Öregrund

oregrundfdrag09

Öregrund är inte världens ände men det är långt dit. Något jag fick erfara i kväll när jag drog i väg för att hålla ett offentligt föredrag anordnat av samhällets föreläsningsförening. En förening med gamla anor. DE skulle hålla till på IOGT-lokalen som enligt Hitta låg på Brogatan 1. Så jag knappade in adressen i navigatorn och styrde kosan norrut vid 16.30-snåret. Då skulle jag ha två och en halv timma på mig att köra de 17 milen. En sträcka som inte var motorväg hela vägen om man säger så.

När jag väl kom fram visade sig adressen gå till en privatbostad som jag raskt avfärdade och istället försökte hitta någon pigg Öregrundsbo som jag kunde fråga. Samtidigt ringde jag 118118 och fick hjälp därifrån. Fast hjälpen visade sig leda till samma privatbostad, jag tackade för mig och tog numret dit. Där svarade en vänlig kvinna som lovade komma ut och peka ut vägen åt mig så jag åkte tillbaka och parkerade vid knuten på huset. Utrustad med en påse sopor (hon ville väl inte gå ut helt i onödan) pekades riktningen ut och jag kunde till sist hitta rätt.

Med en kvart till godo stormade jag in med alla mina påsar, apparater och grejor, hälsade på de hälsningsberättigade och började montera upp prylarna. Lokalen visade sig vara en toppenanläggning där det gick att få upp en stor bild på en utmärkt bioduk. När allt var uppkopplat utrustades jag med en mygga, presenterades och sedan pratade jag i två timmar om ufo och naturfenomen för 40 personer. Intresset var mycket stort. Många frågade, en del berättade om egna upplevelser och efteråt kom tio personer fram och ville prata. Några av dem kan ni se här ovan.

Flera observationer som jag fick höra om var intressanta. En man hade talat med mig på telefon för tio år sedan. En annan hade ringt till Jörgen Granlie i UFO-Sverige och rapporterat. ”Han korsförhörde mig”, sa mannen glatt och lät som om han var nöjd med det. Många köpte mina böcker och flera gav mig sina adresser för vidare kontakt. Så höll det på ett tag innan jag slussades in till en matsal för smörgås, te och goda bakverk. Där blev det prat om klotblixtar, ufon, cirklar och annat som folk gått och grubblat på.

Över huvud taget så var det en trevlig kväll. När jag kom hem vid midnatt, efter ett stopp på McD i Kista, så satt jag en stund vid köksbordet och pratade med Niklas. Markus hade precis rusat i säng väl medveten om att han varit uppe alldeles för länge.

Dagen i övrigt, innan jag drog via Uppsala till Öregrund, bestod i fortsatt jobb med bokomslaget och att svara på mejl angående en artikel om kortbedrägerier som jag skrev i går men lade ut på DN.se först i morse. Artikeln väckte stort uppseende och blev inte bara sajtens näst mest lästa i dag(bara Riksbankens räntesänkning slog den) utan följdes dessutom upp av Expressen, Aftonbladet Sveriges Radio och säkert en del andra.

En del tid gick åt till att förbereda föredraget, hänga tvätt och rensa papper. Rätt odramatiskt om man säger så. Och så hade jag Markus hemma – studiedag – vilket var trevligt.

Och tack till Susanne Nyström på Östhammars Nyheter som var vänlig nog att ta några bilder på mig – bland annat den här ovan!

Loading