Dagsarkiv: 17 augusti 2019

Föredrag med Anna Schytt i Jacobs kyrka


Att hålla föredrag är jag rätt van vid men att hålla ett samtal, där jag står för 80 procent av pratet tillsammans med en annan person inom en exakt given tid är något jag är betydligt mera ovan vid. Så jag har ägnat en del av förmiddagen och eftermiddagen till att gå igenom det manus jag och Anna Schytt har skrivit inför kvällen.

Faktiskt så filade jag på den in i det sista innan jag och Anneli körde in till stan. Men jag tvingades också lägga ned lite extra jobb på själva tekniken eftersom jag sent om sider fick klart för mig att arrangörerna hade tänkt låta en tekniker byta bilder under min presentation, alltså inte jag själv! Jag skulle alltså säga till teknikern varje gång jag ville visa en ny bild. Inte min grej, det gjorde jag klart för Stockholms kulturförvaltning som låg bakom det hela och de visade förståelse för detta.

Så först åkte jag jag till NetOnNet och köpte en 25 meter lång hdmi-kabel så att jag skulle känna mig säker på att få kontakt med deras projektor (men tog givetvis också med min egen). Men det visade sig att kabeln inte fungerade…

Så jag plockade med hela min vanliga utrustning med högtalare och alla sladdar för att vara säker på att jag skulle ha kontroll. Och det fick jag. Hade turen att hitta ett par långa förlängningssladdar bakom en bänk i kyrkan annars hade det blivit problem att få ihop det hela.

Nå, innan vi åkte in till Jacobs kyrka, som ligger vid Kungsträdgården, stack jag iväg och handlade mat också. Strök en skjorta (som jag fortfarande är usel på) och fixade lite andra hemmabestyr.

Men dagens mål var ändå samtalet mellan mig och Anna. Anna är ju chef för SVT:s vetenskapsredaktion och vi har känt varandra sedan tidigt 90-tal när vi jagade cirklar i de engelska sädesfälten tillsammans. Kul hade vi! Vi var också uppe och flög med Busty Taylor. Fina minnen.

Manuset till vårt samtal hade vi filat på gemensamt. Jag skrev ett ganska rufft utkast som Anna sedan fyllde på med det hon skulle säga och därefter plockade jag ihop bilder som jag ville visa till detta. När vi sågs 45 minuter innan vi skulle börja prata klickade jag igenom alla bilderna så att Anna skulle veta när hon skulle komma in med frågor.

Det kom 120 personer och jag tror att vi höll dem intresserade från första till sextionde minuten.

Anneli fick sällskap i bänken av Johan Marcopoulos från Rymdstyrelsen som påminde mig om att jag nu haft nästan ett år på mig att komma med ett förslag på datum för att vi ska kunna ha en herrmiddag gemensamt!

Själva föredraget (samtalet) gick enligt tidtabell och jag pratade om månen som himlakropp, konspirationsteorierna kring månlandningen, månens som bas för framtida färder ut i solsystemet och så månens påverkan på oss på jorden. Och att månen faktiskt inte är en ost (sorry Wallace & Gromit!). Efteråt var det en rad (bra) frågor och när vi tackat för oss flera positiva kommentarer från folk som kom fram och ville fortsätta prata.

Innan vi gick tillbaka till bilen, som stod i parkeringsgaraget på Regeringsgatan på lagom hoppavstånd för Anneli, stod vi pratade med Anna en stund utanför kyrkan. Anna följde med till garaget när jag vindlade ned i gångarna och sedan nästan inte fick ut bilen då en annan person parkerat så illa intill mig att jag fick trixa en bra stund för att undvika köra in i väggar och solpar.

På vägen hem ringde jag Anders Liljegren för andra gången i dag och sedan stannade jag och Anneli til i Vällingby för att köpa med oss några burgare på McD. För kvällens belöning blev en stund i soffan med burgare och Pucko och ett avsnitt ”Morden i Midsomer” och så en kall öl efteråt.

Under dagen lades en intervju ut med mig som Robbie Graham gjorde för Mysterious universe för någon vecka sedan. Ni kan läsa den här. Jag tycker att den blev helt okej.

Dagen tog slut efter 01.

Efteråt fick vi applåder.

 492 total views