Dagsarkiv: 24 maj 2019

Naturhistoriska och EU-val


I dag kom så äntligen snickarna som jag väntat på i månader sedan Bauhaus sjabblat med min beställning. De fixade en inspektionslucka som sotarna ville ha i källaren och en stegsäkring på taket till sotarnas stege. Det gick snabbt och enkelt förutom att jag var tvungen att klättra upp på vinden för att hitta en impregnerad planka som de kunde använda för att fästa säkringen på taket i.

Innan snickarna dök upp – på utsatt tid faktiskt – ägnade jag över en timma åt att ladda ned nya kartor och en ny fartkamerauppdatering till gps-navigatorn. Det tar alltid väldigt lång tid eftersom det är någon form av bugg i TomToms system som gör att nedladdningen avbryts med jämna mellanrum och så får man dra ur sladden och åter sätta i den.

Då rullar allt vidare som om ingeting hade vilket är bra men det går alltså inte att lämna datorn utan den måste passas.

När hantverkarna var klara åt jag en bit och väntade på Markus som var och spelade golf. För jag behövde bilen till Naturhistoriska riksmuseet där jag träffade Dan Holtstam vars tjänster och kunskaper jag ofta haft hjälp av under åren.

Dan hade lovat att titta på en misstänkt meteorit som hittats vid en sjö utanför Grums och som jag fått skickad till mig via Värmlands Folkblad som bett mig om hjälp. Ni kan se Dan på bilden här ovan.

Vad han kom fram till skriver jag inte här eftersom det är VF:s historia. Återkommer när de har publicerat sin artikel.

Vi satte oss och tog en kopp te i fiket när allt var klart och pratade lite ufo och annat. Som så många andra är han nyfiken på spökraketerna och på Nammajaure.

På vägen ut passerade vi både en del av den stora Muonionaluostameteoriten och den nästan lika stora delen av Sikhote-Alinmeteoriten som ligger på Naturhistoriska. Den första är svensk och den andra är rysk. Båda rejäla bumlingar.

Dan berättade att Naturhistoriska fick sin klump av ryssarna 1969 i samband med att USA delade ut miniärtor med mångrus till alla möjliga länder runt om på jorden. Nu ville ryssarna överglänsa detta och gav alltså bort flera hundra kilo rymdsten bara till Sverige.

En lite kul historia som säger en del om läget mellan USA och Sovjet på den tiden.

Körde raka vägen till Danderyds sjukhus för att hälsa på Anneli och ge henne en påse med några saker som hon behöver. Hon var vid gott mod även i dag och hade fått några nya vänner där. Nu blir hon kvar över helgen. Jag kunde inte stanna så länge eftersom jag hade tänkt hinna rösta i EU-valet innan jag åker till Mariestad i morgon.

Siktade på Jakobsbergs bibliotek som jag var mycket nära att inte hinna fram till i tid eftersom köerna mellan museet och Jakobsberg var enorma och väldigt långsamma. Bensinen höll också på att ta slut så det var med ett öga på bensinmätaren och ett på trafiken och klockan (det blir väl tre ögonen det) hoppades jag på det bästa.

Tio minuter i sex så lade jag min röst och hade tagit mig till biblioteket utan bensinstopp. Men på vägen hem tankade jag fullt eftersom det blir en tur till Mariestad i morgon.

Hemma igen lagade jag mat till mig och Markus. Rullade lammfärsköttbullar och så blev det potatismos till dem.

Har packat inför morgondagens Mariestadstripp också (senaste grabbträffen var den 18 augusti) och tagit en paus i soffan med mina frimärken. Det var ett tag sedan. Fyllde en tvättmaskin och vattnade blommorna. Sedan blev det sängen.

En av hantverkarna sågar till en bit på taket.

Hans kollega fixar luckan i källaren.

En del av Muonionaluostameteoriten.

Del av Sikhote-Alinmeteoriten från 1947.

En meteorit som har sitt ursprung på planet Mars men som hittats vid Nakhla i Egypten.

 398 total views