Bokmässan

Jag och Soraya pratar inför hundra personer.

I dag satte jag och Anneli oss på tåget till Göteborg för att vara med på Bokmässan. Och redan på perrongen träffade vi Soraya Hashim som jag skulle göra livepodd om sekter med senare på kvällen. Vi passade på att fika i bistrovagnen och prata igenom lite av det vi ville ha sagt men vi var egentligen mest inställda på att göra ett kul och spännande samtal som vi drog från höften rätt mycket,

På väg till Göteborg med Anneli och Soraya.

Det blev en trevlig resa ned även om jag inte hann skriva en rad på boken vilket var planen. Istället ägnade jag en stund åt att lägga över bilder från mobilen till datorn. Bra att få det gjort också..

Jag och David.

Att åka tåg betyder också att man möter folk som man inte har sett på länge och nu bar det sig så att jag och Anneli hamnade bredvid min tidigare Namn och Nytt-kollega David Liljemark, en tusenkonstnär som är duktig på allt han gör. Bland annat lyckades han spåra Gustaf Frödings hjärna! Inte illa. Ni kan läsa den historien här. (Inloggning krävs på NWT.)

Framme i Göteborg blev det fyrans spårvagn till Korsvägen och sedan var det bara att checka in på Gothia Towers där vi fått ett rum på nionde våningen. Men klockan gick och efter lite krångel med biljetter kunde vi gå in på Bokmässan – och vid ingången träffade vi Patrik Stigsson som kom fram och sa hej. Kul att träffa honom som jag bara haft kontakt med via Facebook tidigare.

Eftersom jag skulle prata redan 15.00 gick vi till Vetenskaps och Folkbildning monter för att vara på plats i tid. Fokus var på den politiska delen av det som händer på ufofronten i USA just nu och jag hade 30 minuter på mig. Blev introducerad av vännen och mentalisten Per Johan Råsmark, hann prata med VoF:s tidigare ordförande Pontus Bökman (nu kassör) och flera andra vänner i föreningen innan jag drog igång min power point.

Många vänner på plats.

Dessutom dök vännen Niklas Krantz upp och Facebookkontakten Kalle Blomqvist plus Anders Persson som vi sedan hängde med under några timmar. Och givetvis Ronny Thörnvall som numera jobbar på Svenska Mässan och som också är en fantastisk kamrat som alltid ställer upp och som står för några av bilderna på mig och Soraya på den här bloggen.

Ett tjugotal kom och lyssnade.

Att prata i VoF:s monter är en utmaning eftersom den ligger vid ett stråk där många går och bara passerar. Men ett tjugotal stannade till och lyssnade hela föredraget igenom, och det var i alla fall dubbelt så många som den som pratade före mig hade lockat. Ni kan se föredraget här.

Mycket lyckat blev det och alla verkade väldigt nöjda efteråt. Nu hann vi inte stanna så länge där utan vandrade iväg till andra montrar för att köpa böcker, i mitt fall Stephen Kings senaste och Anders Rydells och Jesper Hours ”Förgör de falska gudarna” som jag verkligen ser fram emot att läsa.

När vi var vid Bonniers monter träffade jag några Semicvänner som jobbade där men då jag och Anders och kollade in DN:s en trappa upp så var det faktiskt bara Expressenfolk där just då.

Tove signerar.

Men vi hann också med att gå och lyssna på vännen Tove Alsterdal och få en signatur i hennes nya bok – den tredje och sista i Eiratrilogin. Den nya boken heter ”Djuphamn” och jag ser redan fram emot att få läsa också den även om Anneli nog har första tjing.

Ännu en författarvän hann vi lyssna på och det var Andrev Walden som det var några år sedan jag träffade. Då var det på Fotografiska och jag, Andrev och Jack Werner höll föredrag efter varandra.

Jag, Andrev och Anneli.

Det första Andrev sa när vi pratade en stund var att så snart han hört om det som nu händer i USA hade han tänkt, ”nu får Clas rätt!”. Vi får väl se hur det går med den saken. I vilket fall har Andrev gått från en lovande skribent till en hyllad författare sedan vi sågs senast. Anneli köpte hans nya bok till Ylva, med signatur.

Jag och Bengtåke.

Hann också med ett nedslag hos min vän från Journalisthögskolan i Göteborg på 70-talet, Bengtåke Carlsson, som satt i Båtdokgruppens monter, så där slog jag mig ned i 45 minuter och hann, förutom en massa prat med Bengtåke, också förklara för en kamrat till honom att vi faktiskt varit på månen. Riktigt kul att träffa Bengtåke, som är en duktig skribent, igen. Senast vi sågs var vid förra Bokmässan.

Efter en kort paus på rummet och lite prat med Anders Persson där tog jag en dusch och bytte om för att vara fräsch inför kvällens uppträdande på ”Balkongen”, en scen i en lokal intill själva Bokmässan. Jag och Anneli hade vipbiljetter och satte hos i en särskild lounge där det fanns bubbel, vin, öl och annat som var gratis. Men jag höll mig till en cola eftersom det skulle bli livepodd 19.20.

Kul att träffa Emelie igen!

Och kul var att jag sprang på Emelie Rosenqvist från SR där som också skulle köra live, samtidigt som jag och Soraya, så det skulle jag missa. Emelie var ju den som tillsammans med Moa Gammel gjorde ”Ufopodden i P3” under några år och vi tre satt hemma i vår soffa i Järfälla och spånade på den en gång i tiden.

På plats på scenen.

Vid 19-tiden tog jag och Anneli oss till våning 3 där jag och Soraya skulle köra från scenen. Där träffade vi Johan Marcopoulos från Rymdstyrelsen och ett gäng från VoF som vile lyssna. Men framför allt, smockat med folk. Säkert fler än 100 som satt, stod och tog plats på golvet för att lyssna på Soraya och mig.

Så himla kul att så många kom för att lyssna på oss! Och samtalet blev bra tyckte alla jag pratade med efteråt. Ämnet var ju destruktiva och manipulerande sekter och det hann vi hålla låda om i nästan 30 minuter. Härliga applåder efteråt och ett gäng från Spotify, som driver podden ”Sekter”, som var på plats, kom fram och var riktigt nöjda.

Eftersnack.

Nöjda vi också drog vi oss undan i ett hörn och pratade lite, jag, Anneli, Soraya och Ronny. Och lite senare tog vi hissen upp till viprummet igen för att dricka en Cava och äta chips och prata. Ronny och Anneli fick rycka in och rädda den stackars tjejen som höll i skvalmusiken sedan hennes Ipad laddat ur och vi körde musik från Annelis telefon istället.

Eftersom det bara hade funnits veganska mackor i baren, Anneli köpte en, gick jag och Anneli till McD runt hörnet innan vi fortsatte till hotellrummet. Ronny gick hem till sig men Soraya fortsatte nog partajandet ett tag till.

Summa summarum en riktigt bra dag.

Måne och Liseberg.

Loading