Nedskjutna föremål väcker frågor

Det amerikanska lufttankningsflygplanets rörelser visar hur föremålet rörde sig från väster mot öster över de stora sjöarna.

På bara några dagar har amerikansk militär skjutit ned tre föremål som varit på väg in över USA. Detta har väckt stor uppmärksamhet och själv har jag talat med Aftonbladet och Ekot i dag om detta. När jag kom till jobbet skrev jag en artikel om det som hänt för DN.se också.

Så vad kan man säga om de tre föremålen (som blev ett fjärde sent på kvällen):

4 februari: En kinesisk ballong som av USA beskrivs som en spionballong sköts ned av en F-22 Raptor utanför South Carolinas kust. Ballongen kom från väster och upptäcktes av underrättelsemyndigheten Defense intelligence agency den 27 januari. Då var ballongen fortfarande utanför amerikanskt luftrum och dess bana bedömdes passera Alaska och sedan flyga vidare in över Kanada.

Men situationen förändrades när den passerat Alaska den 28 januari och fick en bana som gjorde att ballongen i stället fortsatte ned mot södra Kanada och vidare in mot Montana och områden där USA har känsliga militära anläggningar.

Ballongen rörde sig på 18 000 meters höjd och delar håller fortfarande på att bärgas. Det är ingen tvekan om att den är kinesisk.

10 februari: Ett okänt föremål ”stort som en personbil” sköts ned av en amerikansk F-22 Raptor över norra Alaska sedan det närmat sig USA under 24 timmar. Föremålet rörde sig då på 12 000 meters höjd. Vrakdelarna håller på att bärgas.

Enligt uppgifter publicerade av CNN men som har sin källa i ett inlägg på Twitter av bloggaren Open Source Intelligence Monitor skilde sig piloternas beskrivning av föremålet åt och ”några av piloterna” ska ha sagt att föremålet verkade störa deras några av deras instrument. Men uppgifterna är väldigt vaga och har ingen källa.

11 februari: Ett okänt föremål också det stort som en personbil sköts ned av en amerikansk F-22 Raptor över Yukon i Kanada när det rörde sig på 12 000 meters höjd. Också det ska ha störtat på isen och vrakdelarna ska bärgas. Även det föremålet kom från norr och spårats av amerikansk radar under 24 timmar. Det sköts ned 170 kilometer från den amerikanska gränsen, inne på kanadensiskt område.

Kanadas försvarsminister Anita Anand beskrev föremålet som ”cylinderformat”.

11 februari: Ett okänt föremål registreras på radar över Montana men när jaktplan skickas upp för att identifiera det hittar man inget föremål. Det skriver Norad i ett meddelande.

Vad kan man då säga om dessa föremål? Låt oss lämna den kinesiska ballongen tills vidare. Den är identifierad och har erkänts av Kina.

Här syns hur vinden kommer från norr. Källa: Windy.app

Till skillnad från den kom de båda andra föremålen från norr där de uppenbarligen följde vindarna som blåser från norr mot söder i området. Detta skulle kunna antyda att de två föremålen inte nödvändigtvis hör samman med den kinesiska ballongen, men det vet vi ännu inte.

Helt klart är att de två objekten inte försökte undvika att skjutas ned och alltså inte hade någon sådana kapacitet. Hade de flugit av egen kraft skulle de sannolikt ha försökt att undvika nedskjutning. Något som tyder på att det rör sig om ballonger även i dessa fall.

På söndagskvällen upptäcktes ytterligare ett okänt föremål i luften över Lake Michigan nära gränsen till Kanada. Föremålet flyttade sig sedan mot öster och in över Lake Huron där det sköts ned av amerikanskt jaktflyg. Nedskjutningen bekräftades för flera nyhetsmedier vid 21.50-tiden svensk tid.

Det finns ännu inga säkra uppgifter om hur de båda föremålen såg ut även om det talas om en cylinderform. Tveklöst har de piloter som skickades upp mot föremålen tagit bra bilder av dem och man har också försäkrat sig om att de inte var bemannade.

Jämförelser med så kallade tic tacs känns tveksamma. Det finns rapporter om okända föremål som jagats av amerikanska piloter och i några fall har dessa beskrivits som cylinderformade, alltså liknande mintpastiller. Men även om några har påstått att de två objekt som nu skjutits ned skulle vara cylinderformade så finns det inga likheter med tic tacs.

De så kallade tic tac-föremålen har till skillnad från de som nu har skjutits ned uppvisat att de kan röra sig mycket snabbt och undvika amerikanska stridsflygplan.

Det är oerhört ovanligt att föremål skjuts ned på detta sätt i fredstid. Att det sker tre gånger på en vecka är unikt. Jag kan bara tänka på de japanska Fu Go-ballongerna som under andra världskrigets sista år skickades mot USA för att terrorisera befolkningen.

Vart den senaste tidens anklagelser om spioneri tar vägen är svårt att säga men Kina gick på söndagen ut med att också dess myndigheter spårat ett okänt föremål vid hamnstaden Qingdao och nu planerade att skjuta ned det. Det skrev Bloomberg under dag och citerade kinesiska källor. Sant eller inte, det är frågan. Kanske rör det sig bara om ett sätt att svara på USA:s spionanklagelser.

Under dagen har det varit en del frågetecken kring den här uppgiften. Bland annat har flera medier gett Rizhao som platsen för observationerna. Men den taiwanesiska nyhetsbyrån CNA konstarerar att platsen för observationen är 120 grader 51 minuter östlig longitud och 35 grader 37 minuter nordlig latitud vilket är närmare Qingdao. 62 kilometer sydost därifrån närmare bestämt.

Som ni förstår kom min dag att bestå av väldigt mycket kring ballongerna. Och intresset från DN-läsarna var stort. Jag byggde på både min blogg och DN-texten under kvällen men nu får vi alla vänta på att de två nedskjutna föremålen hittas och kan analyseras.

Kongressledamotens inlägg.

Sent på kvällen svensk tid stängdes luftrummet över norra delen av Lake Michigan av för civil flygtrafik och senare också delar av området över Lake Huron på den kanadensiska sida. Någon timme senare bekräftades att ytterligare ett föremål skjutits ned. Enligt Wall Street Journal var detta åttakantigt och flög på 6 000 meters höjd.

Ni kan se hur det amerikanska lufttankningsflygplanet rörde sig under det att jaktplanen följde det okända flygande föremålet från väster mot öster innan det sköts ned på bilden från Flightradar24 högst upp i bloggen.

Rent privat blev det frukost med Anneli, Ylva och Örebrogänget (Claes, Åsa och Clara) mellan ballongpratandet. Sedan gick jag och Anneli och Ylva till våra bussar, jag för att åka till jobbet, damerna för att åka på basketlandskamp.

På jobbet hann jag och Björn i alla fall äta sushi, min sedvanliga 17-bitars, som vi hämtade hem från Wang och åt i foajén till DN. Men det mesta av tiden gick åt till att ständigt uppdatera artikeln om ballongerna. Och en kort glasspaus blev det nästan också. För de andra. Jag åt min vid skärmen.

Hem 01.00.

Loading