Dagsarkiv: 22 oktober 2019

Oregonsamlingen framme på AFU


I dag satte jag mig i bilen redan vid 08 och körde ner till Norrköping och AFU eftersom de två pallarna med 1.000 kilo ufomaterial från Oregon äntligen skulle nå oss. och tänk, de kom så tidigt att jag inte ens hann fram innan de stod där. Ganska snart kom också Norrköpings Tidningars reporter Ida Larsson som jag hade pratat med för några dagar sedan och nu ville bevaka denna transport.

Det som finns i lådorna är en stor del av den framlidne amerikanska ufologen Wendelle Stevens arkiv. Böcker (på alla möjliga språk), tidskrifter, brev, rapporter, bilder, researchmaterial och personliga anteckningar i låda efter låda.

Tillsammans med Anders, Tobias och Sven-Olov bar vi ned det hela till 111:an som är den lokal där alla inkommande samlingar först placeras för att gås igenom och ordnas. Samlingen kommer till Sverige som ett resultat av att jag mötte Jordan Pease från Portland på Mufons 50-årskonferens i juli i år. Jordan var också i Irvine men som tekniker och en av dem som arbetade bakom kulisserna med att spela in och dokumentera alla föredragen.

En eftermiddag kom Jan Harzan med Jordan i släptåg och introducerade oss. Och det var verkligen ett möte som är värt att minnas! Det hela slutade med att vi snart kom fram till att vi hade mycket gemensamt. Jordan driver ett bibliotek med forteansk litteratur i Portland i Oregon och brinner för att bevara ufohistorien. Vi gjorde upp om att ses igen senare samma kväll och framåt 22 satt vi i lobbyn och pratade.

Strax före midnatt hade vi ett avtal och jag hade gett Jordan 600 dollar kontant som en första avbetalning för att skeppa denna enorma samling till Sverige. Vägen hit har varit lång och startade med att en lastbil plockade upp de två pallarna i Portland den 28 augusti. Sedan har de gått via San Francisco, Norfolk, Rotterdam och Göteborg till AFU.

Och nu är den alltså här! Mycket tack vare Nikki Clifton som sett till att alla papper fyllts i på rätt sätt och fixat alla transportbokningar! Det var ett lätt beslut att åka hit i dag med tanke på allt jobb jag haft med att ordna den till arkivet och när vi hade lyft på en del lock och kikat runt bland alla papper så är det lätt att inse att detta kommer att ta tid att organisera och stoppa i boxar. Men det känns verkligen bra att ha räddat detta viktiga arkiv till oss här i Sverige.

Själv hade jag med några futtiga kassar med böcker och papper som jag samlat in sedan senast. Två av dem skulle till lagret där vi har UFO-Sverigeböcker som är till försäljning och när vi ändå var där passade jag på att städa lite och se till så att allt kom upp från golvet till hyllorna. Viktigt om det skulle bli en översvämning.

Pratade en stund med Leif på skanningen och gick igenom lite Steve Gamble-material med Anders, sådant som ska in i Buforasamlingen vad det lider. Sedan tog vi paus (efter att jag fått artikeln från NT:s reporter att läsa igenom och godkänt den) och åkte till Hageby för att äta på Sisi där det blev buffet i vanlig ordning.

Har också passat på att diskutera igenom kursen med Tobias och försökt hitta sådant där vi kan bli bättre till nästa år. Bra mat och ett bra samtal.

Innan jag tog mig hemåt gick jag ned i 111:an en timma för att ta lite bilder på papper i lådorna. Ni kan se några av dem här nedan.

Sedan bar det av hemåt och jag tog vara på tiden med att prata med lite UFO-Sverigefolk som Anders B, Johan G, Mats N, Håkan E. Och tidigare på dagen pratade jag en bra stund med Acke i Karlskoga.

Väl hemma plockade jag upp Anneli och så körde vi till Coop för att veckohandla. Behövdes! Hemma igen försökte jag få lite ordning på mina bilder från fältundersökarkursen, lade in en film där Tobias skickade upp en ufoballong i bloggen från i lördags, och sorterade in en massa andra filer på sina platser på mina lagringsdiskar.

Framåt 01 var jag klar nog för att lägga mig. Då hade jag också hjälpt en amerikansk podd med lite uppgifter.

Här står jag bredvid de två pallarna. En av dem nästan redan tömd.

Flera av lådorna innehöll arkivmappar från hela världen.

En av flera ryska tidskrifter (som visar en raketuppskjutning, inte ett ufo).

Massor av brev” Här ett med påskriften ”Read this”.

Jag och Anders kikar i lådorna.

Lite svenskt fanns det också! Tillbaka till avsändaren efter några årtionden.

Några av breven vi kikade i innehöll uforapporter.

Ufoböcker på en rad språk.

Som sagt!

Och lite svenskt även här.

Brev angående Billy Meier-fallet.

En av många underlag för översättningar.

Några av Billy Meiers bilder.

I den här boxen fanns bland annat en pärm som handlade om Stevens besök i Japan.

Ännu fler brev. Wendelle Stevens verkar ha sparat vartenda han någonsin fått i sitt ursprungskuvert vilket är bra. För där står ofta avsändaren med adress.

Tidskrifter från en rad länder.

Här är alla lådorna på plats i 111:an.

Och ännu fler brev.

Den italienska tidskriften Misteri känner vi väl igen.

En av flera uforapporter.

Vanliga dags- och veckotidningar om ufo. Här handlar det givetvis om Travis Walton.

En uforapport från Japan där man hittat misstänkta föremål.

En specialutgåva av Apro Bulletin från 1955.

Ett diplom tilldelat Wendelle Stevens i Peru år 2000.

Fler tidskrifter i fint skick.

 1,050 total views