Dagsarkiv: 16 april 2019

Fotodag i Mariestad


Full dag hos Stefan Svensson i dag. Mellan klockan 09 och 18 jobbade Stefan som den utmärkte fotograf han är och jag som framplockare av 150 olika föremål, ljushjälpreda och annat som kan betecknas som understöd åt Stefan.

Som ni förstår jobbade vi med att ta bilder till min kommande bok ”Verklighetens Arkiv X” om AFU och som kommer att bygga på föremål och dokument ur det fantastiska Archives for the unexplained.

Stefan jobbade med en storformatskamera med vit bakgrund som ska ge fina skuggor och bra djupverkan. Oftast med kameran på stativ, ibland med den i handen ålande på golvet för att fånga de minsta föremålen.

En soffa och ett halvt pingisbord fungerade som lager varifrån jag plockade fram modeller, leksaker, dokument och annat som nu förvandlades till bilder för boken.

Framåt 12-tiden tog vi lunchpaus och plockade upp Markus och Raili för att köra ut till golfbanans restaurang där det serverades stekt fläsk med löksås och torsk vilket passade oss utmärkt. Träffade flera som jag kände där (och några som kände igen mig), inte minst min gamla arbetskamrat från Mariestads-Tidningen Anders Christiansson. Kul att byta några ord med honom.

Färdiga med mat och prat körde vi hem Raili eftersom hon skulle spela couronne och sedan till Stefans studio där jag och Stefan fortsatte att jobba medan Markus tog tiotalet kassar med böcker och körde till Böckernas hus i Tidan.

En del av objekten var svårare att plåta än andra, inte minst ombordtagningslampan där en ko sugs upp i ett tefat bemannat med små utomjordingar. Men till slut fick Stefan till det på ett riktigt bra sätt. En annan utmaning var Alan Godfreys polisjacka som var väldigt svart och som krävde lite experiment med ljuset innan allt blev bra.

Jag passade också på att provflyga ett av tefaten när vi ändå hade petat in en fiskelina genom det.

När vi var nöjda tankade Stefan över alla bilder (råa) på min bärbara hårddisk för att jag ska kunna börja jobba med bildtexterna men nu återstår många timmars jobb för Stefan själv då han ska fixa till bilderna så att de blir så bra som möjligt för tryck.

Sedan var det tack och hej till Stefan. Markus tog en bild av oss och hjälpte mig att packa bilen med alla kassar igen. Eftersom vi fått ett erbjudande att äta kvällsmat hos Raili tog vi chansen och åt hennes goda pannkakor men så snart vi var klara satte sig Markus vid ratten och jag intill och siktade in oss på att åka till Håkan Ekstrand dit vi kom strax efter 22.

Håkan hade ett gäng kassar med böcker, en del av dem till AFU annat som ska säljas till AFU:s fromma, men också ett antal lådor med det senaste numret av UFO-Aktuellt som ska ned till arkivet. Jag kommer att behålla en del för mina utskick.

Dessutom hade Håkan skickat med en låda med ufomaterial som ska arkiveras och 2018 års ekonomiska papper som vi nu ska se till att Göran Norlén får. Han ska revidera föreningens ekonomi.

Sedan bar det hem på riktigt, nu med mig vid ratten. På vägen lyssnade på på Campions League-fotboll och de sista fyra minuterna satt vi hemma på uppfarten och hörde Ajax slå Juventus. Kul!

Skönt att ha Markus som hjälp när det skulle bäras ned kassar och lådor från bilen som var i princip full när vi kom til Håkan men nu var proppade efter att ha lämnat honom. Anneli var vaken och fick en lägesrapport och godnattpuss innan jag satte mig och sorterade Håkans böcker nere i källaren.

Men före 01 kom jag i alla fall i säng efter att ha startat en tvättmaskin. Mina byxor var i stort behov av att tvättas efter att ha krupit på golvet i Stefans studio och placerade saker på rätt plats under kameran.

En bra dag där jag fick mycket gjort.

Glöm inte att rapportera till UFO-Sverige om ni ser något konstigt på himlen.

Stefan plåtar Väddömetallen.

Här är Stefan lite högre upp.

Raili och Markus.

 408 total views