Norrköpings konstmuseum och Dramaten

Efter att ha blivit intervjuad av SVT Nyheter för en artikel gjorde jag mig klar för den andra resan till Norrköping på två dagar. Och eftersom jag hade planerat för ett hamburgerstopp i Nyköping åkte jag redan 10.30 för att sedan vara framme på Norrköpings konstmuseum 13.00.

Den första jag mötte efter att ha parkerat bilen och ordnat mitt p-tillstånd var Magnus Bärtås om har arbetat fram utställningen ”Jordskugga” som jag skulle vara med och inviga i dag. En utställning som alltså bygger på idéer och föremål från AFU:s samlingar.

Jag och Magnus Bärtås.

Magnus träffade jag första gången 2014 i samband med Jungfru Maria-observationerna i en kyrka i Tensta som jag skrev en artikel om för DN men också gjorde teve om. Då fick också möjlighet att vara med i en liten film som Magnus, i dag forskningschef på Konstfack, gjorde. En film som fortfarande visas runt om i världen berättade han.

Ett helt gäng från AFU var också på plats Peter och Peter var där liksom vår förste bibliotekarie Ingrid och flera av de andra som jobbar på AFU. Tobias och Thomas likaså. Och det var givetvis precis som det skulle vara eftersom dagen blev till en veritabel hyllning till AFU och allas vårt arbete med arkivet.

Jag och Håkan Ehn framför AFU-hyllorna.

Dessutom mötte jag Håkan Ehn som spelade ”Gunnar” i ”UFO Sweden”, ni minns han med käppen, och Håkan berättade hur en ny scen spelats in för den amerikanska lanseringen och hur alla slitit med att tala in alla repliker en gång till – nu på engelska. Ett enormt jobb med väldigt många inblandade också på andra sidan Atlanten.

Tobias hade mobilen i högsta hugg och vi gjorde en kort uppdatering på AFU:s Instagram.

På slaget 14 inledde konstmuseets chef Helena Persson invigningen med ett riktigt bra tal där AFU hade en huvudroll inför cirka 150 personer i det fullsatta auditoriet plus att det stod folk utanför i hallen och lyssnade.

Jag och Anders berättar om AFU.

Magnus Bärtås och Isak Sundström fyllde på och sedan var det min och Anders Liljegrens tur att under kanske tolv minuter berätta om AFU. Efter en performance vandrade vi alla ut till själva utställningen som består av konstverk av Magnus Bärtås, Isak Sundström, Cecilia Germain och Ida Idaida där en moderator ställde frågor till oss inför publik.

Thomas Michanek beundrar ”AFU-hyllan”.

Och i centrum för hela utställningen stod en enorm bokhylla med böcker och arkivalier från AFU. Här har Magnus och de övriga handplockat böcker från arkivet, de allra flesta sådana som det finns två exemplar av, och ställt upp i den stora hyllan som har två sidor.

William Corliss fantastiska arbete med sina ”Handbooks” och ”Sourcebook project” finns med i utställningen.

Dessutom finns här föremål, dokument och bilder från Sven Andersson, Henry Svensson, Mariana Hagberg, Inger Waern och Bruno R. Ericsson som skapar djup och karaktär åt hela installationen.

Jag berättar.

När vi fick möjlighet att berätta lite mer framför hyllan tog jag chansen och gav lite bakgrund till Marianas och Svens samlingar. Men både jag och Anders tryckte också på att vi nu hoppas kunna flytta till nya lokaler och att det då krävs fler sponsorer.

Magnus Bärtås berättar om konstverken medan Anders Liljegren och Isak Sundström lyssnar.

Strax före 16 var jag tvungen att ge mig av för att hinna köpa ytterligare ett par burgare, den här gången på Max i Norrköping, och sedan köra till Stockholm där jag hade ett möte med Anneli och Ylva på Dramatens lilla scen där pjäsen ”Konspiration” spelades.

På plats.

Det visade sig vara en riktigt bra pjäs i två akter med paus om vårt förhållande till sanningar och osanningar i den tid vi nu lever i. Och för den ufointresserade fanns det en hel del att lyssna på, bland annat ett långt (felaktigt återgivet) stycke om Roswell och en ombordtagen person som hade börjat ”utvärdera” uforapporter.

Skådespelarna tackar och tackas.

När vi kom ut från salongen vid 22-tiden var kön till rockinlämningen enorm men till slut kom vi i väg och eftersom jag hade hittat en parkering på ofattbara 100 meters avstånd från dörren var vi snabbt på väg till Ylva med vännen Eva som extra passagerare. Då hade det hunnit snöa lite och var vitt på marken.

Väl hemma var det bara att ta ett par mackor och sätta sig vid datorn för att hjälpa Peo med en sak och så skriva några rader om dagen.

Kom i säng 00.30.

Loading