Samtal med ”edvard90”

Så fick jag då äntligen möjlighet att prata med honom, den märklige bloggare som under några veckor spydde galla över mig och många andra inom UFO-Sverige. På sin blogg på Passagen kallade han mig för ”desinformatör i ufofrågor”, skojade om att DN hade gått i konkurs och att den nu skulle ”slutförvaras säkert bredvid Ufo-Sverige, Riksorganisationen uppe till vänster på kyrkogården” och publicerade förfalskade mejl från mig. Dessutom hade han stulit bilder och texter från UFO-Sveriges hemsida och uppmanade DN att ta avstånd ifrån min blogg samt övriga medier i Sverige att ta avstånd ifrån mig som expert på ufo.

Nu mejlade han mig alltså för att få kontakt så jag ringde upp. ”edvard90” visade sig vara en överläkare inom sjukvården och i 50-årsåldern. Han bad mig och föreningen om ursäkt och förklarade sitt udda beteende med att han hade haft det svårt på det personliga planet. Efter hans beskrivning av det som hänt honom så är jag beredd att tro på den förklaringen. Att han riktade sin blogg mot oss berodde mest på en slump som det verkade. Hans son hade hittat ufo.se på nätet och tillsammans hade de bläddrat igenom en UFO-Aktuellt och skrattat gott.

”Vi tyckte att ni verkade underliga”, sa han i telefon. 

Kanske skulle jag kunna konstatera det samma om ”edvard90” själv.

Att han skrivit en massa lögner och ogrundade påhopp verkade han inte riktigt förstå trots att han nu var ledsen för påhoppen. Istället talade han om att han bara ville väl. När jag skriver detta så har jag en bunt utskrifter från bloggen liggande intill mig och det är svårt att se något positivt i dem.

Men nu är bloggen borta. En dag fick ”edvard90” stora skälvan och kastade ut vartenda inlägg.

Efter att ha pratat med honom i nästan 30 minuter så kom vi överens om att stryka ett streck över det som hänt. Han själv sa sig nu vara en av våra vänner. Det är bra. Ursäkten är accepterad även om jag inte kan förstå hur en välutbildad människa kan vräka ur sig en sådan massa skit mot folk som han aldrig har träffat eller ens pratat med. Men världen är ju full av mysterier. Bara att ta nya tag.

Man kan kanske fundera på hur det kommer sig att en del människor blir så upprörda över UFO-Sverige. Svaret är nog ganska enkelt. Många förutsätter att en ufoorganisation ska vara troende och marknadsföra ET-är-här-hypotesen. Och gör man inte det, utan som vi gör bara säger att vi vill undersöka ett okänt fenomen, då hakar inte kugghjulen ihop längre. Reaktionen kan då bli ilska och oförstående.

Personligen tycker jag att det var starkt av ”edvard90” att kontakta mig. Han gav mig sitt riktiga namn och yrke och berättade var han bor. Hans ånger verkade genuin. Det finns ju ingen orsak för mig och UFO-Sverige att tro annat än att han verkligen menar det han säger när han ber alla inblandade om ursäkt.

Övriga dagen har jag suttit vid datorn och skrivit ett kapitel till boken. Var med Niklas till Nordea för att göra klart med hans nya konto och sedan åkte vi hem för att laga mat. För att få lite variation på skrivandet så har jag suttit i soffan med den bärbara datorn och skrivit. Där har jag också haft lite bättre med plats än vid mitt totalbelamrade skrivbord. Inte så dumt med trådlöst bredband ibland.

Har också hunnit prata med lite ufolfolk. En av dem en ny och intresserad kille i Dalarna som gärna vill vara med och jobba i föreningen. Det ska vi givetvis försöka fixa – folk behövs det alltid. Det roliga är att de som kontaktar oss har fattat vad vi sysslar med, att vi är en undersökande organisation och inte ett slags new age-verksamhet. Då blir ju ingen heller besviken utan tvärtom glatt överraskad när han heller hon får möta likasinnade.

Loading