Reflexen i det silverblanka skrovet fick Kenneth Arnold att haja till. Åtskilliga kilometer framför sitt privatflygplan såg han nio ovanliga föremål rusa fram mellan bergstopparna, som fastsatta på ett snöre. Men det var något som inte stämde. Hur han än tittade kunde Arnold inte upptäcka några stjärtroder eller cockpitar.
Föremålen rörde sig som ”tefat som kastas över vatten”. Intresset för Kenneths Arnolds iakttagelse över Kaskadbergen i nordvästra USA blev enormt. Genom nyhetsbyråerna visste snart hela USA vad som hade inträffat den 24 juni 1947.
Redan den 25 juni använde reportern Bill Bequette begreppet ”flying saucers” i en artikel i East Oregonian, och snart kom allt okänt som flög på himlen att kallas för flygande tefat.
För amerikansk filmindustri blev tefaten ett nytt sätt att sätta skräck i biobesökarna. Första gången begreppet användes i en filmtitel var 1949 då ”The Flying Saucer” hade premiär. I filmen kom tefaten från Ryssland och hotet från kommunismen var fimens centralpunkt. Mera rymdinspirerade var ”The Day the Earth Stood Still” (1951) och ”Earth vs. the Flying Saucers” (1956) med klassiska tefat på besök på jorden.
1951 kom Frank Scullys bok ”De flygande tefaten” ut i Sverige och trots att boken avslöjades som fiktion såldes den i 60.000 exemplar och skapade en av de populäraste myterna – att den amerikanska regeringen dolde tillfångatagna utomjordingar och störtade farkoster i hemliga bergrum. Historien odlas fortfarande i filmer som ”Independence Day”.
Efter 60 år med de flygande tefaten har de blivit en del av vår vardag. Frågan är hur mycket som har hänt sedan Kenneth Arnolds dagar. Vi har visserligen lärt oss otroligt mycket om vad människor kan se fel på men om det verkligen finns ett äkta mysterium under alla misstag – vilket jag tror – så väntar de (det är säkert inte bara ett) fortfarande på sin förklaring.
I dag gör jag sista passet innan det blir semester i morgon. Första veckan kommer att ägnas åt att förbereda Mienprojektet och den därefter åt själva projektet. Ni som vill vet amera kan läsa mer på projektsidan. Ses!