Dagsarkiv: 10 april 2019

P4 Extra om platta jorden


Satt ett par timmar på morgonen och jobbade med den engelska versionen av AFU-boken och kom en bra bit på väg. Är fortfarande i det första långa kapitlet och skriver men har i alla fall passerat halva det nu.

Sedan blev det lunch med båda pojkarna eftersom Niklas stannat kvar över natt. Medan jag och Anneli var kvar hemma och jobbade på med var sina uppgifter tog Markus och Niklas bilen och åkte iväg på en liten ärendefixarturné. Bland annat att köra hem lite möbler och annat till Niklas.

Själv jobbar jag i dag men först blev det taxi till SR då jag skulle prata om platta jorden i P4 Extra klockan 14.30. Jag kom dit i tid, 14.15, så jag hann sitta ned utanför studion en stund där Tina ”Mat-Tina” Nordström fanns på plats tillsammans med 12-årige Ahmed Kassim och hans mamma i väntan på att gå in före mig. Ahmed deltar i tävlingen ”Sveriges yngsta mästerkock” i TV4 där Tina är programledare.

Jag blev riktigt imponerad av Ahmed som bakade och lagade mat hemma på en nivå som jag aldrig kommit i närheten av.

Men mest pratade jag konspirationsteorier och hur läget är i skolorna när det gäller fejkade nyheter och sådant med Tina som visade sig kunnig och vettig. Inte för att jag hade trott något annat.

Sedan blev det sändning. Erik Blix som satt i Göteborg och jag, som satt i Stockholm, pratade platta jorden och varför folk tror på något så behövt i sju minuter. Många tycker nog att det inte är något problem om folk tror på tokiga saker som att månlandningen inte har ägt rum eller att jorden är platt. Men jag tycker att man måste se det i ett större perspektiv. Den som tror på sådant har också lät att tro på annat som inte heller har någon grund i verkligheten.

När intervjun var över hejade jag på producenten Martin Svenningsen och vi konstaterade att det nog inte var sista gången vi sågs. Det har blivit en hel del P4 Extra för mig genom åren.

Ni kan lyssna på mitt samtal med Blix här.

Utanför stod taxin och väntade och jag kom att prata plata jorden med taxichauffören också. Han var ingen anhängare men hade dålig koll på hur vårt klot såg ut och frågade om hur man skulle flyga från Australien till Nordamerika. Själv hade han en diffus bild av hur geografin mellan den ena och de andra platsen såg ut. När vi kom fram till DN plockade jag fram en världskarta i mobilen och visade honom.

Jobbkvällen gick i Brexits tecken och inte så mycket annat. Och när beskedet väl kom klockan 00.30 hade jag en färdig text att bara trycka ut.

Matpausen genomfördes på La Barca och var kanske inte den bästa som denna lilla kvarterskrog har erbjudit mig. För efter att ha tagit några tuggor på pizzan (en Expressen) kände jag något riktigt hårt mellan tänderna. När jag plockade ut det hårda, som jag först misstänkte var ett ben eller liknande, visade det sig vara en skruv!

Jag tog den med mig och gick fram till killen bakom disken, som jag känner, och han tog den vidare till köket där de lite äldre jobbade och jag hängde med. Stor uppståndelse och tusen ursäkter från den tillspillogivna personalen.

Efter ett tag kom en av de äldre ut med en plåtkonstruktion som tydligt saknade en skruv. Det var ostrivaren som hade gått sönder och tappat den när de strödde ost på min pizza. Inte så bra. Nu är de skyldiga mig en måltid.

Hemresan gick med Johan och vi blev stående länge och pratade böcker när jag väl var hemma. Det var över en månad sedan vi sågs.

På plats i studion i Stockholm med Erik Blix på länk från Göteborg.

 490 total views