mig hur man sänkte flaklämmen så funkade den inte. Hon gick då in i bilen, där Anneli och Ylva satt och hukade för regnet, och tryckte på en knapp som skulle lösa det hela. Men icke.

Efter en stund rusade hon in och hämtade en äldre man som stått och druckit kaffe under den timme jag befunnit mig i butiken. Och han visade sig vara något slags lastbilsexpert, hittade omedelbart rätt knapp och så visade han mig hur lämmen fungerade.

Så till slut kunde vi äntligen lämna Kallhäll för Örebro.

Och midsommarfirandet tillsammans med Claes och Åsa, och till en början Clara innan hon gick till kamrater, blev hur lyckat som helst. Fantastisk mat i flera omgångar där Åsas hemgjorda sill var bäst. Men silltårtan låg också i topp.

Vi hann spela både krocket (där behöver vi träna mer) och boule under kvällen men det var inte utan störningsmoment eftersom jag satt med mobilen i ena handen för att hela tiden kunna följa vad som hände i USA och se när den så länge emotsedda uforapporten skulle lämnas till kongressen.

Och så strax före 23 fick jag ett mejl från en journalistkollega i USA. Först med några uttalanden som visade att rapporten släppts och sedan ett från senator Marco Rubio. Minuterna senare fanns rapporten där och jag satte mig och skrev för fulla muggar.

Intervjuad i Aftonbladet sent på fredagen.

Jag fick i alla fall ut min text först i Sverige och DN kunde ha den som andra nyhet på sajten 22.47. Sedan fyllde jag på med två artiklar till, bland annat en med Harvardprofessorn Avi Loeb som snabbt svarat på de frågor jag skickat till honom. Avi ville att forskare nu ska ta över från militären för att försöka hitta förklaringen på de 143 rapporterna som den gick bet på.

Här är de tre:

Uforapporten överlämnad till kongressen
Professorn: Låt forskarna undersöka de olösta fallen i rapporten
Direktiven till ufogruppen: Identifiering av potentiella luftburna hot

Mitt i rejset med att bli först ringde Aftonbladet men då var redan det mesta ute. Men efter 23.15 någon gång ringde de åter upp mig på Skype och så gjorde de en liveintervju i Aftonbladet TV som blev riktigt bra. Eftersom jag bara hade en liten myslampa i fönstret bakom mig fick jag vända mig om med datorn så att de skulle få en vettig bild av mig.

När intervjun var klar fortsatte jag jobba på mina artiklar.

En lång dag tog slut vid 01. Då hade Anneli fått sin godnattpuss, jag klämt några glas saft och Clara kommit hem från sin fest. En bra midsommar.

 344 total views,  1 views today