Väckt av rapport och en kväll med Venus och Jupiter

En bild ur filmen från Sysslebäck.

En bra stund innan väckarklockan skulle ringa blev jag väckt av ett samtal från Sysslebäck i Värmland. Det var en man som hade sett ett mörkt föremål med rök efter sig vid 17-tiden i går och han berättade också att hans kamrat hade filmat det en bit därifrån.

Jag pratade en bra stund med mannen som sedan ordnade så att kamraten också ringde upp mig och dessutom snabbt skickade över sin film vi telefonen. Två exemplariska vittnen med bra koll på tid och väderstreck också.

Jag kunde redan av beskrivningen, och sedan ännu tydligare av filmen förstå att det var ett flygplan på hög höjd som lämnat en kondensstrimma efter sig som belysts av solen i väster. När jag kollade mot Flightradar kunde jag identifiera planet som en Airbus från Finnair på väg från Helsingfors till Miami och som passerat rakt över Sysslebäck och sedan syntes i väster exakt när männen såg sitt föremål.

Planet från Finnair passerade över Sysslebäck på 12 000 meters höjd.

Jag ringde upp båda och berättade vad jag kommit fram till, skickade skärmdumpar på Flightradar plus en film till mannen som filmat och båda köpte förklaringen utan problem.

Jag ringde också upp Värmlands Folkblad eftersom det första vittnen berättat att de hade kontaktat tidningen för att ge min bild av det som hänt och fick tala med en journalist där som intervjuat mig vid flera tillfällen. Så någon artikel blev det inte den här gången.

Erik Solbus bild från Skelleftehamn.

Senare under kvällen tog det fart igen. Nu blev jag uppringd av Västerbottens-Kuriren och Örnsköldsviks Allehanda som i båda fallen blivit nedringda av läsare som undrade vad de såg på himlen. Senare ringde också SVT i Malmö i samma ärende.

När jag talade med polisen i region Nord berättade vakthavande befäl att så många ringt att normala anmälningar av brott riskerade att komma bort. Folk gissade på helikoptrar, drönare, ballonger och ufon. Skrev en mycket läst artikel på DN.se om detta.

Själv fick jag rätt många mejl från folk som undrar vad det är de ser. Och detta kan man bara älska: ”Hej i kväll såg jag dessa 2 stjärnor ihop som jag aldrig sett förut, ska det vara så här? Med vänlig hälsning, Staffan.”

Och visst ska det vara så där. I alla fall i kväll.

Och UFO-Sverige fick ett långt inlägg från en person där det verkar stå klart att utbildning har mycket lite med kunskap att göra ibland: ”Jag har universitetspoäng i astronomi och gör bedömningen att ljuspunkterna är varken planeter eller stjärnor.”

Men planeter var det ju.

Det är också lite kul att konstatera att jag upptäckte intresset för planeternas ställning på himlen genom att min mer än veckogamla artikel på DN.se, om att de skulle stå i konjunktion i dag, plötsligt hade börjat läsas igen!

När jag tittade upp mot den skärm där vi i realtid ser vad folk läser såg jag oväntat den gamla artikeln ligga bland de tre mest lästa. Troligen har folk googlat för att få ett svar på vad de såg på himlen och så hittat det jag hade skrivit – vilket var precis vad jag hade hoppats på när jag skrev den.

Som genom en perfekt tillfällighet fick jag en bild på planeterna skickad til mig av min kusin i Töreboda, Ragnhild, när jag hade börjat skriva. Så den lade jag in i artikeln och den kom också att bli bild på flaket.

Bild från Håkans Facebook med en del av pärmarna.

På vägen till jobbet ringde jag och gratulerade Håkan Blomqvist som fyllde år i går. Hann inte prata med honom mer än kort då men nu hade jag tid när jag satt på bussen. Håkan jobbar på med att skanna den svenska föreningshistorien när det gäller ufo. Just nu har han klarat av ytterligare 45 pärmar. Otroligt bra jobbat.

Under samtalet erbjöd sig Håkan att skriva en uppmaning på Facebook för att locka fler till AFU och UFO-Sverige och senare på kvällen låg den där. Jag kan bara göra det samma. Vi behöver bli fler aktiva, inte minst fler yngre.

Jobbdagen startade med 90 minuters möte om möbleringen på redaktionen och sedan ytterligare en halvtimmes möte om ett personalärende. Sedan kunde jag börja jobba med att skriva artiklar också.

Mat blev det men den åt jag snabbt. Hämtade den på Lilla Asien och satte mig sedan med Björn en stund. Men jag fick nog i mig min biff med lök på tolv minuter för att hinna skriva. Jag ville att min planetartikel skulle bli så bra som möjligt.

En kväll med galet mycket att göra där jag också skrev om ett nytt fynd av en staty på Påskön och en större artikel om sabotage i Ryssland.

Hem 01 efter att ha betat av en lång rad mess i telefonen som jag inte haft tid att läsa tidigare. Där tog jag en skål med yoghurt, sorterade in lite papper i pärmar. I säng 02.30.

Loading