Kölmjärv igen

Under några timmar på förmiddagen återvände jag för en stund till en av de ufohändelser som förbryllat mig mest genom åren, nämligen kraschen i sjön Kölmjärv den 19 juli 1946. Själv händelsen är väl känd och jag har skrivit om den i flera sammanhang, inte minst i boken ”UFO-mysteriet”. I korthet så observerade en stor del av byn, också den kallad Kölmjärv, hur ett raketformat föremål med små vingar föll ned från skyn och slog ned med ett jätteplask mitt framför ögonen på dem.

Rutorna skakade och hundar sprang och gömde sig. Militären kom till platsen och sökte i flera veckor men allt man fann var en grop på botten och ett gammalt gengasaggregat som någon dumpat på isen en vinter.

1984 träffade jag huvudvittnen Knut Lindbäck i hans hem i Luleå och gjorde där en intervju som sedan blev underlaget för vidare efterforskningar. Lindbäck var då mycket sjuk och han avled några månader efter vårt möte.

I dag ringde jag upp Knuts änka och pratade länge med henne. Hon visade sig vara en pigg gammal dam, drygt 90 år, som mindes händelsen väl trots att hon var inne vid tillfället. Att jag ringde henne berodde på att jag ville ha tag på en bild av henens man. När vi sågs den där gången för 25 år sedan ville han inte bli fotograferad och det blev aldrig av att jag frågade efter att få låna en bild. Eller också ville han inte ta fram någon, den saken minns jag inte.

Men nu lovade änkan att leta fram några foton som jag kunde få låna. Dessutom berättade hon att kraschen fanns omskriven i en bok som kom för några år sedan, en bok som jag inte tidigare kände till. Den ska jag givetvis försöka skaffa mig.

Har också pratat med ytterligare tre personer som bodde runt sjön eller i närheten av den under förmiddagen. Ingen av dem hade något nytt att berätta tyvärr och de flesta andra som bodde där då har gått ur tiden. En av männen mindes dock en stor bolid som han trodde hade synts på hösten 1946.

Sydde också ihop ett avtal mellan UFO-Sverige och Norrköpings Tidningar om att samarbeta om en två annonser inför riksstämman i Norrköping den 9 maj. NT ställer upp med en annons den 6 maj och en den 9 mot att vi bjuder alla som har NT-kort på gratis inträde. En bra överenskommelse för oss båda.

Loading