Fullmatad dag i Toulouse

Kvällens middag.

Det blev ännu en fullmatad dag i Toulouse med en rad intressanta föredrag med start 09.30, precis som i går, och med trevliga Vincent Costes (som är ordförande för Geipan) som den som inledde och som sedan höll ordning på oss med sin klocka då han ville ha oss alla tillbaka i föreläsningssalen i tid.

Vincent Costes.

Nu är alla trevliga och lätta att prata med här på konferensen men det finns ju en del språkproblem eftersom jag inte talar franska och rätt många av de franska deltagarna (och en del andra) inte pratar engelska. Men med lite vilja går det och det finns ofta välvilliga tolkar som ställer upp.

Jean-Louis Lagneau och undertecknad.

Som när Antonin Pasquereau från Kanada ställde upp som både fotograf och tolk när jag ville byta några ord med Jean-Louis Lagneau som ger ut klassiska Lumières dans la nuit.

Philippe Ailleris

Förmiddagen bjöd på föredrag av kunniga och sympatiske Philippe Ailleris som pratade om hur satelliter kan bli ett viktigt redskap för ufoforskningen och han inte bara pratar om sådant utan försöker också verkligen göra något åt den saken genom det företag han jobbar inom, American Institute of Aeronautics and Astronautics som är en professionell organisation för flygteknik.

Laurent Chabin och Hakan Kayal testar vr-hjälmen.

Men också Laurent Chabin, som visade vilken enorm nytta man skulle kunna ha av den vr-hjälm, med program, som han skapat i undersökningar av uforapporter och Jean-Marc Wattecamps, ansvarig för undersökningarna inom belgiska COBEPS som berättade om hur man kan använda maskininlärning för att ta fram bättre statistik.

Björn Gitle Hauge.

Efter paus var det dags för min nordiska granne Björn Gitle Hauge att berätta om Hessdalenprojektet, alltså det moderna inte det som UFO-Sverige med och drev på 80-talet. Björn visade en rad bilder på nutida fenomen som jag inte sett förut och hans tes var att äkta Hessdalenfenomen skilde sig från naturliga ljuskällor genom att deras spektrum var homogent utan spektrallinjer.

Edoardo Russo.

Den ständigt närvarande Edoardo Russo höll sedan ett intressant föredrag om massobservationer som ett redskap för att kunna utvärdera vanliga uforapporter (mycket lärorikt) och sedan avlöstes han av Jean-Pierre Rospars från Geipan som gav oss en lika intressanta föreläsning om ögonvittnens trovärdighet. Och där fick jag en hel del uppslag som jag kommer att använda mig av under nästa helgs fältundersökarkurs.

Geipanexperten Antoine Mourato berättade om hur man skulle ta vara på ufoobservatörernas vittnesmål på bästa sätt och Hélène Lansley, studerande vid Université de Lorraine berättade om UAP-fenomenet ur ett psykologiskt perspektiv.

François Louange, som jag suttit och pratat med tillsammans med Robert Powell under lunchen, gav oss en översiktlig beskrivning av hur ett kraftfullt bildberabetningsinstrument (kostnad cirka 40 000 svenska kronor) kan användas för att avslöja bluffar när det gäller ufofoton.

François Louange.

Han har bland annat använt det på de klassiska McMinnville-bilderna och menar sig ha funnit belägg för att det rörde sig om ett föremål upphängt i en lina. Tyvärr var föredraget på franska och jag fick enbart förlita mig på de engelska (rudimentära) texterna på bilderna vilket gjorde att det var omöjligt att bedöma hur säker metoden egentligen är.

Luc Dini från gruppen Sigma2 var näste man (det var ju nästan enbart män som pratade vilket säger en del om vilka som intresserar sig för ufo) och här var temat plasma men tyvärr gick nästan allt förlorat i en för mig svårfångad presentation där även bilderna ofta var på franska.

Sist på schemat stod ett föredrag av min vän Vicente-Juan Ballester-Olmos som bland andra driver bildprojektet Fotocat från Spanien men den gode V-J kom inte utan hade bett vännen Edoardo att läsa upp sin föredragning på engelska.

V-J var med på bild i alla fall.

Föredraget var en svidande uppgörelse med allt vi pratat om i två dagar där V-J beskrev hur meningslöst allt det vi ägnar oss åt är och att vi borde samla information om okända fenomen som kan leda forskningen framåt istället. ”Tefaten”, enligt V-J var en återvändsgränd.

Tyvärr hade den gode V-J blandat ihop äpplen med päron och verkar trots alla år i branschen helt ha missat att många av oss (inte minst de som deltog i dessa två dagars workshop) inte alls söker efter bevis för utomjordiska besökare utan med öppna ögon vill ha svaren på vad det egentligen är som händer. Och det utan förutfattade meningar.

Men, det ska sägas, V-J:s inlägg var friskt och behövligt precis som vi alla behöver slaven som viskar i vårt öra från triumfvagnen: ”Kom ihåg att du är dödlig.”

Efter en liten frågestund och avslutning dök oväntat (för mig i alla fall) Michel Coste från Paris upp och visade under några få minuter några exempel ur sin enorma samling av föremål kopplade till ufo och flygande tefat som han har byggt upp.

Michel Coste visar upp en del ur sin fantastiska samling.

Jag blev helt fascinerad och när vi vid 20-tiden gick till samma restaurang som i går, nu för att äta fisk och soppa (suveränt!), pratade vi hela vägen och satte oss sedan vid samma bord och fortsatte samtalet.

Yves Bosson.

Jag måste också nämna Yves Bosson som oväntat dök upp med en gåva till AFU, nämligen hans egen bok ”Dictionnaire visuel des mondes – Extraterrestres” som jag tacksamt tog emot.

Jerome Beau håller upp luran så att Robert Powell kan förklara varför han inte är i USA utan i Frankrike!

Restaurangbesöket blev lyckat, inte bara för att jag satt intill Michel Coste och Robert Powell (vi hade mycket att prata om) utan också för att Edoardo kopplade upp oss mot Jan Aldrich, Mike Swords och de andra i Kalamazoogänget som höll ett zoommöte samtidigt på andra sidan Atlanten! Det blev många kära återseenden via mobilen, väldigt oväntat.

Maten var också suveränt god, inte minst den gula soppa ni ser Robert äta på bilden här ovan, och även fisken var mycket god. Till den tog jag en trippel också i dag. Sedan pratade vi ss fram genom kvällen innan jag och Robert tackade för oss, skakade en massa händer och kände oss väldigt välkomna tillbaka ett annat år.

Det hände en hel del annat också och jag hann prata en god stund med Ron Westrum, Giuseppe Santamaria (som var en mycket positiv bekantskap) och en hel del andra under dagen. En väldigt positiv konferens även om jag hade hoppats att mer av den skulle ha varit på engelska.

Men ska jag summera mina intryck så blir de: Jag är mycket imponerad över den kvalitet på arbetet som de ufologer som deltagit i konferenser besitter, hur seriöst och noggrant Geipan arbetar och vilken hög standard det finns hos den europeiska ufologin. Båda bland enskilda personer men också i grupper som Cobeps och Cisu.

Skillnaden mot konferensen i Barcelona i september kunde inte ha varit större och det är en ära att få vara en liten del av denna fantastiska grupp människor.

Efter midnatt tog jag fram min bok och läste en stund. I morgon bär det av hem både för mig och för Niklas som tar tåget från Aix-en-Provence. Ska bli skönt att komma tillbaka till Anneli igen.

Och! I dag lade Crazy Pictures ut trailern inför ”UFO Sweden”-filmen. Titta här!

Loading